20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά του COVID αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική αιμορραγία


Ένας από τους τρόπους να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός είναι τα εμβόλια. Πολλές φορές όμως αυτά έρχονται παρενέργειες για κάποιους. Νέα μελέτη δείχνει τωρα πως οι γυναίκες που δεν έχουν περίοδο… για παράδειγμα όσες είναι στη μετεμμηνόπαυση και όσες παίρνουν αντισυλληπτικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία μετά το εμβόλιο για τον COVID.

Όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά της Covid-19, πολλές γυναίκες ανέφεραν πιο έντονη αιμορραγία την περίοδο αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

Η συγγραφέας της μελέτης Kristine Blix, από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Όσλο, θέλησε να εξετάσει αυτή την τάση, ιδιαίτερα σε γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά ή βρίσκονται στη μετεμμηνόπαυση.

Δεν διερευνήθηκαν οι λόγοι της ανεξήγητης αιμορραγίας, οι ειδικοί εικάζουν όμως ότι μπορεί να συνδέεται με την πρωτεΐνη-ακίδα SARS-CoV-2 που χρησιμοποιείται στα εμβόλια.

Κορωνοϊός και εμβόλια

Η Blix και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από μία συνεχιζόμενη έρευνα υγείας που ονομάζεται Νορβηγική μελέτη μητέρας, πατέρα και παιδιού. «Είχαμε ήδη, από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ερωτηματολόγια για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της πανδημίας», λέει η Blix. Στο πρώτο ερωτηματολόγιο που κάλυπτε τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, το 2021, ορισμένες γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν βαριά αιμορραγία στην περίοδο. «Αυτό μας ώθησε να ζητήσουμε μοτίβα αιμορραγίας με δομημένο τρόπο», προσθέτει.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 21.000 απαντήσεις από μετεμμηνοπαυσιακές, περιεμμηνοπαυσιακές και μη εμμηνοπαυσιακές γυναίκες – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έπαιρναν ορμόνες αντισύλληψης.

Διαπίστωσαν ότι 252 μετεμμηνοπαυσιακές, 1.008 περιεμμηνοπαυσιακές και 924 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανέφεραν ότι εμφάνισαν ξαφνική κολπική αιμορραγία.

Από αυτές, περίπου οι μισές από κάθε ομάδα είπαν ότι η αιμορραγία εμφανίστηκε τις τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή μετά και από τις δύο δόσεις. Οι προεμμηνοπαυσιακές και περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ξαφνική αιμορραγία τον μήνα μετά το εμβόλιο, με τον κίνδυνο να είναι τρεις έως πέντε φορές υψηλότερος από ό,τι πριν από τους εμβολιασμούς. Ο κίνδυνος για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυξήθηκε κατά δύο έως τρεις φορές.

Η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση θεωρείται σοβαρό σύμπτωμα καθώς μπορεί να συνδέεται με καρκίνο του ενδομητρίου και προκαρκινικές βλάβες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό αποτελεί παρενέργεια των εμβολίων. «Η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία είναι συχνά πολύ ανησυχητική και αποτελεί πιθανό σημάδι καρκίνου. Η εμβολιαστική κατάσταση των ασθενών θα μπορούσε να ρίξει φως στην αιτία της αιμορραγίας», λέει η Kate Clancy, βιολογική ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

 

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks