Ο μηχανισμός μέσω του οποίου αυξάνει τον κίνδυνο, παραμένει ασαφής.

Γονίδια και κορωνοϊός

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη τους είναι μόνο η αρχή, καθώς η μακρά Covid μπορεί να συνδέεται με πολλά ακόμα γονίδια που μένει να ανακαλυφθούν.

Η ανάλυση εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Covid-19 Host Genetics Initiative, το οποίο διερευνά εδώ και τρία χρόνια τους γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς Covid.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Χούγκο Ζέμπεργκ, γενετιστή στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, αναλύει δεδομένα 22 προηγούμενων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 6.500 ασθενείς με long Covid σε 16 χώρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι μια αλληλουχία του DNA που βρίσκεται κοντά στο γονίδιο FOXP4 αυξάνει τον κίνδυνο long Covid κατά 60%.

Το ίδιο το FOXP4 είχε βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες να αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής Covid-19 και η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η αλληλουχία που αναγνωρίζει η νέα ανάλυση «έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην long Covid από ό,τι στη βαρύτητα της νόσου» δήλωσε ο Ζέμπεργκ.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για το σύνδρομο long Covid, το οποίο έχει συνδεθεί με περισσότερα από 200 συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο Nature.

Πηγή