18 Μαΐου 2024
17.4 C
Athens

Γήρανση: Βρέθηκε το ελιξήριο της νεότητας


Πόσες φορές έχουμε εκφράσει την επιθυμία να υπάρχει ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της γήρανσης; Κάτι σαν “εξιλήριο νεότητας”;

Οι ελπίδες μας μπορεί να είναι κοντά στο να πραγματοποιηθούν, καθώς επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέιν και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ανακοίνωσαν στο περιοδικό Aging ότι κατέληξαν σε μια σημαντική ανακάλυψη. Ανέπτυξαν την πρώτη χημική προσέγγιση για τον αναπρογραμματισμό των ανθρώπινων κυττάρων, καθιστώντας τα ζωντανά ξανά. Αυτό επιτυγχάνεται χωρίς την ανάγκη για ισχυρή γονιδιακή θεραπεία, που είναι μέχρι τώρα η μόνη επιλογή.

Βασισμένη σε ανακάλυψη βραβευμένη με Νομπέλ

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας βασίστηκαν σε προηγούμενη ανακάλυψη, σύμφωνα με την οποία η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, γνωστών ως “παράγοντες Γιαμανάκα”, μπορεί να ανατρέψει το “ρολόι” των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPSCs). Η αρχική ανακάλυψη από τον Δρ. Γιαμανάκα, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής, έθεσε το ερώτημα εάν είναι δυνατόν να αναστραφεί η κυτταρική γήρανση χωρίς τα κύτταρα να αποκτήσουν αρνητικά χαρακτηριστικά και να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Αναστροφή της γήρανσης σε χρόνο dt

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης,  οι ερευνητές αναζήτησαν μόρια τα οποία θα μπορούσαν όταν χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό να επαναφέρουν τη.. νιότη στα ανθρώπινα κύτταρα. Σε μια ανακάλυψη που θεωρείται πρωτοποριακή, εντόπισαν έξι κοκτέιλ χημικών που αναστρέφουν την κυτταρική γήρανση σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γονιδιακής προσέγγισης

Η ίδια ομάδα του Χάρβαρντ είχε δείξει προηγουμένως ότι είναι πράγματι δυνατόν να αναστραφεί η γήρανση των κυττάρων χωρίς να προκαλείται ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη εισάγοντας με «όχημα» έναν ιό συγκεκριμένα γονίδια της μεθόδου Γιαμανάκα στα κύτταρα. Μελέτες στο οπτικό νεύρο, στον εγκεφαλικό ιστό, στους νεφρούς και στους μυς με χρήση της μεθόδου έχουν δώσει υποσχόμενα αποτελέσματα. Παρατηρήθηκε μάλιστα βελτίωση της όρασης και αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ποντίκια ενώ πιο πρόσφατα υπήρξε και δημοσίευση που αναφερόταν σε βελτίωση της όρασης μαϊμούδων.

Αναγεννητική ιατρική

Τώρα η νέα ανακάλυψη που αφορά χρήση μιας πιο εύκολης μεθόδου αναστροφής της κυτταρικής γήρανσης εκτιμάται ότι ανοίγει καινούργιους δρόμους για την αναγεννητική ιατρική και πιθανώς για την «αναγέννηση» ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος. Η ανάπτυξη μιας χημικής μεθόδου η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τη γονιδιακή θεραπεία μπορεί να φέρει επανάσταση στην αναστροφή της γήρανσης και των νόσων που συνδέονται μαζί της ενώ παράλληλα υπόσχεται θεραπείες χαμηλότερου κόστους οι οποίες θα χρειάζονται πολύ μικρότερο διάστημα για να αναπτυχθούν. Σημειώνεται ότι μετά τα θετικά αποτελέσματα αναστροφής της τύφλωσης σε μαϊμούδες τα οποία ήλθαν στο φως τον Απρίλιο του 2023, ετοιμάζονται τώρα αντίστοιχες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με χρήση γονιδιακής θεραπείας.

Cosmetic oil

Αναστροφή της γήρανσης και όχι απλή επιβράδυνση 

«Μέχρι πρόσφατα το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να επιβραδύνουμε τη γήρανση. Νέες ανακαλύψεις μαρτυρούν ότι μπορούμε πλέον να την αναστρέψουμε» ανέφερε ο Ντέιβιντ Σινκλέρ, καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής, συνδιευθυντής του Κέντρου για τη Βιολογία και την Ερευνα στη Γήρανση Paul F. Glenn στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης. Ο καθηγητής Σινκλέρ προσέθεσε ότι «αυτή η διαδικασία απαιτούσε μέχρι τώρα γονιδιακή θεραπεία, γεγονός που περιόριζε την ευρεία χρήση της».

Ένα χάπι βάζει τέλος στα γηρατειά ;

Η ομάδα του Χάρβαρντ οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο οι νόσοι του γήρατος θα μπορούν να θεραπεύονται αποτελεσματικά, τα τραύματα θα επουλώνονται ταχύτερα και καλύτερα και το όνειρο της αναζωογόνησης ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού θα αποτελέσει πραγματικότητα. «Η νέα ανακάλυψη προσφέρει τη δυνατότητα να αναστρέψουμε τη γήρανση με ένα μόνο χάπι, με ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών – από τη βελτίωση της όρασης ως τη θεραπεία πλήθους νόσων» κατέληξε ο δρ Σινκλέρ.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks