15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Καφές: Πώς βοηθάει στην διαχείριση του βάρους


Ο καφές είναι η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων. Δεν είναι ένα απλό ρόφημα. Βέβαια… όπως έχουν δείξει και έρευνες, έχει και ευεργετικές ιδιότητες.  Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ανάμεσα τους καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται επίσης με μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές έχει οφέλη για την υγεία, κυρίως μέσω της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και της αύξησης της ενεργειακής δαπάνης.

Ο καφές καταναλώνεται συχνά με πρόσθετη ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά ή κρέμα. Αυτά τα συστατικά συνδέονται με επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σωματικού βάρους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη αυτών των συστατικών στον καφέ μπορεί να μειώσει τα μεταβολικά του οφέλη για την υγεία.

Καφές και αδυνάτισμα

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στις συνήθειες κατανάλωσης καφέ, την πρόσληψη καφεΐνης και το σωματικό βάρος, ανάλογα με την προσθήκη ζάχαρης, κρέμας ή άλλων συστατικών.

Ανέλυσαν δεδομένα από τρεις μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της Μελέτης Υγείας Νοσηλευτών (1986-2010), της Μελέτης Νοσηλευτών Υγείας II (1991-2015) και της Μελέτης παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (1991-2014).

Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της πρόσληψης τροφών και ποτών στην έναρξη της προηγούμενης χρονιάς και κάθε τέσσερα χρόνια. Στις αναλύσεις ελήφθησαν υπόψη η κατανάλωση τόσο ντεκαφεϊνέ όσο και καφέ με καφεΐνη, καθώς και οι συνήθειες προσθήκης ζάχαρης, κρέμας και άλλων συστατικών.

Πραγματοποιήθηκαν στατιστικές αναλύσεις για την αξιολόγηση της σχέσης των αλλαγών στην κατανάλωση καφέ και των αλλαγών του σωματικού βάρους στη διάρκεια κάθε τετραετίας.

Η μέση αύξηση βάρους στη διάρκεια τεσσάρων ετών ήταν 1,2, 1,7 και 0,8 κιλά, αντίστοιχα. Οι διαφορές στην ηλικία και το φύλο των συμμετεχόντων, μπορεί να ευθύνονται για τις παρατηρούμενες διαφορές στην αύξηση βάρους.

Δεν παρατηρήθηκε μεταβολή στο μέσο επίπεδο αναφοράς προσθήκης ζάχαρης κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών. Πάνω από το 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν ότι δεν άλλαξαν τη συνήθεια να προσθέτουν ζάχαρη κατά την περίοδο της μελέτης.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η αύξηση της κατανάλωσης σκέτου καφέ με ή χωρίς καφεΐνη κατά ένα φλιτζάνι καθημερινά, σχετίζεται με μέτρια μείωση της αύξησης βάρους κατά περίπου 0,12 κιλά.

Συγκριτικά, η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού ζάχαρη σε οποιοδήποτε τρόφιμο ή ποτό καθημερινά, συσχετίστηκε με αύξηση του βάρους κατά 0,09 kg κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της προσθήκης κρέμας ή μη γαλακτοκομικής κρέμας και της αύξησης βάρους.

Οι συσχετίσεις μεταξύ των αλλαγών στην κατανάλωση καφέ ή πρόσθετης ζάχαρης και των αλλαγών στο σωματικό βάρος, ήταν πιο έντονες στους υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες και τους νεότερους συμμετέχοντες.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση καφεΐνης ξεχωριστά, η μελέτη αποκάλυψε ότι η αύξηση της πρόσληψης καφεΐνης κατά 100 mg ημερησίως, σχετίζεται με μείωση της αύξησης βάρους κατά 0,08 kg. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν για την κατανάλωση καφέ με καφεΐνη.

Συμπερασματικά, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ χωρίς ζάχαρη ή χωρίς καφεΐνη μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ για την υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks