20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Κορωνοϊός: Πως μειώνεται ο κίνδυνος για long covid


Τα συμπτώματα του long covid  μπορεί να δυσκολευτεί να μας χτυπήσουν όταν κοιμόμαστε σωστά και αρκετά. Έρευνα έδειξε πως κινδύνευαν λιγότερο με long covid όσοι κοιμόντουσαν 6 έως 9 ώρες τη νύχτα.
«Η σύντομη διάρκεια νυχτερινού ύπνου επιδείνωσε τον κίνδυνο μακράς COVID σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Frances Chung, ερευνήτρια αναισθησιολογίας, ύπνου και περιεγχειρητικής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας του Τορόντο.«Με βάση τον αποδεδειγμένο ρόλο του ύπνου στο ανοσοποιητικό, η συνήθης διάρκεια ύπνου μπορεί να αλλάξει τον κίνδυνο μακράς COVID» πρόσθεσε.

Οι πιθανότητες μακροχρόνιας COVID ήταν τρεις φορές υψηλότερες σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα από ό,τι σε εκείνους χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις που κοιμόντουσαν έξι έως εννέα ώρες, δηλαδή μια μέση διάρκεια ύπνου.
Σε άτομα ωστόσο με επιβαρυμένη υγεία που κοιμούνταν επαρκώς, ο κίνδυνος μακράς COVID ήταν μόνο 1,8 φορές υψηλότερος, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν προβλήματα υγείας.

Κορωνοϊός και ύπνος

Στη μακρά COVID τα συμπτώματα επιμένουν παρά την υποχώρηση της μόλυνσης. Αυτά περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, προβλήματα ύπνου και αδυναμία συγκέντρωσης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. Για να μελετήσουν την επίδραση του ύπνου στον κίνδυνο μακράς COVID-19, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερους από 13.000 ενήλικες από 16 χώρες.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσες ώρες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο τη νύχτα.
Περισσότεροι από 2.500 ανέφεραν ότι βρέθηκαν θετικοί στη λοίμωξη COVID, ενώ το 20% ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μακράς COVID.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της COVID-19 διαρκεί πάνω από τρεις μήνες.
Από τους 1.500 συμμετέχοντες με μακρά COVID που ανέφεραν τις ώρες ύπνου και την κατάσταση της υγείας τους, 945 είπαν ότι είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις. Περίπου το 8% κοιμόντουσαν λίγο.

«Η επαναφορά του νυχτερινού ύπνου σε μια μέση διάρκεια αποτελεί έναν δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα , για ασθενείς που κινδυνεύουν, για τη μείωση των πιθανοτήτων μακράς COVID», είπε η Chung.

Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε μακρά COVID.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks