20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Γιατί οι ημικρανίες χειροτερεύουν όσο μεγαλώνουμε;


 

Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Γιατί όμως επιδεινώνονται όσο μεγαλώνουμε;

Πρόσθετο άγχος

Το ανεξέλεγκτο στρες είναι η κύρια αιτία ημικρανιών καθώς και κεφαλαλγιών τάσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Παράλληλα η αντιμετώπιση του στρες μπορεί να γίνει πιο δύσκολη με την ηλικία, λόγω χρόνιων παθήσεων, έλλειψης ύπνου και εν γένει δυσκολιών στη ζωή. Η ανάληψη περισσότερων ευθυνών, αλλά και καταστάσεις όπως η περίοδος πένθους, ενισχύουν το στρες και παρατηρείται ότι οι ημικρανίες εμφανίζονται συχνότερα.

Εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, που σχετίζονται με τον μηναίο έμμηνο κύκλο, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που συνδέονται με τους πονοκεφάλους. Οι διακυμάνσεις σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να γίνουν πιο έντονες κατά την περιεμμηνόπαυση (την περίοδο που το σώμα  αρχίζει να μεταβαίνει στην εμμηνόπαυση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες, πιο σοβαρές ημικρανίες, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic. Άλλα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση και αϋπνία, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ.

Κατανάλωση περισσότερου καφέ

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα ημικρανιών με δύο τρόπους: η κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να ξεκινήσει μια κρίση ημικρανίας ενώ και η στέρηση καφεΐνης είναι ένας ακόμη πιο συχνός παράγοντας ημικρανίας. Παράλληλα, η καφεΐνη είναι διουρητική, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τη διούρηση, αυξάνοντας την πιθανότητα αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση με την σειρά της, αποτελεί επίσης μια κοινή αιτία ημικρανίας.
Τα άτομα που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη (όπως ο καφές) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανία σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν ένα ή δύο, σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Medicine.

Διαταραχές ύπνου

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, όσο μεγαλώνουμε έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε περισσότερα προβλήματα ύπνου, όπως η δυσκολία να αποκοιμηθούμε ή να κοιμηθούμε συνεχόμενα χωρίς διακοπές. Η αϋπνία, ειδικά όταν είναι χρόνια, αποτελεί ακόμα μια αιτία εμφάνισης ημικρανιών.
Σε μελέτη με άτομα που εμφάνιζαν ημικρανίες, εκείνοι με την χαμηλότερη ποιότητα ύπνου έτειναν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό ημικρανιών ανά μήνα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πιο φυσιολογικό ύπνο.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks