20 Ιουνίου 2024
27.5 C
Athens

Ονείρωξη: είναι φυσιολογική


Η ονείρωξη ή αλλιώς η ρεύση, είναι ο αυθόρμητος οργασμός κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή εκσπερμάτωση στους άνδρες ή κολπικά υγρά μετά από οργασμό για τις γυναίκες. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν κατά τη διάρκεια, αλλά κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Μια νυχτερινή ρεύση είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός σεξουαλικού ονείρου, αλλά όχι πάντα.

Αν έχετε βιώσει ποτέ ονείρωξη, είστε σε καλή παρέα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει “υγρά” όνειρα—είναι απολύτως φυσιολογικά και υγιή.

Ποιος το παθαίνει;

Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν την ονείρωξη με τα έφηβα αγόρια, η νυχτερινή ρεύση  μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το 66-85% των ανδρών και σχεδόν οι μισές γυναίκες έχουν πάθει ονείρωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Από αυτές τις γυναίκες, μερικές είχαν ονείρωξη πριν από την ηλικία των 13 ετών και πολλές από αυτές βίωσαν ρεύση πολλές φορές ανά το έτος.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει λιγότερη έρευνα για τις γυναίκες σχετικά με την ονείρωξη είναι λιγότερη σε σχέση με τους άνδρες καθώς είναι ευκολότερο για τα αρσενικά να αναγνωρίσουν την ονείρωξη επειδή έχουν περισσότερες φυσικές ενδείξεις: σπέρμα. Μόνο το 10% των γυναικών εκσπερματώνουν κατά τη διάρκεια του οργασμού, ακόμη και όταν είναι ξύπνιες.

Δεδομένου ότι οι νυχτερινές εκπομπές των ανδρών είναι πιο εμφανείς, πολλοί ερευνητές ορίζουν την ρεύση τους πιο εύκολα από τις γυναικείες. Μια γυναίκα πρέπει να ξυπνήσει στη μέση ενός οργασμού για να μετρήσει η εμπειρία της ως υγρό όνειρο—ένας άνδρας όχι. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που περισσότεροι άνδρες αναφέρουν ρεύση από τις γυναίκες.

Η ονειρώξεις ξεκινούν συνήθως κατά την εφηβεία. Ενώ τα υγρά όνειρα είναι πιο κοινά μεταξύ των εφήβων, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να τα βιώνουν σε όλη τους τη ζωή. Ακόμη και παντρεμένοι ενήλικες έχουν αναφέρει ρεύση.

Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό, επομένως ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο σας, είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνετε ονείρωξη σε τακτική βάση – ή και καθόλου.

Τι προκαλεί την ονείρωξη;

Η ρεύση μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση, ειδικά αν είναι νέα για εσάς. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στους νυχτερινούς οργασμούς.

Ύπνος REM

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας περνά από διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM – που είναι συνήθως όταν ονειρευόμαστε – οι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν γεννητική διέγερση, ταχύτερη αναπνοή και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει νυχτερινούς οργασμούς σε ορισμένα άτομα.

Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ενώ η διαδικασία είναι πιο προφανής στους άντρες – δεδομένου ότι μπορεί να είναι δύσκολο γι ‘αυτούς να μην παρατηρήσουν τη “πρωινή στύση” – οι γυναίκες βιώνουν στύσεις κλειτορίδας και κολπική διόγκωση κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνονται.

Ονείρωξη: είναι φυσιολογική

Όνειρα

Όπως συμβαίνει με τον οργασμό όταν είμαστε ξύπνιοι, πολλά “υγρά” όνειρα προκαλούνται από σεξουαλικό περιεχόμενο. Το να ονειρεύεσαι για σεξ είναι συνηθισμένο—η έρευνα του 2007 διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από το φύλο, το 8% των ονείρων των ανθρώπων περιελάβανε σεξουαλική δραστηριότητα και από αυτά τα όνειρα, περίπου το 4% κατέληξαν σε οργασμό.

Ακόμη και οι άνθρωποι που είναι σεξουαλικά ενεργοί μπορούν να έχουν ερωτικά όνειρα, και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι σεξουαλικά ικανοποιημένοι στην πραγματική ζωή.

Είναι ενδιαφέρον ότι μερικοί άνθρωποι αναφέρουν νυχτερινούς οργασμούς κατά τη διάρκεια των ονείρων που δεν περιλαμβάνουν καθόλου σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά περιλαμβάνουν κάποια άλλη μορφή φυσιολογικής διέγερσης, όπως το να πάτε στην τουαλέτα.

Ορμόνες

Δεδομένου ότι η ονείρωξη αρχίζει συνήθως κατά την εφηβεία, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι οι ορμόνες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Μια μικρή μελέτη του 1998 σε εφήβους με καθυστερημένη εφηβεία διαπίστωσε ότι τα αγόρια έχουν περισσότερες νυχτερινές εκσπερματώσεις όταν τους χορηγήθηκε μια μέτρια δόση τεστοστερόνης.

Έκθεση σε σεξουαλικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μια μελέτη του 2020 σε 113 θρησκευόμενα αγόρια διαπίστωσε ότι όσοι έβλεπαν περισσότερη τηλεόραση τείνουν να έχουν περισσότερες νυχτερινές εκσπερματώσεις, επομένως είναι πιθανό τα μέσα που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας να επηρεάζουν τα όνειρά σας.

Διέγερση των γεννητικών οργάνων κατά τον ύπνο

Μερικοί άνθρωποι διεγείρουν τα γεννητικά τους όργανα ενώ κοιμούνται – για παράδειγμα με τα σεντόνια ή τις κουβέρτες τους – χωρίς να το καταλαβαίνουν. Δεδομένου ότι η ροή του αίματος μπορεί να κάνει τα γεννητικά όργανα πιο ευαίσθητα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρεύση. Λόγω της πίεσης που ασκείται στα γεννητικά σας όργανα, ο ύπνος μπρούμυτα  μπορεί να κάνει πιο πιθανή την ονείρωξη.

Τι να κάνετε αν έχετε ένα υγρό όνειρο

Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά μετά από την ονείρωξη. Φυσικά, το πρώτο σας βήμα είναι να ξεπλυθείτε. Μπορείτε να κάνετε ένα ντους εάν έχετε χρόνο, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο – μπορείτε και απλά να ξεπλυθείτε μια χαρά με σαπούνι, νερό και μια πετσέτα ή μερικά χαρτομάντιλα.

Μόλις ξεπλυθείτε, αλλάξτε ρούχα και ρίξτε τα βρεγμένα ρούχα σας στο πλυντήριο. Εάν τα σεντόνια σας είναι επίσης βρεγμένα, μην ξεχάσετε να τα πλύνετε.

Μπορείτε να αποτρέψετε τη ρεύση;

Τα υγρά όνειρα είναι πολύ συνηθισμένα και δεν πρέπει να ντρέπεστε για τίποτα. Δεδομένου ότι συμβαίνουν ενώ κοιμάστε, δεν μπορείτε πραγματικά να κάνετε πολλά για να τα αποτρέψετε, αλλά υπάρχουν μερικά βήματα για να τα κάνετε λιγότερο πιθανά.

  • Αλλάξτε τις συνήθειες ύπνου σας: Ο ύπνος μπρούμυτα έχει συσχετιστεί με σεξουαλικά όνειρα, επομένως είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε να αποτρέψετε τη νυχτερινή εκσπερμάτωση. Μπορείτε, επίσης, να φοράτε πιο φαρδιά ρούχα για να αποφύγετε την διέγερση των γεννητικών οργάνων.
  • Περιορίστε την τηλεόραση: Προσπαθήστε να παρακολουθείτε λιγότερη τηλεόραση και δείτε αν αυτό έχει κάποιο αντίκτυπο στα όνειρά σας. Η ψυχική και σωματική σας υγεία θα σας ευχαριστήσει και για αυτό.
  • Διαυγές όνειρο: Εάν μάθετε πώς να ονειρεύεστε διαυγή, μπορεί να είστε σε θέση να ελέγχετε τα όνειρά σας. Ωστόσο, το διαυγές όνειρο μπορεί να είναι δύσκολο να το κατακτήσετε, καθώς ακόμη και οι πιο έμπειροι διαυγείς ονειροπόλοι συνήθως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν όλα τα όνειρά τους. Ονείρωξη: είναι φυσιολογική

Λάβετε υπόψη ότι δεν συνδέεται κάθε ρεύση με ένα σεξουαλικό όνειρο στην αρχή, οπότε ακόμα κι αν καταφέρετε να αποφύγετε τα ερωτικά όνειρα, αυτό δεν εγγυάται ότι που και που δεν θα το παθαίνετε.

Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν λιγότερους νυχτερινούς οργασμούς όταν αυνανίζονται πιο συχνά, και πολλοί άνθρωποι έχουν φυσικά λιγότερα υγρά όνειρα καθώς μεγαλώνουν.

Δεν υπάρχει αλάνθαστος τρόπος να αποφύγεις τη ρεύση. Εάν ανησυχείτε μήπως σας συμβεί ρεύση όταν δεν είστε σπίτι, πάρτε μαζί σας μια αλλαξιά και ίσως μια πετσέτα ή μερικά χαρτομάντιλα.

Είναι πιθανό ότι πολλοί από τους ανθρώπους γύρω σας το έχουν βιώσει κάποια στιγμή, οπότε δεν χρειάζεται να ντρέπεστε.

Μια γρήγορη αναθεώρηση

Η ονείρωξη είναι μια φυσιολογική και υγιής εμπειρία για άτομα όλων των ηλικιών και φύλων. Κατά τη διάρκεια των υγρών ονείρων, τα αρσενικά απελευθερώνουν σπέρμα και τα θηλυκά σε οργασμό κολπικά υγρά. Οι νυχτερινοί οργασμοί συχνά —αλλά όχι πάντα— προκαλούνται από σεξουαλικά όνειρα.

Σε γενικές γραμμές, το μόνο που έχετε να κάνετε μετά από μία ρεύση είναι να καθαριστείτε, να αλλάξετε και να πλύνετε τυχόν ρούχα ή κουβέρτες. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την ονείρωξη, αλλά αν αισθάνεστε ότι οι νυχτερινές εκσπερματώσεις παρεμβαίνουν στη ζωή σας, δεν θα ήταν κακό να συνομιλήσετε με έναν θεραπευτή, έναν σύμβουλο ή έναν πάροχο υγείας.

Άρθρα Σεξουαλικής Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks