20 Ιουνίου 2024
28.3 C
Athens

Γονιμότητα: Ποιες μέρες μπορείτε να μείνετε έγκυος;


Η πιο έντονη γονιμότητα στις γυναίκες είναι μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά την ωορρηξία, όταν οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο. Ωστόσο, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος και τις ημέρες πριν από την ωορρηξία, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες μέσα στον κόλπο.

Θεωρητικά, ένα άτομο μπορεί να μείνει έγκυος οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου του, αλλά το πιο πιθανό είναι να συμβεί γύρω στις ημέρες της ωορρηξίας. Το πότε συμβαίνει η ωορρηξία διαφέρει ανάλογα με τον κύκλο του ατόμου.

Οι ημέρες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου κατά τις οποίες ένα άτομο είναι λιγότερο πιθανό να μείνει έγκυος είναι γνωστές ως «ασφαλείς μέρες».

Αυτό το άρθρο περιγράφει πώς να υπολογίσετε τη γόνιμη περίοδο για να βοηθήσετε ή να αποφύγετε τη σύλληψη.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος

Ο μέσος έμμηνος κύκλος του ατόμου είναι μεταξύ 28-32 ημερών. Μερικές έχουν μικρότερους κύκλους, ενώ άλλες έχουν πολύ μεγαλύτερους.

Η πρώτη ημέρα της περιόδου ενός ατόμου θεωρείται η πρώτη μέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου του. Η περίοδός διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες.

Οι διαφορές στον εμμηνορροϊκό κύκλο συμβαίνουν συνήθως στη ωοθυλακική φάση που εμφανίζεται πριν από την ωορρηξία.

Η ωχρινική φάση, η οποία εμφανίζεται από την ωορρηξία έως την επόμενη περίοδο, διαρκεί συνήθως 14 ημέρες.

Ωορρηξία και σύλληψη

Η ωορρηξία συμβαίνει όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο. Μετά την απελευθέρωση, το ωάριο μετακινείται στη σάλπιγγα, όπου θα ταξιδέψει στη μήτρα, κάτι που διαρκεί περίπου 24 ώρες.

Η εγκυμοσύνη συμβαίνει εάν το σπέρμα ταξιδέψει στη σάλπιγγα και γονιμοποιήσει το ωάριο. Εάν το σπέρμα δεν γονιμοποιήσει το ωάριο, το ωάριο μετακινείται στη μήτρα και διασπάται, έτοιμο να φύγει από το σώμα κατά την επόμενη έμμηνο ρύση.

Ovulation Tracking App

Υπολογισμός ωορρηξίας

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο εάν ο μηνιαίος κύκλος του είναι 28 ημέρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ωορρηξία μεταξύ 11-21 ημερών του κύκλου τους. Η πρώτη μέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως είναι η ημέρα 1 του κύκλου. Η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια ημέρα κάθε μήνα και μπορεί να διαφέρει κατά μία ημέρα ή περισσότερο της αναμενόμενης ημερομηνίας.

Οι γιατροί αποκαλούν το μέρος του κύκλου γύρω από την ωορρηξία το γόνιμο “παράθυρο” επειδή η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι υψηλότερη εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, εάν η ωορρηξία συμβεί την ημέρα 14, ένα άτομο μπορεί να συλλάβει εκείνη την ημέρα ή μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ωστόσο, το γόνιμο παράθυρό τους αρχίζει λίγες μέρες πριν την ωορρηξία, επειδή το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει έως και 5 ημέρες μέσα στο γυναικείο σώμα. Έτσι, ακόμα κι αν ένα άτομο δεν κάνει σεξ την ημέρα 14 ή 15, εξακολουθεί να είναι δυνατό να μείνει έγκυος εάν έκανε σεξ χωρίς να χρησιμοποιήσει αντισύλληψη τις ημέρες 9-13.

Σύμφωνα με έρευνα από το 2018, η πιθανότητα σύλληψης αυξάνεται από την 8η ημέρα, φτάνοντας στο μέγιστο της ημέρας 13 και μειώνεται στο μηδέν την 30η ημέρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να λειτουργούν μόνο ως κατευθυντήρια γραμμή. Κάθε άνθρωπος και κάθε κύκλος είναι διαφορετικός.

Μπορεί να είναι χρήσιμο για ένα άτομο να χαράξει τον μηνιαίο κύκλο του και να λάβει υπόψη τα σημάδια της ωορρηξίας για να βοηθήσει στον εντοπισμό της ακριβής ημέρας της ωορρηξίας κάθε μήνα.

Σημάδια ωορρηξίας

Η παρακολούθηση των σημαδιών της ωορρηξίας μπορεί να βοηθήσει κάποιον να προσδιορίσει την ακριβή ημέρα κάθε μήνα.

Τα σημάδια περιλαμβάνουν:

 • ήπιες κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς
 • πιο υγρή, πιο καθαρή και πιο ολισθηρή κολπική έκκριση παρόμοια με το ασπράδι του αυγού
 • μια μικρή αύξηση στη βασική θερμοκρασία του σώματος
 • υψηλότερη σεξουαλική ορμή

Ορισμένα από αυτά τα σημάδια, όπως η βασική θερμοκρασία του σώματος, θα συνεχίσουν να αλλάζουν μετά την ωορρηξία. Για το λόγο αυτό, ένα άτομο δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία για να προβλέψει τις γόνιμες ημέρες.

Μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποιον να παρακολουθεί τα σημάδια σε διάστημα μερικών μηνών για να πάρει μια ιδέα για το τι είναι χαρακτηριστικό για το σώμα του.

Αλλά θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές και ο χρόνος της ωορρηξίας μπορεί να αλλάζει από μήνα σε μήνα.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας ή μόνιτορ γονιμότητας.

Τα βοηθήματα γονιμότητας μετρούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών στα ούρα για να καθορίσουν την ημέρα ωορρηξίας κάθε μήνα. Ορισμένες συσκευές προσδιορίζουν επίσης τις ημέρες αιχμής γονιμότητας.

Η χρήση συνδυασμού αυτών των μεθόδων μπορεί να προσφέρει σε ένα άτομο καλύτερη ακρίβεια.

Ο παρακάτω πίνακας, βασισμένος σε έρευνα του 2015, συνοψίζει έναν τυπικό εμμηνορροϊκό κύκλο και πόσο γόνιμο είναι πιθανό να είναι ένα άτομο σε κάθε στάδιο:

Ημέρα κύκλου Στάδιο  Γονιμότητα
1-7 έμμηνο ρύση λιγότερο γόνιμο στάδιο
8-9 μετά την έμμηνο ρύση  είναι δυνατή η σύλληψη
10-14 ημέρες γύρω από την ωορρηξία είναι πιο γόνιμες
15-16 μετά την ωορρηξία είναι δυνατή η σύλληψη
17-28 πάχυνση της επένδυσης της μήτρας  λιγότερο γόνιμη — απίθανη σύλληψη

Για να γνωρίζει πιο συγκεκριμένα το εύρος της υψηλότερης γονιμότητας με βάση την ημέρα της ωορρηξίας, ένα άτομο μπορεί να παρακολουθεί την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου του σε προγράμματα που το υπολογίζουν.

Μεγιστοποίηση της γονιμότητας και των πιθανοτήτων σύλληψης

Για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες να μείνει έγκυος, ένα άτομο θα πρέπει να μετρήσει τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια των 2-3 ημερών πριν, αλλά και την ημέρα ωορρηξίας. Η σεξουαλική επαφή οποιαδήποτε από αυτές τις ημέρες μπορεί να παρέχει 20-30% πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Άλλες συμβουλές για τη βελτίωση των πιθανοτήτων σύλληψης περιλαμβάνουν:

 • Να έχετε τακτική σεξουαλική επαφή. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα μεταξύ των συντρόφων που κάνουν σεξ κάθε 2 ή 3 ημέρες κατά τη διάρκεια του μήνα.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα καθώς μειώνει τη γονιμότητα και επηρεάζει την υγεία ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου.
 • Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ αφού μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες και να βλάψει το έμβρυο.
 • Διατηρήστε ένα μέτριο βάρος. Τα άτομα που έχουν υπέρβαρα ή λιποβαρή είναι πιο πιθανό να έχουν ακανόνιστη ωορρηξία.
 • Μειώστε το άγχος: Ενώ η έρευνα σχετικά με το εάν το άγχος ή το στρες μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα δεν είναι πειστική, είναι σαφές ότι η μείωση του στρες μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος σε ένα άτομο που προσπαθεί να συλλάβει.
 • Διαχειριστείτε τις νόσους σας: Αποκλείστε ή θεραπεύστε οποιαδήποτε ιατρικά αίτια που μπορεί να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Στις γυναίκες, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ορμονικά προβλήματα, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ινομυώματα της μήτρας, αυτοάνοσες διαταραχές και πολλά άλλα.

Ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική υγεία ενός ζευγαριού και μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει μεθόδους για τη βελτίωση της πιθανότητας σύλληψης.

Τι μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα;

Ακόμα κι αν ένα άτομο έχει τακτική σεξουαλική επαφή και παρακολουθεί την ωορρηξία, μπορεί να υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει στο ωάριο.

Οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:

 • Μορφολογία σπέρματος: Οι διαφορές στο μέγεθος και το σχήμα του σπέρματος μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
 • Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων: Το υγρό εκσπερμάτισης του αρσενικού συντρόφου δεν περιέχει αρκετό σπέρμα. Οι γιατροί γονιμότητας θεωρούν ότι ένα άτομο έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων εάν έχει λιγότερο από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος – όσο λιγότερα είναι τα σπερματοζωάρια, τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες σύλληψης.
 • Χαμηλή κινητικότητα σπέρματος: Αυτό σημαίνει ότι το σπέρμα δεν μπορεί να κινηθεί τόσο αποτελεσματικά για να φτάσει στο ωάριο.

Υπάρχουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα με την ανδρική γονιμότητα, όπως ορμονική ανισορροπία, μόλυνση ή τραυματισμό στους όρχεις, χειρουργική επέμβαση στην περιοχή και ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Αποφυγή εγκυμοσύνης

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να παρακολουθουν τη γονιμότητά τους για να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη. Αυτή είναι γνωστή ως μέθοδος αναγνώρισης της γονιμότητας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καταγράφουν τις μεθόδους αντισύλληψης που βασίζονται στη αναγνώριση της γονιμότητας ως με ποσοστό αποτυχίας 24% με τυπική χρήση.

Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερες κατά τη διάρκεια της περιόδου ενός ατόμου και τις ημέρες εκατέρωθεν της περιόδου.

Ωστόσο, μπορεί να μείνουν έγκυες εάν έχουν ωορρηξία νωρίς ή αργά στον κύκλο τους, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο σώμα για αρκετές ημέρες.

Τα άτομα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο αναγνώρισης για τη γονιμότητα θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με το γιατρό τους.

Γονιμότητα και ηλικία

Η ωορρηξία και η γόνιμο φάση μπορεί να αλλάξουν από κύκλο σε κύκλο, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξουν με την ηλικία. Η γονιμότητα αρχίζει φυσικά να μειώνεται στις γυναίκες στα 30 τους. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, η πιθανότητα ενός ατόμου να συλλάβει μειώνεται στο 10% ανά κύκλο.

Ο αριθμός και η ποιότητα των αυγών μειώνονται με την ηλικία. Η ωορρηξία μπορεί επίσης να γίνει ακανόνιστη.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση ή το πολυκυστικές, κάνουν επίσης πιο δύσκολη τη σύλληψη.

pill

Πώς διαφέρει η γονιμότητα με το χάπι;

Τα αντισυλληπτικά χάπια στοχεύουν στην πρόληψη της ακούσιας εγκυμοσύνης. Το χάπι αποτρέπει την εγκυμοσύνη απελευθερώνοντας συνθετικές ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία και την πάχυνση της επένδυσης της μήτρας.

Έτσι, ακόμα κι αν οι ωοθήκες απελευθερώσουν ένα ωάριο, ένα γονιμοποιημένο ωάριο δεν θα μπορούσε να εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας. Το χάπι επίσης πυκνώνει την βλέννα του τραχήλου της μήτρας, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.

Σύμφωνα με την CDC, το αντισυλληπτικό χάπι είναι περισσότερο από 99% αποτελεσματικό με τέλεια χρήση, αλλά μόνο 91% αποτελεσματικό με τυπική χρήση. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στις 100 γυναίκες θα έμεναν έγκυες σε ένα χρόνο από τη λήψη του χαπιού με τυπική χρήση.

Πότε να δείτε γιατρό

Οι γυναίκες που παρακολουθούν τις γόνιμες ημέρες τους με στόχο να μείνουν έγκυες θα πρέπει να επισκεφτούν το γιατρό τους για προγραμματισμό προ της σύλληψης.

Εκτός από τον εντοπισμό εμποδίων για τη σύλληψη, ένας γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τη χρήση φυλλικού οξέος ή προγεννητικών συμπληρωμάτων για να ενθαρρύνει μια ασφαλή εγκυμοσύνη.

Τα περισσότερα ζευγάρια που κάνουν συχνό σεξ χωρίς αντισύλληψη θα συλλάβουν μέσα σε 12 μήνες.

Γυναίκες κάτω των 35 ετών θα πρέπει να δουν το γιατρό τους εάν δεν συλλάβουν μετά από ένα χρόνο προσπάθειας. Όσοι είναι άνω των 35 ετών θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή μετά από 6 μήνες προσπάθειας να συλλάβουν.

Όποιος έχει ακανόνιστους κύκλους ή δεν φαίνεται να έχει ωορρηξία θα πρέπει επίσης να μιλήσει με το γιατρό του. Μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη ιατρική αιτία που εμποδίζει την ωορρηξία και τη σύλληψη.

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ είναι οι απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με το πότε μπορεί να συμβεί εγκυμοσύνη.

Μπορώ να μείνω έγκυος 2 μέρες πριν την περίοδο μου;

Οι ημέρες 17-28 πριν από την πρώτη ημέρα της περιόδου ενός ατόμου είναι οι ημέρες που η επένδυση της μήτρας αρχίζει να πυκνώνει. Ενώ ένα άτομο είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σύλληψη εξακολουθεί να είναι δυνατή.

Μπορώ να μείνω έγκυος στην περίοδο μου;

Αν και η εγκυμοσύνη είναι ακόμα πιθανή, μια γυναίκα είναι λιγότερο γόνιμη κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Πόσες μέρες μετά την περίοδό σας μπορείτε να μείνετε έγκυος;

Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η οποία είναι συνήθως ημέρες 10-14.

Η ενδιάμεση αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ των περιόδων. Για να εντοπίσει με ακρίβεια την έναρξη ενός εμμηνορροϊκού κύκλου, μια γυναίκα πρέπει να προσδιορίσει σωστά την πραγματική της περίοδο.

Περίληψη

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος κάθε ατόμου είναι διαφορετικός. Γενικά, διαρκεί 28-32 ημέρες. Ένα άτομο είναι πιο γόνιμο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η οποία συμβαίνει γύρω στις ημέρες 10-14.

Ένα άτομο μπορεί να υπολογίσει τις ακριβείς ημέρες της ωορρηξίας κάθε μήνα μετρώντας από την πρώτη μέρα της περιόδου του.

Ωστόσο, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία ή την ικανότητα του σπέρματος να φτάσει στο ωάριο.

Άτομα που δεν μπόρεσαν να συλλάβουν για περισσότερο από ένα χρόνο θα πρέπει να μιλήσουν με έναν ειδικό γονιμότητας.

Άρθρα Υγείας

Πηγή 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks