15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος


Η κατάθλιψη μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Τώρα νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως μπορεί να συνδέεται ακόμα και με την θερμοκρασία του σώματος. Όπως φάνηκε, οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος  απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους χωρίς αυτήν. Αυτό δείχνει πως αν μειωνόταν η θερμοκρασία τους θα βελτιωνόταν ενδεχομένως η ψυχική κατάστασή τους.

Αυτό είναι το εκπληκτικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η μελέτη δεν ξεκαθαρίζει εάν η κατάθλιψη αυξάνει την σωματική θερμοκρασία ή το αντίστροφο. Ούτε είναι γνωστό γιατί είναι αυξημένη η θερμοκρασία των ασθενών.

Κατάθλιψη και θερμοκρασία

Αυτό θα μπορούσε, λ.χ., να αντανακλά μειωμένη ικανότητα δροσίσματος του σώματος. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή θερμότητας από το σώμα των ασθενών. Ή θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο και τα δύο, λένε οι ερευνητές.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα δημιουργούν προοπτικές για ανάπτυξη νέων θεραπειών για την κατάθλιψη, εκτιμούν. Αυτό είναι σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυξάνονται ασταμάτητα τα ποσοστά της, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ashley Mason, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports.  Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες από 106 χώρες του κόσμου.

Οι εθελοντές φορούσαν στο δάκτυλο μία συσκευή σαν δακτυλίδι (Oura), που μετρούσε τη θερμοκρασία στο δέρμα τους. Την μετρούσαν επίσης μόνοι τους και ανέφεραν τις τιμές που κατέγραφαν, καθώς και τα συμπτώματα κατάθλιψης που είχαν. Οι μετρήσεις γίνονταν καθημερινά επί επτά μήνες.

Τι έδειξε η έρευνα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές,  όποτε επιδεινώνονταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης των εθελοντών, αυξάνονταν και οι τιμές στις μετρήσεις της σωματικής θερμοκρασίας. Η διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών ήταν μικρή, αλλά επίμονη, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρατηρούν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της σωματικής θερμοκρασίας και της κατάθλιψης. Οι σχετικές προγενέστερες μελέτες, όμως, είχαν ένα μειονέκτημα: είχαν διεξαχθεί σε μικρό αριθμό εθελοντών (έως 300).

Τα νέα ευρήματα μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη χρήση υδρομασάζ και σάουνας με μειωμένη κατάθλιψη. Πιθανώς η ζέστη από αυτές τις συσκευές διεγείρει την αποβολή θερμότητας από το σώμα των καταθλιπτικών ασθενών. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται καλύτερα οι ασθενείς, εκτίμησε η Dr. Mason.

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks