9 Δεκεμβρίου 2024
16.8 C
Athens

Καρκίνος και μύθοι


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος ευθύνεται για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λοιπόν, είναι η κύρια αιτία θανάτου. Καθώς, οι μύθοι τείνουν να αναπτύσσονται όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι άνθρωποι συχνά έχουν εσφαλμένη εικόνα της πάθησης.

Ο «καρκίνος» είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια ομάδα ασθενειών, οι οποίες επηρεάζουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Αυτή η τυπολογία συχνά εντείνει τη σύγχυση. Σκοπός αυτού του άρθρου, λοιπόν, είναι η κατάρριψη ορισμένων μύθων.

  1. Ο καρκίνος είναι θανατική ποινή

Ο καρκίνος δεν είναι θανατική ποινή. Παρά τα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο καρκίνος δεν συνεπάγεται πάντα τον θάνατο. Όσο οι επιστήμονες κατανοούν καλύτερα τον καρκίνο και αναπτύσσουν βελτιωμένες θεραπείες, τα ποσοστά αποκατάστασης συνεχίζουν να βελτιώνονται. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο των όρχεων είναι 98%, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι μόλις 1%. Συνολικά, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο μειώνονται αργά, αν και τα ποσοστά επιβίωσης ορισμένων καρκίνων αυξάνονται περισσότερο από άλλους. 

2.Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός

Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός. Ωστόσο, ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και της ηπατίτιδας Β και C, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους στον τράχηλο της μήτρας και στο ήπαρ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας μολυσματικός παράγοντας προκαλεί τον καρκίνο, αλλά ο ίδιος ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός.

3. Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο. Ο μύθος αυτός βασίζεται στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (ραδιοκύματα), μια μορφή μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, που εκπέμπουν τα κινητά και απορροφάται από το σώμα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, για παράδειγμα, ακτίνες Χ, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Εντούτοις, η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

4. Τα καλώδια ρεύματος προκαλούν καρκίνο

Τα μαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF) που παράγονται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια είναι μη ιονίζοντα και, ως εκ τούτου, δεν προκαλούν καρκίνο. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) γράφει:

«Πολλές μεγάλες μελέτες εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις των μαγνητικών πεδίων ELF στον καρκίνο σε αρουραίους και ποντίκια. Αυτές οι μελέτες εκθέτουν τα ζώα σε μαγνητικά πεδία πολύ ισχυρότερα από αυτά στα οποία εκτίθενται συνήθως οι άνθρωποι στο σπίτι […]. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δεν έχουν βρει αύξηση στον κίνδυνο οποιουδήποτε τύπου καρκίνου. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος ορισμένων τύπων καρκίνου ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερος στα ζώα που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία ELF».

Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΑΑΕ) εξηγεί, επίσης, ότι ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου λευχαιμίας για τα παιδιά που ζουν κοντά σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αιτίες, όμως, παραμένουν ασαφείς.

5. Η χειρουργική επέμβαση προκαλεί την εξάπλωση του καρκίνου

Είναι αλήθεια ότι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινωμάτων μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του καρκίνου, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Η πρόοδος στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και οι πιο λεπτομερείς εξετάσεις απεικόνισης έχουν συμβάλει στη μείωση αυτού του κινδύνου. 

Ένας σχετικός μύθος, υποστηρίζει ότι ένας όγκος θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα ή θα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όταν εκτεθεί στον αέρα. Αυτό είναι αναληθές.

6. Τα φυτικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε φυτικό φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, ο διαλογισμός και η γιόγκα, βοηθούν με το ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με τον καρκίνο και ορισμένες από τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου.

Άλλωστε, το ότι κάτι είναι «φυσικό» δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φυτικά συμπληρώματα μπορούν να βλάψουν την υγεία ενός ατόμου. Για παραδείγμα το υπερικό, το οποίο μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για την κατάθλιψη, αποτρέπει την αποτελεσματική λειτουργία ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων.

7. Ο καρκίνος πάντα επιστρέφει

Οι τρέχουσες θεραπείες για τους καρκίνους βελτιώνονται σε σημείο που οι θεραπείες θα είναι ιάσιμες, δηλαδή ο ασθενής θα απαλλαχθεί  από τον καρκίνο για πάντα. Ωστόσο, το θέμα είναι περίπλοκο επειδή οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου έχουν διαφορετική ικανότητα θεραπείας και διαφορετικά χρονικά πλαίσια υποτροπιασμού. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για τους ασθενείς να γνωρίζουν πότε έχουν πραγματικά θεραπευτεί ή πότε εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο υποτροπίασης του καρκίνου.

8. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο

Ευτυχώς, αυτό είναι επίσης ένας μύθος. Καθώς η ιατρική επιστήμη εμβαθύνει στους μηχανισμούς πίσω από τον καρκίνο, οι θεραπείες γίνονται σταθερά πιο αποτελεσματικές. Σύμφωνα με του ειδικούς, ορισμένοι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος των όρχεων και του θυρεοειδούς, έχουν ποσοστό ίασης 60%. Το ποσοστό ίασης ορίζεται ως «ο πληθυσμός των ασθενών με καρκίνο που έχει το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον γενικό πληθυσμό». Ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης έχουν ποσοστά ίασης περίπου 50%. 

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω δεδομένα, ορισμένοι καρκίνοι μπορούν να εξαλειφθούν. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούν να θεραπευτούν πλήρως όλοι οι καρκίνοι. Υπάρχει συνεχής αισιοδοξία ότι τα ποσοστά ίασης αυξάνονται δεδομένης της συνεχιζόμενης εστίασης στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στις καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο.

Επιμέλεια κειμένου : Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks