14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Όχι, δεν χρειάζεται να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα.


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι για να είμαστε υγιείς πρέπει να πίνουμε περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα. Κάθε μέρα διαβάζουμε φράσεις, όπως “πρέπει να πίνετε νερό, ακόμα και αν δεν διψάτε” ή “αν δεν πίνετε νερό, κάνετε κακό στην υγεία σας.” Ωστόσο, ο Aaron E. Carroll, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, πιστεύει, ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πίσω από αυτό τον ισχυρισμό.

Πριν από εννιά χρόνια, το ιατρικό περιοδικό BMJ δημοσίευσε μια λίστα με συνηθισμένες αντιλήψεις σχετικά με θέματα υγείας, που αναπαράγονται συνέχεια από τους γιατρούς και τα μέσα. Ο μύθος, ότι χρειαζόμαστε 8 ποτήρια νερό την ημέρα ήταν πρώτος στην λίστα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης. Μερικά χρόνια αργότερα, επιστήμονες δημοσίευσαν ένα βιβλίο, καταρρίπτοντας τις ψευδείς πεποιθήσεις για το νερό

Όπως ισχυρίζονται οι συγγραφείς του βιβλίου, η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι 2,5 λίτρα, αλλά το περισσότερο από αυτό το νερό περιέχεται στα τρόφιμα, τα λαχανικά, τους καφέδες και τα αφεψήματα.

Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αν διψάτε. Στην ουσία, το σώμα μας είναι τέλεια συντονισμένο να μας προειδοποιεί, όταν είμαστε αφυδατωμένοι. Αντίθετα, με την κοινή αντίληψη δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις, ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού έχει οφέλη για την υγεία μας. Ίσα ίσα που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά.

Οπότε, το να πίνετε νερό απλά επειδή πρέπει είναι μάταιο. Οι μόνοι άνθρωποι που επωφελούνται από αυτή την συνήθεια είναι κατασκευαστές εμφιαλωμένου νερού.

Να δίνετε προσοχή στα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας: αν διψάτε, πιείτε νερό, αν δεν διψάτε, μην πιείτε μόνο επειδή πρέπει. Μην σκέφτεστε, ότι τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι υποχρεωτικά.

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks