21 Μαΐου 2024
25.1 C
Athens

Καρκίνος στο πάγκρεας: Εξέταση αίματος τον ανιχνεύει με ακρίβεια 97%


Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωστεί εγκαίρως. Τώρα, μια νέα εξέταση αίματος υπόσχεται ακριβώς αυτό. Την έγκαιρη διάγνωση.

Η εξέταση… που δοκιμάστηκε σε τρείς χώρες, ανιχνεύει τα γενετικά «ίχνη» του καρκίνου του παγκρέατος στο αίμα. Μάλιστα, μπορεί να ανιχνεύει με ακρίβεια έως και 97% τους πρώιμους όγκους.

Η εξέταση αναζητά οκτώ μικρά μόρια RNA και οκτώ μεγαλύτερα μόρια DNA τα οποία απελευθερώνουν οι καρκινικοί όγκοι του παγκρέατος. Τα μόρια αυτά αποτελούν την  «γενετική υπογραφή» της νόσου, λένε οι ερευνητές.

Η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος σε αρχικό στάδιο είναι αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολη. Το όργανο βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά και τα τυχόν συμπτώματα που θα αναπτυχθούν μπορούν εύκολα να αποδοθούν σε άλλες παθήσεις.
Το επακόλουθο είναι να γίνεται η διάγνωση όταν ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πια προχωρημένος. Σε τέτοια περίπτωση, όμως, οι πιθανότητες ίασης είναι λιγοστές.

«Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις κακοήθεις νόσους με υψηλή θνησιμότητα.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι συνήθως διαγιγνώσκεται αφού δώσει μεταστάσεις», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ajay Goel, καθηγητής Μοριακής Διαγνωστικής & Πειραματικής Θεραπευτικής στο Κέντρο Καρκίνου City of Hope – ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα των ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε, η πενταετής επιβίωση για τους ασθενείς με αρχικού σταδίου καρκίνο του παγκρέατος φτάνει στο 44%. Για όσους έχουν μεταστατική νόσο, όμως, μειώνεται σε 3%.

Η νέα μελέτη 

Ο Dr. Goel παρουσίασε την εξέταση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2024) στο Σαν Ντιέγκο. Όπως είπε, σε προγενέστερη μελέτη σε 95 ασθενείς σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, η εξέταση είχε φανεί να έχει ποσοστό ακριβείας 98%.
Στην παρούσα μελέτη, δοκιμάστηκε σε 523 πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος και 461 υγιείς εθελοντές. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από ΗΠΑ, Νότιο Κορέα και Κίνα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η εξέταση ανίχνευσε τον καρκίνο του παγκρέατος με ακρίβεια:

  • 93% στους συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ
  • 91% στους συμμετέχοντες από τη Νότιο Κορέα
  • 88% στους συμμετέχοντες από την Κίνα

Ωστόσο όταν συνδυάστηκε με τα επίπεδα του καρκινικού δείκτη CA 19-9, η ακρίβειά της στην διάγνωση του αρχικού καρκίνου έφτασε το 97% στις ΗΠΑ. Οι «αρχικού σταδίου» καρκίνοι ήταν σταδίου 1 (περιορισμένοι εντός του παγκρέατος) ή σταδίου 2 (είχαν εξαπλωθεί σε παρακείμενο λεμφαδένα).

Οι ερευνητές προγραμματίζουν ακόμα μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους. Εκτιμούν όμως ότι η εξέταση θα μπορούσε να ωφελήσει ιδιαιτέρως ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, όπως οι πάσχοντες από:

  • Χρόνια παγκρεατίτιδα
  • Νεοεμφανιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks