17 Σεπτεμβρίου 2024
21.8 C
Athens

Κουνούπια – κατανόηση της συμπεριφοράς ενός σημαντικού εντόμου για τη δημόσια υγεία


Τα κουνούπια αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι πληθυσμοί των κουνουπιών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη δημόσια υγεία μεταδίδοντας στον άνθρωπο ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες. Μάλιστα θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση των περισσότερων θανάτων σε άνθρωπο από κάθε άλλο οργανισμό στον πλανήτη μας. Τα κύρια γένη είναι AnophelesAedes και Culex.

Οι άμεσες επιπτώσεις από τη δραστηριότητα των κουνουπιών είναι σε γενικές γραμμές η όχληση, ο κνησμός, οι δερματίτιδες (εξανθήματα, κ.α.) και οι αλλεργίες. Ο μεγάλος αριθμός τους, επίσης, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και δυσχεραίνει την οικονομική δραστηριότητα του ανθρώπου, αλλά και την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων, όπως για παράδειγμα τις εργασίες στην ύπαιθρο, την κτηνοτροφία (μείωση απόδοσης σε κρέας και γάλα των παραγωγικών ζώων), τον τουρισμό.

Οι έμμεσες επιπτώσεις από την παρουσία των κουνουπιών είναι ιδιαίτερης υγειονομικής σημασίας, καθώς είναι φορείς και ενδιάμεσοι ξενιστές σοβαρών ασθενειών του ανθρώπου και των ζώων.

Ο βιολογικός κύκλος του κουνουπιού

koynoypia 1

Σε όλα τα στάδιά του, εκτός του ακμαίου, το κουνούπι χρειάζεται υδρόβιο περιβάλλον, όπως λίμνες, έλη και βάλτους, ορυζώνες, όχθες ποταμών. Συναντώνται σε σημεία που διατηρούν μικρή ποσότητα νερού, όπως κοιλότητες δέντρων, βράχια, βόθροι, τεχνητές λίμνες, βαρέλια, ελαστικά αυτοκινήτων, μεταλλικά κουτάκια, γλάστρες, αρδευτικά κανάλια. Τα κουνούπια ζουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο και έχουν, υπό συνθήκες, τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Αν υποτεθεί ότι υπάρχει μηδενική θνησιμότητα και επικρατούν ιδανικές κλιματικές συνθήκες, ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει μέχρι και 10 φορές στη ζωή του κατά μέσο όρο, 200 αυγά. Αν από αυτά τα μισά είναι θηλυκά και τα οποία με τη σειρά τους ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο σε λιγότερο από 2 εβδομάδες. Μέσα σε πέντε γενιές, ένα θηλυκό κουνούπι έχει δώσει 20 εκατομμύρια απογόνους!

Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν γιατί χρειάζονται αίμα (ως πηγή πρωτεΐνης) για την παραγωγή των αυγών. Τα περισσότερα είδη χρειάζονται πάντα ένα γεύμα πριν γεννήσουν.

koynoypia 2.png

Η διαδικασία για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, ιδιαίτερα τις ζεστές εποχές του χρόνου, θα πρέπει να περιλαμβάνει καθαρισμούς, απομάκρυνση λιμναζόντων νερών και, οπωσδήποτε, συστηματικό ψεκασμό, με ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο.

Η BASF διαθέτει εγκεκριμένo εντομοκτόνo σκευάσμα, Fendona ® Top (ερασιτεχνική χρήση) για την καταπολέμηση των κουνουπιών αλλά και άλλων ιπτάμενων και βαδιστικών εντόμων που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Το Fendona® Top διατίθεται στα φαρμακεία αλλά και σε καταστήματα γεωργικών και κτηνιατρικών προϊόντων.

Παναγιώτης Κλειτσινάρης, Γεωπόνος

Eπικοινωνία: BASF Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ

Τηλέφωνο: 2106860100

email: [email protected]

Χρησιμοποιείτε τα βιοκτόνα με ασφαλή τρόπο. Διαβάζετε πάντοτε την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, πριν από την χρήση. Δείτε τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν. Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 2107793777

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks