16 Ιουλίου 2024
33.7 C
Athens

Παιδιά: Πώς θα έχουν σωστή στάση σώματος όταν διαβάζουν


Το σχολείο άρχισε και τα παιδιά κάθονται αρκετή ώρα την ημέρα στην καρέκλα για να ετοιμάσουν τα διάβασματα τους για την επόμενη ημέρα. Πρέπει λοιπόν να έχουν την σωστή στάση σώματος ώστε να μην έχουν προβλήματα με την πλάτη και τον αυχένα.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να κάθονται σωστά

Η σωστή στάση σώματος, πρώτα από όλα, προστατεύει το ίδιο το σώμα. Βοηθά στην προστασία της σπονδυλικής στήλης, προλαμβάνει την κούραση και μυοσκελετικά προβλήματα που θα μπορούσαν αν προκύψουν από τη λάθος στάση.

Επίσης, βοηθά το παιδί να συγκεντρώνεται καλύτερα στο διάβασμά του, στην παρακολούθηση ενός μαθήματος, ακόμα και στο πώς αναπνέει.

Τέλος, με τη σωστή στάση σώματος, το παιδί μπορεί να χειρίζεται τα χέρια του καλύτερα και με μεγαλύτερη άνεση. Χρησιμοποιεί τα σχολικά είδη όπως τα στυλό και τα μολύβια με περισσότερη σταθερότητα και έλεγχο και δεν κουράζεται για να γράψει ή να ζωγραφίσει.

Συμβουλές για σωστή στάση σώματος στο διάβασμα

Το κλειδί για να κάθεται το παιδί σωστά στο γραφείο ή το θρανίο βρίσκεται στον κανόνα 90-90-90. Τι σημαίνει αυτό;

  • Πόδια επίπεδα στο πάτωμα
  • Αστραγάλοι σε γωνία 90 μοιρών
  • Γόνατα σε γωνία 90 μοιρών
  • Μηροί παράλληλοι με το πάτωμα
  • Γοφοί σε γωνία 90 μοιρών
  • Το κάτω μέρος της πλάτης πρέπει να έχει μια ελαφριά καμπύλη προς τα μέσα
  • Οι ώμοι χαλαροί
  • Οι αγκώνες ακουμπούν απαλά κατά μήκος των πλευρών του σώματος

Επιλέξτε το κατάλληλο γραφείο και καρέκλα

Στο σχολείο μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την καρέκλα και το θρανίο, την έχετε όμως στο σπίτι. Η καρέκλα όπου κάθεται το παιδί για να διαβάσει, να ζωγραφίσει κτλ ασφαλώς παίζει ρόλο στην στάση του σώματός του, όπως και το γραφείο.

Αρχικά, η καρέκλα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με πλάτη για να παρέχει επαρκή στήριξη στη μέση. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα στο μέσο και προς το κάτω μέρος της πλάτης. Αυτό βοηθά στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης για την πλάτη του παιδιού.

Όσον αφορά το γραφείο επιλέξτε ένα που να ταιριάζει στο ύψος και την ηλικία του παιδιού. Εάν πάνω στο γραφείο υπάρχει οθόνη υπολογιστή, φροντίστε να είναι στο ύψος του παιδιού. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, το επάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή πρέπει να είναι παράλληλο με το ύψος των ματιών του παιδιού. Αυτό μειώνει την ανάγκη να κοιτάζει συνεχώς πάνω και κάτω, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καταπόνησης του αυχένα.

Πηγή: developlearngrow.com

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks