14 Απριλίου 2024
20.2 C
Athens

Καρκίνος του Μαστού: πόσα και ποια είναι τα στάδιά του;


Κατά την πρώτη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο γιατρός σας ενημερώνει για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται. Η διάκριση των σταδίων γίνεται με βάση το μέγεθος του όγκου, τα ζωτικά όργανα και τους ιστούς, στους οποίους έχει εξαπλωθεί.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε το στάδιο του καρκίνου, προκειμένου, να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές διάγνωσης και θεραπείας. Άλλωστε, ο καρκίνος που εντοπίζεται στα πρώιμα στάδια είναι πιθανό να έχει καλύτερη πρόγνωση από τον καρκίνο, που εντοπίζεται σε μεταγενέστερα στάδια.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του μαστού;

Η διαδικασία σταδιοποίησης καθορίζει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από το στήθος σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι λεμφαδένες ή τα κύρια όργανα. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σύστημα είναι το σύστημα TNM της Αμερικανικής Μικτής Επιτροπής για τον Καρκίνο (American Joint Committee on Cancer). Στο σύστημα σταδιοποίησης TNM, οι καρκίνοι ταξινομούνται με βάση τα στάδια Τ, Ν και Μ:

 1. Το T υποδεικνύει το μέγεθος του όγκου και πόσο έχει εξαπλωθεί εντός του μαστού και σε κοντινές περιοχές.
 2. Το N σημαίνει πόσο έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
 3. Το M ορίζει τη μετάσταση ή πόσο έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Στη σταδιοποίηση TNM, κάθε γράμμα συνδέεται με έναν αριθμό, για να προσδιοριστεί πόσο έχει προχωρήσει ο καρκίνος. Μόλις καθοριστεί η σταδιοποίηση TNM, αυτές οι πληροφορίες συνδυάζονται σε μια διαδικασία, που ονομάζεται ομαδοποίηση σταδίων.

Η ομαδοποίηση σταδίων είναι η κοινή μέθοδος σταδιοποίησης, στην οποία τα στάδια κυμαίνονται από 0 έως 4. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο του καρκίνου.

Στάδιο 0

Αυτό το στάδιο περιγράφει τον μη διηθητικό ή in situ καρκίνο του μαστού. Το πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS) είναι ένα παράδειγμα καρκίνου σταδίου 0. Στο DCIS, τα προκαρκινικά κύτταρα έχουν μόλις αρχίσει να σχηματίζονται στο επιθήλιο και βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους ή τα λόβια, χωρίς να έχουν εισβάλει πέρα από το βασικό υμένα στους βαθύτερους ιστούς. 

Στάδιο 1

Αυτό το στάδιο σηματοδοτεί την πρώτη αναγνώριση του διηθητικού καρκίνου του μαστού. Σε αυτό το σημείο, ο όγκος δεν έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκατοστά. Αυτοί οι καρκίνοι του μαστού υποδιαιρούνται σε δύο κατηγορίες (1Α και 1Β) με βάση μια σειρά κριτηρίων. 

 • Στο στάδιο 1Α ο όγκος είναι 2 εκατοστά ή μικρότερος και δεν έχει εξαπλωθεί έξω από το στήθος. 
 • Στο στάδιο 1Β μικρές ομάδες καρκινικών κυττάρων του μαστού βρίσκονται στους λεμφαδένες. Τυπικά σε αυτό το στάδιο, είτε δεν εντοπίζεται διακριτός όγκος στο μαστό, είτε ο όγκος είναι 2 εκατοστά ή μικρότερος.

Στάδιο 2

Σε αυτό το στάδιο διηθητικού καρκίνου του μαστού ο όγκος:

 • έχει μέγεθος μικρότερο από 2 εκατοστά και έχει επεκταθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, 
 • είναι μεταξύ 2 και 5 εκατοστών και δεν έχει επεκταθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες,
 • είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά και δεν έχει εξαπλωθεί σε κανέναν λεμφαδένα.

Δεν εντοπίζεται διακριτός όγκος στο μαστό, αλλά ο καρκίνος του μαστού μεγαλύτερος από 2 χιλιοστά εντοπίζεται σε 1-3 μασχαλιαίους λεμφαδένες ή κοντά στο στέρνο.

Το στάδιο 2 καρκίνου του μαστού χωρίζεται σε στάδιο 2Α και 2Β.

 • Στο στάδιο 2Α, είτε δεν εντοπίζεται όγκος στο μαστό ή ο όγκος είναι μικρότερος από 2 εκατοστά. Ο καρκίνος μπορεί να εντοπιστεί στους λεμφαδένες, εκτός και αν είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά και μικρότερος από 5 εκατοστά και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
 • Στο στάδιο 2Β, ο όγκος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά, αλλά μικρότερος από 5 εκατοστά και καρκινικά κύτταρα του μαστού βρίσκονται στους λεμφαδένες. Διαφορετικά, ο όγκος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά και ο καρκίνος να μην έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες .

Στάδιο 3

Ο καρκίνος στο στάδιο 3 έχει επεκταθεί σε περισσότερους ιστούς του μαστού και στις γύρω περιοχές, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος. 

 • Οι όγκοι σταδίου 3Α είναι είτε μεγαλύτεροι από 5 εκατοστά και έχουν εξαπλωθεί σε έναν έως τρεις μασχαλιαίους λεμφαδένες ή έχουν οποιοδήποτε μέγεθος και έχουν εξαπλωθεί σε πολλαπλούς λεμφαδένες. 
 • Ένας όγκος σταδίου 3Β οποιουδήποτε μεγέθους έχει εξαπλωθεί στους ιστούς κοντά στο στήθος –το δέρμα και τους μύες του θώρακα- και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε μασχαλιαίους λεμφαδένες ή εντός του μαστού.
 • Ο καρκίνος σταδίου 3C είναι όγκος οποιουδήποτε μεγέθους που έχει εξαπλωθεί:
  • σε 10 ή περισσότερους μασχαλιαίους λεμφαδένες 
  • στους λεμφαδένες πάνω ή κάτω από την κλείδα και κοντά στον λαιμό στην ίδια πλευρά του σώματος με τον προσβεβλημένο μαστό
 • στους μασχαλιαίους λεμφαδένες και στους λεμφαδένες εντός του ίδιου του μαστού 

Στάδιο 4

Ο καρκίνος του μαστού σταδίου 4 έχει εξαπλωθεί σε σημεία του σώματος μακριά από τον μαστό, όπως οι πνεύμονες, το συκώτι, τα οστά ή ο εγκέφαλος. Σε αυτό το στάδιο, ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Επιπλέον, ο καρκίνος δεν είναι πλέον ιάσιμος, επειδή επηρεάζονται σημαντικά όργανα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν θεραπείες, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση και στη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Επειδή ο καρκίνος μπορεί να μην έχει εμφανή συμπτώματα κατά τα αρχικά στάδια, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις και να ενημερώνετε το γιατρό σας, εάν κάτι δεν σας φαίνεται φυσιολογικό. Μη ξεχνάτε ότι η έγκαιρη διάγνωση, θα σας εξασφαλίσει καλύτερη πρόγνωση!

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks