7 Σεπτεμβρίου 2024
31.2 C
Athens

Γιατί το multitasking δεν είναι καλό για τον εγκέφαλό σας;


Η σύγχρονη πραγματικότητα επιβάλλει το multitasking, δηλαδή το να κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, προκειμένου να ανταποκριθείτε στις πολλαπλές καθημερινές υποχρεώσεις. Ωστόσο, οι νευρολόγοι επισημαίνουν τιςς επιπτώσεις του multitasking στον ανθρώπινο εγκέφαλο και κάνουν προτάσεις για την καλύτερη διαχείρισή του.

Τι συμβαίνει όταν κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί, για να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Επομένως, το multitasking έχει ένα κόστος και συγκεκριμένα, περιορίζει την ικανότητά σας να κωδικοποιείτε και να θυμάστε νέες πληροφορίες. Ουσιαστικά, εάν προσπαθείτε να εκτελέσετε δύο (ή περισσότερες) εργασίες ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός σας μοιράζει τις προσπάθειές του​. Αυτό γενικά επιδεινώνει την απόδοσή σας σε κάθε εργασία.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Φανταστείτε ότι μαζεύετε μούρα, ενώ παράλληλα είστε σε επιφυλακή για άγρια ​​ζώα. Όσο περισσότερο επικεντρώνεστε στην προστασία σας από τυχόν επίθεση άγριου ζώου, τόσο πιο αργά και με μικρότερη ακρίβεια θα μαζεύετε τα μούρα. Είναι πιο αποτελεσματικό, να συνεργαστείτε με κάποιον, που θα παρακολουθεί για άγρια ​​ζώα, όσο εσείς θα μαζεύετε τα μούρα. 

Ποιες είναι , λοιπόν οι επιπτώσεις του multitasking;

  1. Θα είστε λιγότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί

Ο εγκέφαλός σας εστιάζει πρώτα στη μία εργασία και μετά στην άλλη, όχι συγχρόνως σε όλες. Αυτό σημαίνει ότι η εναλλαγή μεταξύ εργασιών έχει χρονικό κόστος. Αυτό είναι γνωστό ως κόστος διπλής εργασίας. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία τονίζει ότι με τις πιο σύνθετες εργασίες και τις εργασίες με τις οποίες δεν είστε ακόμα εξοικειωμένοι, η εναλλαγή απαιτεί ακόμα περισσότερο χρόνο.

Επιπλέον, το multitasking μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα και την απόδοση σας. Για παράδειγμα, αν στέλνετε μηνύματα ενώ μαγειρεύετε ή οδηγείτε, μπορεί να κάνετε λάθος στη συνταγή ή να οδηγείτε επικίνδυνα.

2. Θα θυμάστε λιγότερα

Είναι πιο δύσκολο, να απομνημονεύσετε και να ανακαλέσετε πληροφορίες, καθώς η διχασμένη προσοχή μειώνει την κωδικοποίηση τους. Η κωδικοποίηση των πληροφοριών είναι το πρώτο βήμα, για να τις θυμάστε.

3. Μπορεί να νιώθετε στρες

Όταν είστε στη δουλειά και έχετε, για παράδειγμα, τέσσερα πράγματα να κάνετε, η σκέψη και μόνο αυτού του σωρού εργασιών είναι αρκετή, για να σας αγχώσει. Θα μπορούσε, ακόμα, να σας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς, καθώς το άγχος δεν είναι πάντα παραγωγικό. Αντιθέτως, σε αυτό τον βαθμό μπορεί να σας κάνει να πελαγώσετε. 

Πώς να αποφύγετε το multitasking  ή να περιορίσετε τις αρνητικές του επιπτώσεις;

Είναι δύσκολο να αποφύγετε το multitasking, παρόλο που έρχεται σε αντίθεση με τη βαθιά παραγωγικότητα και δημιουργικότητα. Μπορεί να μην είστε σε θέση να το αποβάλλετε εντελώς, αλλά μπορείτε να το περιορίσετε στον απολύτως απαραίτητο βαθμό.

  1. Αναγνωρίστε τις επιπτώσεις του

Εάν κάνετε multitasking, είναι πολύ πιθανό να κάνετε μικρά λάθη βιασύνης. Αντί να προσπαθείτε μάταια να τα αποφύγετε, μπορείτε απλώς να αποδεχθείτε τους περιορισμούς του, όντας πιο επιεικής με τον εαυτό σας.

2. Θέστε όρια και διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις σας και ορίστε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα, όπου θα διαβάζετε και θα απαντάτε στα email σας. 

3. Γνωρίστε τα όριά σας

Πολλοί άνθρωποι κάνουν δουλειές, που απαιτούν κάποιο επίπεδο multitasking. Μια παλαιότερη μελέτη περιγράφει αυτούς τους ανθρώπους ως «υπερεργάτες». Στη μελέτη του Αυγούστου 2010, που δημοσιεύθηκε στο ​Psychonomic Bulletin & Review​ 200 προπτυχιακοί φοιτητές οδήγησαν (σε έναν προσομοιωτή οδήγησης), ενώ τους ζητήθηκε να θυμούνται λέξεις και να απαντούν σε απλές μαθηματικές ερωτήσεις. Μόνο το 2,5% των συμμετεχόντων είχαν εξίσου καλή απόδοση σε όλες τις παράλληλες διαδικασίες.

Για τους περισσότερους από εμάς, το multitasking οδηγεί σε λάθη και σε μείωση της παραγωγικότητας. Ακόμη και κάποιος έμπειρος και συνηθισμένος στο multitasking θα φτάσει τελικά τα όριά τους.

4. Καφεΐνη

Ένα πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την ικανότητά σας στο multitasking είναι η πρόσληψη καφεΐνης, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στη διατήρηση της εγρήγορσης και της προσοχής.

5. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις εργασίες, που συνδυάζετε μαζί

Φυσικά, όλοι κάνετε multitasking συνεχώς. Διπλώνετε ρούχα, ενώ βλέπετε τηλεόραση, μιλάτε στο τηλέφωνο, ενώ πλένετε τα πιάτα και περπατάτε, καθώς απαντάτε σε email. Αυτές οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής είναι εύκολες και ο εγκέφαλός σας μπορεί να τις χειριστεί. Ωστόσο, οι πιο σύνθετες εργασίες επιβαρύνουν τον εγκέφαλό σας. Για παράδειγμα, όταν οδηγείτε και μιλάτε στο τηλέφωνο, ο εγκέφαλός σας πρέπει να επικεντρωθεί στην οδήγηση, στην συνομίλια και στο να κρατάτε το κινητό. Αυτές είναι τρεις εργασίες. Εάν μπορείτε να εξαλείψετε τη μία, βάζοντας ακουστικά, διευκολύνετε σημαντικά τον εγκέφαλό σας.

Καθώς, λοιπόν, είστε εσείς αυτοί που επιλέγετε πότε θα κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα και ποιες θα είναι αυτές, φροντίστε να λάβετε υπόψη την πολυπλοκότητά και τη σημασία τους για εσάς. 

Λοιπόν, πόσο κακό είναι πραγματικά το multitasking;

Από τη στιγμή που ο εγκέφαλός σας είναι προγραμματισμένος να κάνει ένα πράγμα τη φορά, το multitasking λειτουργεί ενάντια και όχι σε συνεργασία μαζί του. Μπορεί να διαχειριστεί μερικές εργασίες χαμηλού επιπέδου, αλλά όταν συσσωρεύετε πιο περίπλοκες εργασίες, μειώνεται η αποτελεσματικότητά σας. Το multitasking είναι ο δρόμος προς τα λάθη και τη μειωμένη παραγωγικότητα. Σκεφτείτε ότι είναι σαν να ανοίγετε πάρα πολλές καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησής σας –κολλάει και λειτουργεί αργά.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks