Ο δείκτης ονομάζεται DDC (DOPA δεκαρβοξυλάση). Αυτός είναι αυξημένος σε ασθενείς με Πάρκινσον αλλά και άλλων ασθενειών που οδηγούν σε έλλειψη ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία διευκρινίζουν ότι τα επίπεδα του συγκεκριμένου δείκτη είναι φυσιολογικά σε άτομα με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η Αλτσχάιμερ.

Είναι επίσης ανεβασμένος ακόμη και πολλά χρόνια πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον.

«Χρησιμοποιήσαμε προηγμένες μεθόδους οι οποίες μας επέτρεψαν να μετρήσουμε χιλιάδες πρωτεΐνες ταυτοχρόνως σε ένα μικρό δείγμα αίματος. Διεξαγάγαμε τη μελέτη σε 428 άτομα με στόχο να εντοπίσουμε βιοδείκτες που μπορούν να δείξουν αν ένας ασθενής με κινητικά θέματα ή με γνωστικές δυσκολίες εμφανίζει βλάβες στο ντοπαμινεργικό σύστημα του εγκεφάλου. Ανακαλύψαμε ότι αν ένας ασθενής έχει διαταραχή στο σύστημα ντοπαμίνης, τα επίπεδα του βιοδείκτη DDC αυξάνονται, ανεξάρτητα αν η νόσος έχει εκδηλωθεί ή όχι. Είναι σημαντικό ότι ο βιοδείκτης αυτός μπορεί να μετρηθεί στο αίμα, όπου εμφανίζει σημαντική αύξηση, ιδίως στην περίπτωση της νόσου του Πάρκινσον» ανέφερε ο Όσκαρ Χάνσον, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λουντ και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne.

Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε άλλη ομάδα 152 ατόμων. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο νέος βιοδείκτης είναι σημαντικά ανεβασμένος στο αίμα αναλύοντας πλάσμα αίματος 174 ατόμων. Οι βλάβες στο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου μπορούν να ανιχνευθούν και με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ scan). Ωστόσο η συγκεκριμένη εξέταση είναι ακριβή και πολύπλοκη, ενώ είναι διαθέσιμη σε λίγα κέντρα.

«Δεδομένου ότι τα συμπτώματα πολλών νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου μοιάζουν μεταξύ τους, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος λανθασμένων διαγνώσεων και χορήγησης ακατάλληλων θεραπειών. Είναι ζωτικής σημασίας να βρεθούν ασφαλέστερα διαγνωστικά εργαλεία και μέθοδοι, και σε αυτό επικεντρώνουμε τη μελέτη μας. Πιστεύω ότι στο μέλλον, διαφορετικές νόσοι του εγκεφάλου θα θεραπεύονται προτού καν εκδηλώσουν συμπτώματα και οι δείκτες του αίματος θα είναι ζωτικής σημασίας στον εντοπισμό των κατάλληλων ασθενών με τρόπο απλό και οικονομικό» κατέληξε ο Χάνσον.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging.

Πηγή