21 Μαΐου 2024
21.4 C
Athens

Νερό: Μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος;


Το να πίνετε περισσότερο νερό μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων και στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό. Η αντικατάσταση των αναψυκτικών με νερό μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων και ζάχαρης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι το νερό μόνο του μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Εδώ και πολύ καιρό, το πόσιμο νερό θεωρείται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

Πράγματι, σε μια μελέτη του 2019 που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 2015 και 2016, το 26,3% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι “καταναλώνουν πολύ νερό” στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού συνδέεται με την απώλεια βάρους, αλλά τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να αποδείξουν μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το εάν το πόσιμο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Το να πίνετε νερό σαν βοηθάει να κάψετε θερμίδες;

Νερό: Μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Η κατανάλωση νερού συνδέεται με την αυξημένη συμπαθητική δραστηριότητα του σώματος. Το συμπαθητικό σύστημα του οργανισμού σας ενεργοποιεί πράγματα όπως το ρυθμό της καρδιάς και το μεταβολισμό.

Επομένως, το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού και της ποσότητας ενέργειας (ή θερμίδων) που καίμε.

Σε μια μελέτη του 2023, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν 200–250 χιλιοστολιτρα (mL) ζεστό νερό μετά από κάθε γεύμα έχασαν περισσότερο βάρος και κατέγραψαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από την ομάδα ελέγχου που δεν το έκανε.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπιναν νερό, φυσιολογικό ορό ή σακχαρώδη ποτά. Στη συνέχεια, μετρήθηκε η επίδραση αυτών των ποτών στην ενεργειακή τους δαπάνη σε κατάσταση ανάπαυσης ή στο πόσες θερμίδες καίγονταν στην ανάπαυση.

Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου δεν είχε καμία επίδραση, ενώ το νερό του ψυγείο έδειξε μια μικρή αύξηση καύση 23 θερμίδων καθημερινά. Ωστόσο, το σακχαρώδες ποτό έδειξε μια πολύ πιο σημαντική αύξηση στην ενεργειακή δαπάνη.

Αυτό θέτει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νερού από μόνο του για τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Περισσότερες έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν ειδικά στην επίδραση των ζεστών έναντι των κρύων υγρών στην ενεργειακή κατανάλωση.

Η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει την όρεξη και την πρόσληψη θερμίδων. 

Όταν πίνετε νερό αντί για άλλα ποτά, τα οποία μπορεί να περιέχουν υψηλό ποσοστό θερμίδων και ζάχαρης, μειώνουν προφανώς την πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση νερού πριν από ένα γεύμα μειώνει την όρεξη. Αλλά είναι αυτό αλήθεια;

Μια μελέτη από το 2018 υποδηλώνει ότι σε άτομα με μέσο βάρος και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Δεν είναι σαφές πόσο καλά ισχύει αυτό σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα .

Μια έρευνα από το 2016 υποδηλώνει τα εξής:

  • Όταν δεν διατηρείτε δίαιτα ή δεν παρακολουθείτε τη διατροφή σας, η επιλογή να πίνετε νερό αντί για ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.
  • Για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον μεταβολισμό τους ή έχουν παχυσαρκία, η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων.
  • Το πόσιμο νερού μπορεί να ενθαρρύνει το σώμα σας να καιει τα λιπαρά χωρίς να αυξάνει τη σακχάρωση ή την ινσουλίνη στο αίμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο να χάσουμε κιλά.

Παρ’ όλα αυτά, μια άλλη μελέτη από το 2018 δεν βρήκε αποδείξεις ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού έχει κάποιο αποτέλεσμα στο σωματικό βάρος μεταξύ εφήβων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οπότε, απαιτείται περισσότερη έρευνα επί του θέματος.

Το να πίνουμε νερό μειώνει την πιθανότητα να πάρουμε κιλά;

Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μακροπρόθεσμης αύξησης βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη από το 2013, ο μέσος άνθρωπος παίρνει περίπου 1,45 κιλά κάθε 4 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που καταναλώνουν 1 επιπλέον φλιτζάνι νερό ημερησίως μειώνουν την αύξηση βάρους τους κατά 0,13 κιλά. Εκείνοι που αντικατέστησαν μια συσκευασία αναψυκτικού με 1 φλιτζάνι νερό μείωσαν την αύξηση βάρους τους κατά 0,5 κιλά.

Όταν αναφέρουμε ζαχαρούχα ποτά εννοούμε αναψυκτικά όπως ένα κουτάκι Pepsi, το οποίο περιέχει 25 θερμίδες και σχεδόν 7 γραμμάρια ζάχαρης.

Σε μια νεότερη ανασκόπηση από το 2019, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αποτελέσματα όλων των μελετών έδειξαν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού συνδέεται με περισσότερη απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους κυμάνθηκε μεταξύ 0,4–8,8 κιλών, και η μέση απώλεια βάρους ήταν 5%. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρατηρήθηκε όταν τα άτομα αντικαθιστούσαν τα άλλα ποτά με νερό. Αυτό, για μια ακόμα φορά, υποδηλώνει ότι η κατανάλωση νερού αυτή καθαυτή δεν προκαλεί απώλεια βάρους.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα για να χάσουμε κιλά;

Νερό: Μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Πολλοί φορείς υγείας συνιστούν την κατανάλωση οκτώ ποτήρια (περίπου 2 λίτρα) ανά ημέρα.

Ωστόσο, μια μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αυτής της συγκεκριμένης ποσότητας νερού και της απώλειας βάρους σε εφήβους που ήταν υπέρβαροι ή είχαν παχυσαρκία.

Επιπλέον, οι ανάγκες του καθενός σχετικά με το νερό εξαρτώνται εξ’ ολοκλήρου από το άτομο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ιδρώνουν πολύ ή ασκούνται τακτικά μπορεί να χρειάζονται περισσότερο νερό από όσους δεν είναι τόσο ενεργητικοί. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι και οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζεται επίσης να παρακολουθούν πιο προσεκτικά την κατανάλωση νερού τους.

Να θυμάστε ότι παίρνετε νερό και από πολλά τρόφιμα και ποτά, όπως καφέ, τσάι, κρέας, ψάρι, γάλα, και ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά.

Να έχετε ως κανόνα, πάντα να πίνετε νερό όταν νιώθετε δίψα και να πίνετε αρκετά για να την ικανοποιήσετε.

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε ξηρό δέρμα, σκούρα ούρα ή αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι, μπορεί να είστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στο να διορθωθεί αυτό.

Εδώ είναι πόσο υγρά πρέπει να πίνετε καθημερινά σε διάφορες μετρήσεις:

  • Λίτρα: 2,2 λίτρα για γυναίκες και 3 λίτρα για άνδρες
  • Ουγγιές: 74 ουγγιές για γυναίκες και 101 ουγγιές για άνδρες
  • Ποτήρια (8 ουγκιές): 9 φλιτζάνια για γυναίκες και 13 φλιτζάνια για άνδρες

Ωστόσο, αυτός είναι απλώς ένας γενικός οδηγός. Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται λιγότερο, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται πολύ περισσότερο. Για συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση νερού, μπορείτε να συζητήσετε με έναν γιατρό.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Μπορείς να χάσεις κιλά στην κοιλιά αν πίνεις νερό;

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία έρευνα που υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στην κοιλιά, οπότε οποιαδήποτε υπόδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση είναι απλώς ανακριβής.

Πόσο βάρος θα χάσω με μια νηστεία νερού για μερικές ημέρες;

Μια μελέτη από το 2021 που εξέτασε 45 άτομα που δεν ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι βρήκε ότι πίνοντας μόνο νερό για 5 ημέρες οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 5 κιλών.

Ωστόσο, χωρίς ιατρική επίβλεψη, οι νηστείες μόνο με νερό δεν είναι ούτε ασφαλείς ούτε συνιστώμενες από επαγγελματίες υγείας. Μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες επιπλοκές, όπως χαμηλά επίπεδα νατρίου και οίδημα εγκεφάλου.

Επιπλέον, οποιαδήποτε απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πιθανόν να είναι νερού. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η διατήρηση φυσικής δραστηριότητας είναι ένας πιο βιώσιμος και ασφαλής τρόπος να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα

Το νερό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συστατικό σε ένα ταξίδι απώλειας βάρους. Είναι 100% χωρίς θερμίδες, μπορεί να σας βοηθήσει να καίτε περισσότερες θερμίδες και μπορεί ακόμα να καταπολεμήσει τη πείνα σας εάν καταναλωθεί πριν από τα γεύματα.

Τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα όταν αντικαθιστά τα γλυκά ποτά με νερό. Μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης και θερμίδων.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να οδηγήσει απευθείας σε απώλεια βάρους. Αν χρειάζεται να χάσετε μια σημαντική ποσότητα βάρους, απαιτείται ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες υγιεινές πρακτικές εκτός από την κατανάλωση περισσότερου νερού.

Νερό: Μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Άρθρα Υγείας 

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks