20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου – Ποιος είναι


Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά την παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη. 

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέλαβε πριν από μερικές μέρες τον συντονισμό της επιχειρησιακής δράσης του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.

Μάλιστα ήταν εκείνος που ανακοίνωσε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είναι καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Γεννήθηκε το Μάιο του 1961 και μεγάλωσε στο χωριό Ζώδεια της Κύπρου. Το 1987 έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει την ειδικότητα της Παιδιατρικής από το έτος 1993. Μετεκπαιδεύτηκε (1996-1997) στην παρεμβατική επιδημιολογία, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2003. Τακτικός καθηγητής πρώτης βαθμίδας έγινε το 2013. Ακαδημαϊκά και ερευνητικά οργάνωσε το νέο εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στη Λάρισα.

Ήταν ο ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης, ενώ τη χρονική περίοδο 2011 έως 2016 διετέλεσε κύριος σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο δρ. Χατζηχριστοδούλου υπηρέτησε ως επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι διευθυντής του εν λόγω Εργαστηρίου και είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το εργαστήριο ευθύνης του τυγχάνει σήμερα συνεργαζόμενο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του διεθνή υγειονομικού κανονισμού. Πρόσθετα, σήμερα είναι επίσης διευθυντής του ΜΠΣ, με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Διοικητικά, τη χρονική περίοδο 2017-2020, ο δρ. Χατζηχριστοδούλου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμων σε συναντήσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τον καθ. Χατζηχριστοδούλου στην ομάδα των ειδικών – εμπειρογνωμώνων για διάφορα ζητήματα του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού.

Ερευνητικό έργο

Το ερευνητικό έργο του είναι πολυποίκιλο και πρωτίστως σχετίζεται με την Υγιεινή και την Επιδημιολογία, καθώς επίσης και με την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων και στην επιδημιολογική διερεύνηση και επιτήρηση.

Μαζί με συναδέλφους του και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 συναφείς ερευνητικές εργασίες και ανακοινώσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Το έργο του έχει τύχει αναγνώρισης παγκοσμίως, ενώ μέχρι σήμερα έχει λάβει περισσότερες από 7.700 διεθνείς αναφορές.

Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, σχετικά με την υγιεινή και την επιδημιολογία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη ως μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks