20 Ιουνίου 2024
28.3 C
Athens

Γονιμότητα: Μπορεί τελικά να την επηρεάσει το άγχος;


Η γονιμότητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τα ζευγάρια στις ημέρες μας. Πολλά από αυτά δεν μπορούν να συλλάβουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Σε τι βαθμό επηρεάζει το άγχος σε αυτό;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπογονιμότητα. Το άγχος μπορεί επίσης να παρατείνει το χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη εγκυμοσύνης ενώ επηρεάζει την ψυχολογία των γυναικών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας

Ενημερωθείτε

Ενημερωθείτε σχετικά με την κατάστασή σας. Λύστε όλες σας τις απορίες μιλώντας με κάποιο ειδικό και ρωτήστε για τις επιλογές που έχετε.

Μιλήστε

Μιλήστε στον σύντροφο για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας και επιτρέψτε τον να αισθάνεται και να αντιμετωπίζει την κατάσταση διαφορετικά. Αποφύγετε τις συγκρούσεις αλλά και την απομόνωση. Μπορείτε να μιλήσετε σε τρίτους για την κατάστασή σας χωρίς να μπείτε σε λεπτομέρειες αν δεν το θέλετε ή το αντίθετο, να ζητήσετε να σας υποστηρίξουν.

Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης

Το ανθρώπινο σώμα έχει δύο τύπους αποκρίσεων: μάχη (ή φυγή) και χαλάρωση. Η αντίδραση μάχης ή φυγής συμβαίνει στο σώμα σας όταν αισθάνεστε κίνδυνο. Είναι η ίδια αντίδραση που βιώνετε κατά τη διάρκεια του ψυχολογικού στρες. Η απόκριση χαλάρωσης συμβαίνει όταν το σώμα βρίσκεται σε βαθιά ανάπαυση. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές ή ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος συμπεριλαμβανομένου και του στρες που σχετίζεται με την υπογονιμότητα.

Να προσέχετε την υγεία σας

Φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά, να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε επαρκώς και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Αντιμετωπίστε το σεξουαλικό στρες

Το σεξουαλικό στρες είναι κοινό μεταξύ των ζευγαριών με υπογονιμότητα, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι το σεξ είναι μια υποχρέωση ή ένα καθήκον και όχι απόλαυση. Βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε ακόμα και να κάνετε ένα διάλειμμα από το προγραμματισμένο σεξ.

Πηγή: mayoclinichealthsystem.org

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks