20 Ιουλίου 2024
34.2 C
Athens

Κατοικίδια: Πως να τα προετοιμάσετε, πριν φέρετε το μωρό σας στο σπίτι


Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πάντα στην τύχη τους. Ένας μικρός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει τα κατοικίδια σας να προσαρμοστούν καλύτερα με το νέο σας μωρό.

Όταν γεννήθηκε η κόρη μου το καλοκαίρι του 2013, νόμιζα ότι τα είχα προγραμματίσει όλα. Εννοώ, εντάξει, δεν ήξερα πώς να αλλάξω πάνα, να ζεστάνω ένα μπιμπερό ή να θηλάσω, αλλά το σπίτι μου ήταν έτοιμο.

Το δωμάτιο του μωρού ήταν γεμάτο — με λοσιόν, κρέμες, βάλσαμα και μαντηλάκια — και είχαμε παρακολουθήσει πολλά μαθήματα τοκετού και ανατροφής. Ήξερα τα απέξω το βιβλίο The Wonder Weeks και τη σύγχυση των θηλών. Αλλά κατά τη διάρκεια των 8 και πλέον μηνών προετοιμασίας μας, ποτέ δεν σκεφτήκαμε τι θα γινόταν με τις γάτες μας.

Ποτέ δεν σκεφτήκαμε πώς θα έπρεπε και, το πιο σημαντικό, πως να παρουσιάσουμε το νέο μας μωρό στα γούνινα μωρά μας μέχρι εκείνο το πρωί της εξόδου μας κι όταν πήγαμε στο σπίτι.

Τα καλά νέα είναι ότι ήμασταν τυχεροί. Τόσο οι μεγάλες γάτες μας όσο και το νεαρό, ζωηρό γατάκι μας προσαρμόστηκαν εκπληκτικά γρήγορα – και εύκολα – αλλά η Animal Humane Society (AHS) προτείνει να ετοιμάσετε τους τετράποδους φίλους σας: “Αφιερώστε χρόνο για να τα προετοιμάσετε πολυ πριν τον ερχομό του μωρού, και η σωστή εισαγωγή τους θα βοηθήσει να γίνει αυτή η μετάβαση ειρηνικά για όλους τους εμπλεκόμενους».

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό και δεν υπάρχει απόλυτα σωστή ή λάθος προσέγγιση. Η διαδικασία εξαρτάται από τον τύπο του κατοικίδιου ζώου που έχετε, την προσωπικότητά του, τη ράτσα και την προϋπάρχουσα οικογενειακή σας δυναμική. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Προετοιμασία στα κατοικίδια για την άφιξη του μωρού

Εμείς σταθήκαμε τυχεροί. Αλλά όσο περισσότερα κάνετε πριν από τον ερχομό του παιδιού, τόσο περισσότερο μπορείτε να διευκολύνετε τη μετάβαση για όλους.

Κάντε ένα πλάνο

Είτε ο γούνινος φίλος σας είναι σκύλος, γάτα ή άλλο ζώο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε ένα πλάνο. Σύμφωνα με το American Kennel Club (AKC), «Οι σκύλοι μπορεί να είναι πρόθυμοι μαθητές, αλλά μπορεί, επίσης, να εκδηλώσουν ζήλια επειδή δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής». Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Τα αιλουροειδή μπορεί να δυσκολεύτούν με την αλλαγή.

Ως εκ τούτου, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προετοιμάσετε τη γάτα ή τον σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού. Η ASPCA προτείνει να εγγράψετε τον σκύλο σας σε μαθήματα βασικής υπακοής και να μεταφέρετε την άμμο της γάτας σας σε ένα πιο ιδιωτικό σημείο μακριά από εσάς και το μωρό. Θα πρέπει, επίσης, να ρυθμίσετε τα έπιπλα του μωρού το συντομότερο δυνατό, καθώς αυτό θα δώσει στη γάτα σας αρκετές εβδομάδες για να ερευνήσει κάθε επιφάνεια προτού της απαγορεύσετε την είσοδο.

Εκθέστε τα κατοικιδιά σας σε κοινούς ήχους και μυρωδιές του μωρού

Τα νεογέννητα είναι θορυβώδη, αφού, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που έχουν είναι το κλάμα. Αλλά η πρόσθετη ταραχή μπορεί να είναι συντριπτική για τα μικρά ζώα, γιατί ίσως να τα ταράξει ή να τα στεναχωρήσει. Για να αποφευχθεί αυτό, η ASPCA συνιστά να εισάγετε κοινούς ήχους και μυρωδιές στα κατοικίδιά σας πριν από την άφιξη του μωρού.

Στην πραγματικότητα, προτείνουν τη χρήση ηχογραφήσεων από μωρά σε συνδυασμό με λιχουδιές για να βοηθήσετε τα ζώα σας να δημιουργήσουν θετικούς συνειρμούς. Γιατί; Γιατί αντί να φοβηθεί ή να αναστατωθούν τα ζωάκια σας από τον θόρυβο, θα τον καλωσορίσουν. «Θα μάθουν να ανυπομονούν για τους ήχους καθώς ακολουθούν προσοχή και περιποιήσεις», εξηγεί η ASPCA.

Κατοικίδια: Πως να τα προετοιμάσετε, πριν φέρετε το μωρό σας στο σπίτι

Μεταφέρετε τις ρουτίνες και τις ευθύνες φροντίδας 

Όλα θα αλλάξουν όταν έρθει το μικρό σας, για εσάς και τα κατοικίδια σας. Η διάρκεια των καθημερινών περιπάτων μπορεί να μειωθεί, το πρόγραμμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει καθώς και θα επηρεαστεί το τάισμα και ο χρόνος παιχνιδιού.

Ως εκ τούτου, εάν θα είστε ο κύριος φροντιστής του παιδιού σας, θα πρέπει να μεταβιβάσετε τα καθήκοντα των κατοικιδίων σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή σύζυγο ή να αρχίσετε να τους αλλάζετε την καθημερινή ρουτίνα.

Το AKC προτείνει να κάνετε σταδιακές αλλαγές στα προγράμματα ή στους φροντιστές πριν από την άφιξη του μωρού, έτσι ώστε το κατοικίδιό σας να μην συσχετίζει τις αλλαγές με αυτό. Φυσικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα από απλές αλλαγές στο πρόγραμμα.

Μπορείτε, επίσης, να πάρετε το άδειο καρότσι μαζί σας όταν πάτε βόλτα, έτσι ώστε ο σκύλος σας να συνηθίσει το νέο σύστημα εκ των προτέρων. Αυτό θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε τις πιθανές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν, χωρίς το άγχος ενός νεογέννητου παρέα. Υπάρχει και η επιλογή να προσλάβετε έναν περιπατητή σκύλων για να ανακουφίσει κάποιο από το βάρος σας.

Θέσπιση νέων κανόνων στα κατοικίδια 

Το κλειδί είναι να τοποθετήσετε όρια πριν από τη γέννηση του μωρού. Αν όχι, το κατοικίδιο σας μπορεί να δυσανασχετεί με τη νέα προσθήκη στο σπίτι. Είναι, επίσης, πιο εύκολο να επιβάλλετε αυτούς τους κανόνες εκ των προτέρων, όταν δεν ζείτε σε μια κατάσταση κούρασης και αϋπνίας.

«Αν δεν θέλετε το σκυλί σας ή τη γάτα στα έπιπλα ή το κρεβάτι μετά την άφιξη του μωρού, εφαρμόστε αυτόν τον περιορισμό από τώρα», λέει η ASPCA. «Αν δεν θέλετε ο σκύλος σας να πηδάει πάνω σας όταν κουβαλάτε το νεογέννητο, εκπαιδεύστε το από νωρίς».

Το ίδιο ισχύει και για τους κανόνες στον ύπνο – εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει συνηθίσει να κοιμάται στο κρεβάτι ή στο δωμάτιό σας και θέλετε να αλλάξει αυτό, είναι σημαντικό να αρχίσετε να εφαρμόζεται αυτές τις αλλαγές το συντομότερο δυνατό.

Φέρτε στο σπίτι τις κουβέρτες που έχει φορέσει το μωρό σας πριν βγείτε από το νοσοκομείο

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και γνωστούς τρόπους για να παρουσιάσετε στο γούνινο ζωάκι σας το νεογέννητο, είναι να φέρετε στο σπίτι την κουβέρτα ή το πρώτο φορμάκι του μικρού σας. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το κατοικίδιο να εξοικειωθεί με το άρωμα του βρέφους πριν από την πρώτη του εμφάνιση στο σπίτι.

Κατοικίδια: Πως να τα προετοιμάσετε, πριν φέρετε το μωρό σας στο σπίτι

Παρουσίαση του κατοικίδιου ζώου σας στο μωρό σας

Λοιπόν, έχετε κάνει την εκπαίδευση και προετοιμασία, αλλά τι γίνεται όταν φέρνετε πραγματικά το μωρό σας στο σπίτι για πρώτη φορά;

Παρουσιάστε το νεογέννητό σας αργά, με τους ρυθμούς του κατοικίδιου σας

Μόλις εσείς και το μωρό επιστρέψετε στο σπίτι, θα θέλετε να συστήσετε επίσημα τον σκύλο ή τη γάτα σας στο νεότερο μέλος της οικογένειάς σας, αλλά η ASPCA συνιστά να περιμένετε, τουλάχιστον μερικά λεπτά.

Όταν φτάσετε για πρώτη φορά στο σπίτι από το νοσοκομείο, χαιρετήστε τη γάτα ή τον σκύλο σας με τον ίδιο τρόπο που κάνετε πάντα. Αυτό θα κρατήσει τα σκυλιά από το να χοροπηδάνε και θα ηρεμήσει τον ενθουσιασμό τους. Μόλις πραγματοποιήσετε την ήσυχη επανένωση, μπορείτε να καλωσορίσετε την οικογένεια και τους φίλους που μπορεί να είναι εκεί για να επισκεφθείτε. Είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να χαλαρώσουν τα πράγματα για να αφιερώσετε λίγο χρόνο να αφήσετε το κατοικίδιό σας να συναντήσει το μωρό σας.

Τούτου λεχθέντος, αυτή η συνάντηση θα πρέπει να γίνει αργά, με προσοχή και φροντίδα. Κρατήστε το νεογέννητο στην αγκαλιά σας όλη την ώρα. Ζητήστε από ένα άλλο μέλος της οικογένειας να χειριστεί τον σκύλο (που πρέπει να είναι με λουρί) ή τη γάτα και σεβαστείτε τα όρια του κατοικίδιου ζώου σας.

Εάν τα κατοικίδια σας φαίνονται εκνευρισμένα ή ανήσυχα, δώστε τους χώρο. Στη συνέχεια, δοκιμάστε ξανά μετά από μερικές ημέρες.

Επιβλέπετε όλες τις αλληλεπιδράσεις

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το βρέφος ή το μικρό παιδί σας χωρίς επίβλεψη με τα κατοικίδια – ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία τους – καθώς πάρα πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Το νέο σας μωρό ή το γούνινο μωρό σας θα μπορούσε να πληγωθεί.

Επιβλέπετε λοιπόν κάθε αλληλεπίδραση. Επέμβετε όταν είναι απαραίτητο και δώστε στη γάτα ή τον σκύλο σας χώρο. Οι αναγκαστικές συναντήσεις μπορεί να είναι επιζήμιες και μπορεί να οδηγήσουν σε γρατζουνιές και δαγκώματα. Το AKC προτείνει επίσης να κρατάτε το σκυλί σας σε κοντό λουρί, τουλάχιστον για λίγες ημέρες, μέχρι εξοικειωθεί για πρώτη φορά με το μωρό.

Φυσικά, αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ δουλεία — και είναι. Η φροντίδα για του νεογέννητου και του κατοικιδίου σας μπορεί να είναι ζόρικη, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες. Αλλά με λίγη προετοιμασία και πολλή υπομονή, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει χώρος στο σπίτι σας (και στην καρδιά) για τον τετράποδο φίλο σας και τον νέο, μικροσκοπικό σύντροφό σας.

Κατοικίδια: Πως να τα προετοιμάσετε, πριν φέρετε το μωρό σας στο σπίτι

Άρθρα για Κατοικίδια

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks