3 Μαΐου 2024
18.6 C
Athens

Ο φόβος της δέσμευσης


Εάν εσείς ή κάποιος στη ζωή σας πάσχει από προβλήματα δέσμευσης, ήρθε η ώρα να σκάψετε βαθύτερα. Το πρόβλημά σας είναι μια πραγματική «φοβία δέσμευσης», ή πρόκειται για κάποιο άλλο γεγονός –όπως η υποψία ότι δεν έχετε βρει το σωστό σύντροφο- που γεννά τον φόβο της δέσμευσης;

Τι κρύβετε πίσω από την φοβία σας να δεσμευτείτε;

Η ρομαντική δέσμευση είναι ένα σημαντικό βήμα ζωής και όσοι την παίρνουν σοβαρά τους δημιουργείται ένας απόλυτα φυσιολογικός φόβος δέσμευσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο της δέσμευσης. Ανεξαρτήτως του αν ένα άτομο ενδιαφέρεται να σχηματίσει μια μακροχρόνια σχέση, να παντρευτεί ή να αποκτήσει οικογένεια, η λέξη δέσμευση δεν παύει να φέρει μια βαρύτητα, καθώς συμβολίζει τη τεράστια ευθύνη, που απορρέει από αυτή. Για εκείνους που ενδιαφέρονται πραγματικά να επιδιώξουν μια ειλικρινή σχέση, η δέσμευση συνίσταται στην ιδέα ότι θα είναι συνοδοιπόροι στις εύκολες και κυρίως, στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο σύνθετη, όταν εμπλέκονται σε αυτή οικονομικά ζητήματα, τα παιδιά, οι φίλοι, η οικογένεια, ακόμα και τα κατοικίδια ζώα. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως η ειλικρινής αγάπη, η αίσθηση της τρωτότητας και η προσωπική ευθύνη συνιστούν απόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωτικής δέσμευσης. 

Ο φόβος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το κομμάτι της ευθύνης που αισθάνεται κάθε άνθρωπος απέναντι στο σύντροφό του. Έτσι, για έναν ανεύθυνο άνθρωπο, που συνάπτει σχέσεις ελαφρά τη καρδία, ο φόβος της δέσμευσης ενδεχομένως να μην προκύψει ποτέ. Όταν η ανευθυνότητα στη σχέση είναι υψηλή και η ουσιαστική αίσθηση της δέσμευσης χαμηλή, τότε οι ρομαντικές σχέσεις τείνουν να θεωρούνται «αναλώσιμες». Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία συχνά ακολουθούν μια τόσο επιπόλαια προσέγγιση στις σχέσεις και τη «δέσμευση», που ο φόβος δεν προκύπτει ποτέ. Εν ολίγοις, όταν έχετε αποδεχτεί συνειδητά ή ασυνείδητα πως δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε από μία σχέση, εφόσον δεν έχετε «ρισκάρει την καρδιά σας», τότε δεν είστε πραγματικά δεσμευμένοι.

Πως μπορείτε να αντιληφθείτε τους φόβους σας;

Για να καταλάβετε αν πρόκειται για φόβο απέναντι στην ιδέα της δέσμευσης ή κάτι άλλο που σας απασχολεί μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Αναρωτηθείτε εαν φοβάστε πραγματικά τη δέσμευση. 

Μία φοβία είναι εξ ορισμού ένας επίμονος, υπερβολικός ή και παράλογος φόβος. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μορφή άγχους, η οποία δύναται να επηρεάσει με πολλούς τρόπους το άτομο στην καθημερινότητα, τις σχέσεις, την εργασία του ή εν γένει σε κοινωνικές καταστάσεις. Όταν μια φοβία είναι βαθιά και σοβαρή, τείνει να έχει αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του ανθρώπου. 

Μερικές φορές μια «φοβία δέσμευσης» είναι στην πραγματικότητα μία ή περισσότερες βάσιμες ανησυχίες σχετικά με το, αν και κατά πόσο, μια σχέση είναι υγιής ή και κατάλληλη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναρωτηθείτε αν φοβάστε πραγματικά τη δέσμευση, ή πρόκειται για ένα άλλο υποβόσκον θέμα που σας απασχολεί; Είναι λάθος να κρίνετε τον εαυτό σας, καθώς σκέφτεστε την απάντησή σας. Αντιθέτως, καλό είναι να εστιάσετε στη διάκριση μεταξύ των δύο ζητημάτων, από τη μία της «φοβίας δέσμευσης» και από την άλλη οποιωνδήποτε άλλων βάσιμων ανησυχιών, που έχετε σχετικά με τη σχέση σας. Επιπλέον, μπορείτε να αποτυπώσετε στο χαρτί, τις σκέψεις που προκύπτουν από τον συλλογισμό σας.

  1. Εξετάστε τις ανησυχίες που προκύπτουν. 

Η δέσμευση και ό,τι αυτή συνεπάγεται, είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτημα. Καθώς διερευνάτε τις σημειώσεις σας με την αυτο-συμπόνια, προσπαθήστε να θέσετε επιπλέον ερωτήματα στις ήδη υπάρχουσες απαντήσεις σας: «Φοβάμαι πραγματικά τη δέσμευση; Γιατί; Προσκολλάμαι σε ανθρώπους και σχέσεις από ανασφάλεια; Μήπως αισθάνομαι προδομένος/η από κάποιον πρώην σύντροφο; Δυσκολεύομαι γενικώς να εμπιστευτώ και να δεσμευτώ;».

Εάν, μετά από τον αυτοστοχασμό σας, συνειδητοποιήσετε ότι δεν φοβάσαιτε τη δέσμευση, αλλά έχετε άλλες ανησυχίες –ενδεχομένως αυτές να αφορούν τον σύντροφό σας- εμβαθύνετε σε αυτές αντί να τις αποφύγετε.

  1. Ξεκινήστε ένα προσωπικό ημερολόγιο σκέψεων

Η γραπτή αποτύπωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να δεσμευτείτε στον ενσυνείδητο αυτοστοχασμό. Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο για να εξετάσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας υπό ένα πρίσμα ελεύθερων συνειρμών. Προσπαθείστε να μην φιλτράρετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σας. Αφήστε στον συναισθηματικό σας κόσμο άφθονο χώρο να εκδηλωθεί. Όσο περισσότερο γράφετε, τοσο επιτρέπετε στον εσωτερικό σας κόσμο, στο υποδυνείδητό σας, να σας δώσει σημαντικά μηνύματα.

  • Συζητήστε με τον σύντροφό σας με αγάπη. 

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του προηγούμενου βήματος, δηλαδή είτε αποφασίσετε ότι πάσχετε από αληθινή φοβία δέσμευσης, είτε έχετε άλλα ζωτικά ζητήματα, για να επεξεργαστείτε, το επόμενο βήμα είναι να μιλήσετε με τον σύντροφό σας. Βρείτε λίγο χρόνο, όπου θα μπορείτε να συζητήσετε με ειλικρίνεια και σεβασμό τα  ζητήματα, που σας απασχολούν. 

Για παράδειγμα, αν ανακαλύψετε ότι ο φόβος σας απέναντι στη δέσμευση οφείλεται σε κάποιο προϋπάρχον ψυχολογικό σας τραύμα, μοιραστείτε το με τον σύντροφό σας, ώστε να γνωρίζει ότι χρειάζεστε θεραπεία γύρω από αυτό το ζήτημα. Εάν ο φόβος της δέσμευσης προέρχεται από την, κατά τ’ άλλα λογική, ανησυχία ότι η ζωή σας θα αλλάξει σημαντικά μόλις δεσμευθείτε, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να μοιραστείτε τους φόβους σας με τον σύντροφό σας. Από την άλλη πλευρά, αν συνειδητοποιήσετε, ότι η σχέση σας είναι απαγορευτική, ή ότι έχετε βάσιμες ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπίσετε, προτού δεσμευτείτε, παραμένει σημαντικό να συζητήσετε ανοιχτά και ειλικρινά τα θέματα αυτά.

Που καταλήγουμε, λοιπόν;

Όταν αποφασίζουμε να δεσμευτούμε με έναν άνθρωπο, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι δεν είναι μόνο η δική μας ζωή που θα αλλάξει. Μια δέσμευση επηρεάζει τη ζωή των συντρόφων, καθώς και όλους τους ανθρώπους, που υπάρχουν στη ζωή τους. Η δέσμευση απέναντι σε ένα άλλο πρόσωπο είναι μία από τις μεγαλύτερες ευτυχίες και ευθύνες της ζωής, επομένως είναι πραγματικά συνετό, να επιδιώκετε την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Εάν φοβάστε την ιδέα της δέσμευσης, χρησιμοποιήστε τους φόβους σας ως αγγελιοφόρους, που θα σας κατευθύνουν στην καλύτερη απόφαση για εσάς, τον σύντροφο και τη σχέση σας. Η προσπάθεια αξίζει πραγματικά τον κόπο, διότι αποκομίζουμε τα μέγιστα, όταν επενδύουμε την καρδιά και την ψυχή μας μέσα σε μία σχέση.

 

Επιμέλεια: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks