29 Απριλίου 2024
23.1 C
Athens

Γλυκόζη: Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να την ελέγξετε;


Για τα άτομα με διαβήτη, ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση της υγείας σας. Το σάκχαρο στο αίμα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται—ένα μέτρο των επιπέδων γλυκόζης (ζάχαρη) στο αίμα σας. Το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρό σας ποικίλει ανάλογα με τις συστάσεις του παρόχου υγείας σας, αλλά εάν παίρνετε ινσουλίνη, είναι καλύτερο να το ελέγχετε πριν από τα γεύματα, μερικές ώρες μετά τα το φαγητό και πριν τον ύπνο.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά επίσης το σάκχαρό σας κινδυνεύει να πέσει απότομα, οδηγώντας σας σε υπογλυκαιμία. Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας βοηθά να μάθετε πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε διαφορετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως διατροφικές αλλαγές, φάρμακα ή σωματική δραστηριότητα.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχετε το σάκχαρό σας;

Εάν έχετε διαβήτη, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας είναι απαραίτητος για να κατανοήσετε τι επηρεάζει το σάκχαρό σας και πώς. Μπορείτε να μάθετε εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι καλά ρυθμισμένα ή εάν είστε συχνά υπερ- ή υπογλυκαιμικοί. Η βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γλυκόζη στο αίμα σας αλλάζει σε αντίδραση σε συγκεκριμένες ποσότητες ή είδη τροφίμων μπορεί να σας διδάξει τι το σώμα σας μπορεί να αντέξει ή όχι.

Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με το πώς λειτουργούν οι παρεμβάσεις σας για τη διαχείριση του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να γνωρίζουν εάν πρέπει να κάνουν προσαρμογές στο σχέδιο θεραπείας σας. Μπορεί να προσαρμόσουν τη δόση του φαρμάκου σας, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, ή να προσφέρουν διαφορετικές διατροφικές συστάσεις εάν οι επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας βρίσκονται έξω από το επιθυμητό εύρος για εσάς.

Δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας; Ο γιατρός συνήθως θα ελέγξει το σάκχαρό σας για να διαπιστώσει εάν έχετε διαβήτη κατά τη διάρκεια εργαστηριακών εργασιών ρουτίνας. Εάν δεν έχετε διαβήτη, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα εξακολουθεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Πώς να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ελέγξετε το σάκχαρό σας: μια συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης αίματος, μια συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης και μια εξέταση αίματος A1C. Μια εξέταση A1C γίνεται κάθε λίγους μήνες σε εργαστήριο, ενώ μια συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης αίματος ή μια CGM χρησιμοποιείται τακτικά στο σπίτι.

Μόνιτορ γλυκόζης αίματος

Μια συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης αίματος – που ονομάζεται επίσης μετρητής σακχάρου αίματος, γλυκόμετρο ή μετρητής γλυκόζης – είναι μια δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος για την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας. Είναι ένα μικρό μηχάνημα που μετρά το σάκχαρό σας χρησιμοποιώντας ένα μικρό δείγμα αίματος.

Χρησιμοποιείτε ένα ραβδί για να τραβήξετε μια σταγόνα αίματος από το δάχτυλό σας και, στη συνέχεια, τοποθετείτε το αίμα σε μια ταινία μέτρησης που θα διαβαστεί από το όργανο ελέγχου γλυκόζης αίματος. Η οθόνη σάς δείχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας εκείνη τη στιγμή.

Συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης (CGM)

Οι συνεχείς συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) είναι μια ολοένα και πιο κοινή εναλλακτική λύση από μια συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης αίματος, επειδή ελέγχουν αυτόματα το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας κάθε λίγα λεπτά, ώστε να μην χρειάζεται να τρυπάτε με το χέρι το δάχτυλό σας όποτε χρειάζεστε μια ανάγνωση.

Τα CGM είναι πολύ δημοφιλή τώρα επειδή είναι βολικά. Έχουν έναν μικρό αισθητήρα που τον εισάγετε κάτω από το δέρμα σας και τον αφήνετε να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Χάρη σε αυτόν τον αισθητήρα μπορείτε να λαμβάνετε σταθερές μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα σας, συνήθως κάθε λίγα λεπτά.

Άλλο ένα θετικό στοιχείο των CGMs είναι ότι μπορούν να συνδεθούν με το κινητό σας τηλέφωνο για να συγκεντρώσετε δεδομένα σχετικά με τη γλυκόζη στο αίμα σας. Δεν χρειάζεται να καταγράφετε τις πληροφορίες με μολύβι και χαρτί για την προσωπική σας καταγραφή ή για να τις μοιραστείτε με τον πάροχο υγείας σας.

Οι CGMs σάς παρέχουν στιγμιαία, λεπτομερή δεδομένα για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας και τις τάσεις τους, ώστε να μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε τα επίπεδα γλυκόζης σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, μπορούν να σας ειδοποιήσουν όταν τα επίπεδα σας είναι εκτός του φυσιολογικού εύρους.

Εξέταση αίματος A1C

Ο τελευταίος τρόπος ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα είναι μέσω ενός τεστ A1C. Αυτού του είδους το τεστ πρέπει να γίνεται επιπρόσθετα στη χρήση είτε ενός μετρητή γλυκόζης στο αίμα είτε ενός CGM, καθώς γίνεται μόνο περίπου δύο φορές το χρόνο στο γραφείο του παρόχου υγείας σας. Μετρά τη μέση γλυκόζη στο αίμα σας για τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Ο πάροχος υγείας σας μπορεί να πραγματοποιήσει αυτό το τεστ εάν πιστεύει ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη ή προδιαβήτη, ή εάν έχετε προδιαβήτη και θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξή του.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ελέγξετε το σάκχαρό σας;

Γλυκόζη: Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να την ελέγξετε;

Ενώ είναι καλύτερο να σέβεστε τις συστάσεις του παρόχου υγείας σας για πότε να ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας, υπάρχουν ορισμένες στιγμές που είναι γενικά οι καλύτερες. Πόσο συχνά χρειάζεται να ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας θα εξαρτηθεί από μερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου εάν λαμβάνετε ινσουλίνη, πόσο καλά ελέγχεται ο διαβήτης σας και εάν δοκιμάζετε οποιεσδήποτε νέες μεθόδους θεραπείας.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη πρέπει γενικά να ελέγχουν το σάκχαρό τους τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα – πριν από κάθε γεύμα και πριν τον ύπνο.  Αντίθετα, εάν έχετε καλά ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2 και δεν λαμβάνετε ινσουλίνη, μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας μόνο μερικές φορές. Εάν πρόσφατα είχατε αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή ή ο διαβήτης σας δεν ελέγχεται καλά, τότε πιθανότατα θα χρειαστεί να το ελέγξετε πιο συχνά μέχρι να βρείτε ένα σχέδιο θεραπείας που να σας ταιριάζει.

Οι συνήθεις χρόνοι για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας περιλαμβάνουν:

  • Όταν ξυπνάτε: Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας όταν ξυπνάτε είναι ένας τρόπος ελέγχου του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σας νηστικό, που είναι το επίπεδο γλυκόζης μετά από μια μακρά περίοδο που δεν τρώτε ή πίνετε.
  • Ακριβώς πριν από ένα γεύμα: Αυτό σας βοηθά να δοσολογήσετε σωστά την ινσουλίνη εάν λαμβάνετε ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε πώς ένα γεύμα επηρεάζει το σάκχαρό σας εάν ελέγξετε το σάκχαρό σας και μετά το γεύμα.
  • Δύο ώρες μετά το γεύμα: Δεδομένου ότι τα τρόφιμα —ιδίως οι υδατάνθρακες— αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας μετά από ένα γεύμα βοηθά εσάς και τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να καταλάβετε πώς οι διατροφικές σας επιλογές επηρεάζουν το σάκχαρό σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το φάρμακο ή το σχήμα ινσουλίνης σας πρέπει να προσαρμοστεί.
  • Όταν εμφανίζετε σημάδια υπερ- ή υπογλυκαιμίας: Τα σημάδια της υπεργλυκαιμίας (υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) περιλαμβάνουν αίσθημα δίψας, κούρασης ή αδυναμίας, συχνουρία, πονοκεφάλους και θολή όραση. νευρικότητα ή άγχος, ζάλη και πείνα. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσο εκτός του φυσιολογικού εύρους είναι η γλυκόζη σας για να λάβετε μέτρα.
  • Πριν και μετά την άσκηση: Η άσκηση προκαλεί συχνά πτώση του σακχάρου στο αίμα σας, επομένως ο έλεγχος των επιπέδων σας πριν και μετά σας βοηθά να κατανοήσετε τι είδους σνακ μπορεί να χρειάζεστε και πώς επηρεάζουν τα διάφορα είδη άσκησης το σώμα σας.

Κατανόηση των αποτελεσμάτων σας

Το αποτέλεσμα του σακχάρου στο αίμα σας θα είναι με τη μορφή χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να θέτουν μοναδικούς στόχους για εσάς με βάση το ιατρικό ιστορικό, την ηλικία, την εξέλιξη της νόσου και πολλά άλλα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), τα συνιστώμενα εύρη για το σάκχαρο στο αίμα είναι: 

  • Πριν από το γεύμα: 80–130 mg/dL
  • 1–2 ώρες μετά την έναρξη του γεύματός σας: λιγότερο από 180 mg/dL

Το A1C είναι μια μέτρηση του μέσου επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σας τους τελευταίους τρεις μήνες, εκφρασμένο ως ποσοστό. Ωστόσο, μερικές φορές θα λάβετε επίσης μια εκτιμώμενη μέση ένδειξη γλυκόζης (eAG) με τη μορφή mg/dL. Τα προτεινόμενα εύρη, σύμφωνα με την ADA, είναι:9

  • A1C: Λιγότερο από 7%
  • eAG: Λιγότερο από 154 mg/dL

Τι να κάνετε με τα αποτελέσματα

Η συλλογή των αποτελεσμάτων του σακχάρου στο αίμα σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για εσάς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να κατανοήσετε πόσο καλά λειτουργεί το θεραπευτικό σας σχέδιο για τη διαχείριση του διαβήτη σας.

Όταν λαμβάνετε τα αποτελέσματα της γλυκόζης στο αίμα σας καθημερινά, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναλογιστείτε τι μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματά σας, όπως η ποσότητα και η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώσατε, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, οι συνήθειες ύπνου, τα επίπεδα στρες, η κατάσταση ενυδάτωσης, δοσολογία φαρμάκου και το χρονοδιάγραμμα, ασθένεια και πολλά άλλα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα πώς οι συμπεριφορές σας ή άλλοι παράγοντες εκτός του ελέγχου σας μπορεί να επηρεάζουν το σάκχαρό σας.

Εκτός από την επεξεργασία αυτών των πληροφοριών από μόνοι σας, είναι σημαντικό να συγκεντρώνετε τα δεδομένα για να τα μοιραστείτε με τους παρόχους υγείας σας κατά τις επισκέψεις σας. Αυτό τους επιτρέπει να κατανοήσουν πόσο καλά ελέγχεται η γλυκόζη στο αίμα σας, ώστε να προσαρμόσουν το σχέδιο θεραπείας σας όπως απαιτείται.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Είναι καλύτερο να συναντάτε την ομάδα φροντίδας του διαβήτη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ελέγχετε τη διαχείριση του διαβήτη σας και να κάνετε αλλαγές στο θεραπευτικό σας σχέδιο όπως απαιτείται. Κατά τη διάρκεια τακτικών επισκέψεων, μπορείτε να ενημερώσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει πόσο καλά ελεγχόμενος είναι ο διαβήτης σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σας και τις συστάσεις θεραπείας τους.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα διαβητικής κετοξέωσης (DKA), θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια από έναν επαγγελματία ιατρό. Το DKA συμβαίνει όταν το σώμα σας διασπά το λίπος για ενέργεια, επειδή το σώμα σας δεν μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρά σας για να τη χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αυτό προκαλεί το συκώτι σας να παράγει κετόνες, οι οποίες μπορούν να κάνουν το αίμα σας να γίνει όξινο. Είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και είναι συχνά ο τρόπος με τον οποίο καταλήγουν να διαγιγνώσκονται. Τα συμπτώματα της DKA περιλαμβάνουν: 

  • Μειωμένη εγρήγορση
  • Αφυδάτωση
  • Ξηρό δέρμα και στόμα
  • Φρουτώδης οσμή της αναπνοής
  • Προβλήματα αναπνοής
  • Ναυτία ή έμετος
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Σύγχυση
  • Ακραία υπνηλία ή κόπωση

Μια γρήγορη ανασκόπηση

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας είναι σημαντικός για να κατανοήσετε πώς το σχέδιο θεραπείας του διαβήτη σας επηρεάζει τη διαχείριση της νόσου σας. Για όσους λαμβάνουν ινσουλίνη, ο καθημερινός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι πιθανότατα απαραίτητος. ενώ εάν έχετε καλά ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2 και δεν λαμβάνετε ινσουλίνη, μπορεί να μην χρειάζεται να την ελέγχετε σε τακτική βάση.

Τις περισσότερες φορές, είναι καλύτερο να ελέγχετε το σάκχαρό σας πριν και μετά τα γεύματα και πριν τον ύπνο, αλλά μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να το ελέγχετε πριν και μετά την άσκηση, όταν ξυπνάτε και εάν εμφανίσετε σημάδια υπερ ή υπογλυκαιμίας. Εάν δεν είστε σίγουροι αν, πώς και πότε να ελέγξετε το σάκχαρό σας, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Γλυκόζη: Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να την ελέγξετε;

Άρθρα Υγείας  

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks