20 Ιουνίου 2024
27.5 C
Athens

Νεφρά: Τα βλάπτουν οι πολλές πρωτεΐνες;


Τα νεφρά επηρεάζονται άμεσα από την διατροφή μας. Αυτά που τρώμε μπορούν να τα βλέψουν ή να τα βοηθήσουν να μείνουν υγιή.  Το 1983 οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει το ρυθμό σπειραματικής διήθησης.  Είναι μία τιμή που δείχνει πόσο καλά καθαρίζουν τα νεφρά τις τοξίνες από το αίμα.

Ο δείκτης γνωστός ως GFR βοηθά επίσης στη διάγνωση πιθανής βλάβης στα νεφρά ενώ αποτελεί το καλύτερο μέσο εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας, καθώς όσο πιο υψηλός είναι ο ρυθμός διήθησης, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα νεφρά. Ο φυσιολογικός ρυθμός διήθησης είναι περίπου 100 mL/min.

Το εύρημα αυτό οδήγησε πολλούς επιστήμονες στην υιοθέτηση της άποψης ότι ο υψηλός ρυθμός σπειραματικής διήθησης, θέτει τα νεφρά σε κατάσταση στρες.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες αύξανε το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, αυτό δεν είχε δυσμενή επίδραση στη συνολική λειτουργία των νεφρών.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα δημοσιευμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών -ειδικά έως και 2,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους- βλάπτει την υγεία των νεφρών.

Συμπέρασμα

Προκειμένου να διατηρηθεί ο φυσιολογικός κύκλος διακίνησης των πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος, το 10-15% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 0,75 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα. Δύο έως τρεις μερίδες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης ή τέσσερεις μερίδες πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες.

Τι πρέπει να προσέχετε στα νεφρά

  • Δίνετε βάση στις ετικέτες των τροφίμων. Σπανίως τρώτε καθαρή πρωτεΐνη, καθώς οι περισσότερες συνδυάζονται συχνά με κορεσμένα λίπη.
  • Αν τρώτε κρέας, επιλέξτε κομμάτια χωρίς λίπος.
  • Αν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, οι πιο υγιεινές επιλογές είναι τα αποβουτυρωμένα ή όσα έχουν χαμηλά λιπαρά.
  • Τα φασόλια, η σόγια, τα καρύδια και τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένο λίπος και με πολλές διαιτητικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks