14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Καρκίνος του Δέρματος: Τι πρέπει να προσέξετε


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι η χρήση αντηλιακού είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Πρόκειται για ένα απλό βήμα που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, αλλά παρά ταύτα, πολλοί δεν το ακολουθούν.

Αυτό, ίσως, εξηγεί γιατί ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια σημάδια πρέπει να παρατηρούμε για να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του δέρματος εγκαίρως, κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Ωστόσο, ένα συχνά αγνοούμενο σύμπτωμα είναι αυτό που πρέπει να επισημαίνουμε.

Εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος, συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τα χείλη, τα αυτιά, το λαιμό, το στήθος και τα χέρια, αλλά επίσης σε περιοχές που σπάνια εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι παλάμες, τα νύχια των χεριών ή των ποδιών και η περιοχή των γεννητικών οργάνων.

detecting skin moles under magnifying lamp for can 2023 06 01 19 02 58 utc scaled

Οι τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Τα βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, ενώ το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ακόμα και σε υπάρχοντες σπίλους που μπορούν να γίνουν καρκινικοί.

Τρόπος Εντοπισμού και Ανίχνευσης

Ένας χρήσιμος τρόπος ανίχνευσης είναι ο κανόνας ΑΧΟΔ:

  • Το Α αντιστοιχεί στην ασυμμετρία: Ψάξτε για κρεατοελιές που έχουν ασύμμετρο σχήμα ή είναι ανομοιόμορφες.
  • Το Χ αντιστοιχεί στο χρώμα: Τα μελανώματα μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα, από μαύρο έως ροζ.
  • Το Ο αντιστοιχεί στα όρια: Πρέπει να είστε επιφυλακτικοί αν το σημάδι έχει ακανόνιστα ή οδοντωτά περιγράμματα.
  • Το Δ αντιστοιχεί στη διάμετρο: Κρεατοελιές που είναι μεγαλύτερες από 6 χιλιοστά μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος.

Δώστε Προσοχή Στα Σπυράκια

Είναι σημαντικό να προσέξετε τα σπυράκια που δεν εξαφανίζονται, αλλά και το γεγονός ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανίζεται και ως σπυράκι. Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος (BCC) μπορεί να μοιάζει με ακίνδυνο σπυράκι, και πολλοί το αγνοούν ως σημάδι καρκίνου.

Ακόμα και τα πιο βαθιά σπυράκια θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ο καρκίνος του δέρματος απαιτεί επαγγελματική θεραπεία. Ένα σημάδι που προκαλείται από καρκίνο του δέρματος θα μεγαλώσει και θα αλλάξει στην όψη, ενώ το μέσο σπυράκι παραμένει στο δέρμα για περίπου μια εβδομάδα και θα αρχίσει να υποχωρεί αφού το σπάσετε.

dermatologist examining mole with magnifying glass 2021 08 28 22 11 27 utc scaled

Άλλες εκδηλώσεις του καρκίνου

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εκδηλώνεται και με άλλους τρόπους, όχι μόνο μέσα από την εμφάνιση στο δέρμα. Παράδειγμα, το μελάνωμα κοντά στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, ενώ το μελάνωμα στο κεφάλι μπορεί να επηρεάσει την όραση.  Μερικές φορές, το πρώτο σημάδι καρκίνου του δέρματος είναι μια τραχιά περιοχή κόκκινου ή καφέ δέρματος που μοιάζει με ψώρα ή κονδυλώματα.

Η επίγνωση των διάφορων τρόπων με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί ο καρκίνος του δέρματος είναι κρίσιμη για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του. Ο καρκίνος του δέρματος είναι επιπλέον θεραπεύσιμος όταν ανιχνεύεται εγκαίρως, αλλά μπορεί να γίνει θανατηφόρος αν αγνοηθεί. Έλεγχε λοιπόν το δέρμα σου για αλλαγές και επισκέψου έναν γιατρό αν έχεις οποιεσδήποτε ανησυχίες.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks