3 Μαΐου 2024
24.1 C
Athens

Φερορμόνες: Τι πρέπει να γνωρίζετε


Οι φερομόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που μοιάζουν με ορμόνες και στέλνουν πληροφορίες στο εξωτερικό περιβάλλον. Ενώ οι «τυπικές» ορμόνες ταξιδεύουν στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμεύουν για την επικοινωνία μεταξύ των διάφορων κυττάρων του οργανισμού, οι φερομόνες στέλνουν μηνύματα που επηρεάζουν άλλα ζώα του ίδιου είδους.

Οι φερομόνες πιστεύεται ότι αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία, μεταξύ άλλων υποσυνείδητων επιδράσεων στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Λειτουργούν ως παράγοντας αλλαγής ενθαρρύνοντας ορισμένες συμπεριφορές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν συμπεριφορές που σχετίζονται με την επιβίωση, όπως το ένστικτο επιβίωσης, ο εντοπισμός τροφής ή η ενασχόληση με άλλες προστατευτικές μεθόδους. Επιπλέον, οι φερομόνες επηρεάζουν δυνητικά την επιθυμία αναζήτησης οικειότητας και σεξουαλικής δραστηριότητας.

Η θεωρία πίσω από το πώς λειτουργούν οι φερομόνες.

Οι φερομόνες πιστεύεται ότι εκκρίνονται εξωτερικά μέσω των ούρων, του σπέρματος, των κολπικών εκκρίσεων, του μητρικού γάλακτος, του μασχαλιαίου ιδρώτα και ενδεχομένως του σάλιου και της αναπνοής. Μόλις απελευθερωθούν στον αέρα από ένα άτομο, αυτές οι εκκρίσεις μπορούν στη συνέχεια να ανιχνευθούν θεωρητικά από ένα άλλο άτομο μέσω των υποδοχέων στις ρινικές του οδούς.

Μερικά ζώα έχουν ένα καλά ανεπτυγμένο ρινικό όργανο που βρίσκεται στο ρινικό διάφραγμα. Αυτό το όργανο είναι αυτό που πιστεύεται ότι ανιχνεύει φερομόνες που εκκρίνονται από άλλα ζώα κοντά. Αν και οι φερομόνες αναγνωρίζονται από τη μύτη, μπορεί να μην έχουν ανιχνεύσιμο άρωμα. 

Όταν μια φερομόνη ανιχνεύεται από τον παραλήπτη, πιστεύεται ότι στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την αναπαραγωγή, τη σεξουαλική λειτουργία και άλλες λειτουργίες. Το σώμα ουσιαστικά χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, για να κατανοήσει το περιβάλλον του και να ανταποκριθεί κατάλληλα. 

Τι λέει η έρευνα;

Υπάρχει έλλειψη επιστημονικής συναίνεσης ως προς το αν υπάρχουν ανθρώπινες φερομόνες. Παρά το σύνολο των ερευνών που υποστηρίζουν τη θεωρία, πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν την εγκυρότητα αυτών των αποτελεσμάτων με βάση τον τρόπο που διεξήχθησαν οι μελέτες.

Για παράδειγμα, μια συχνά αναφερόμενη μελέτη του 1971, με επικεφαλής την ψυχολόγο Martha McClintock, υποστήριξε κάποτε ότι οι φερομόνες θα μπορούσαν να συγχρονίσουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών, εάν αυτές ζούν κοντά. Τα νέα γρήγορα διαδόθηκαν και έγιναν κοινή γνώση προτού τα ευρήματα απομυθοποιηθούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των ετών, με επιπλέον ερευνητές να μην μπορούν να επαναλάβουν τα αποτελέσματα της McClintock.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις φερομόνες για χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να επικυρώσουν επιστημονικά τη συσχέτισή τους με τη σεξουαλική έλξη λόγω της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, της γενετικής μεταβλητότητας των οσμών και των ίδιων των μορίων. Τα συστατικά των φερορμονών είναι εμφανώς δύσκολο να απομονωθούν και να ελεγχθούν εμπειρικά σε καλά ελεγχόμενες, αξιολογημένες ρυθμίσεις.

Επιπλέον, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτό το ανεπτυγμένο ρινικό όργανο, που εντοπίζεται στα ζώα, και ακόμη κι αν το έχουν, έχει βρεθεί ότι είναι ένα μη λειτουργικό όργανο στους ανθρώπους, επομένως δεν θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει φερομόνες ούτως ή άλλως. Εν τω μεταξύ, άλλες έρευνες έχουν βρει ότι ορισμένες από τις πιο συχνά αναφερόμενες ανθρώπινες φερομόνες φύλου δεν έχουν καμία επίδραση στην ελκυστικότητα ή τις αντιλήψεις για το φύλο.

Ωστόσο, άλλες μελέτες που σχετίζονται με τις φερομόνες έχουν δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διερευνούν την έκκριση της θηλής από τους αδένες θηλής σε θηλάζουσες μητέρες, καθώς η έκκριση φαίνεται να διεγείρει αντανακλαστικά τα θηλαστικά σημάδια στα μωρά.

Φερομόνες και σεξουαλική έλξη

Η θεωρία πίσω από τη σχέση μεταξύ φερορμονών και σεξουαλικής έλξης περιστρέφεται γύρω από την ανδροστενεδιόνη, η οποία παράγεται στους άνδρες και θεωρείται ότι ελκύει σεξουαλικά τις γυναίκες, και την ανδροστενόνη, η οποία πιστεύεται ότι σηματοδοτεί κυριαρχία ή επιθετικότητα.

Οι άνδρες εκκρίνουν, επίσης, μεγαλύτερη ποσότητα μιας πιθανής φερομόνης γνωστής ως ανδροστενόλη, η οποία πιστεύεται ότι εντοπίζεται στον ιδρώτα και μπορεί να ενεργοποιήσει ένα τμήμα του υποθαλάμου. Σε μια μελέτη 16 ετεροφυλόφιλων γυναικών, η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων αποκάλυψε ότι η μυρωδιά της ανδροστενόλης πυροδότησε συγκεκριμένα δίκτυα στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και μπορεί να εμπλέκονται με τον συγχρονισμό της περιόδου.

Οι γυναίκες εκκρίνουν την πιθανή φερομόνη κοπουλίνη, η οποία φτάνει στο μέγιστο επίπεδο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας τους. Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychology, η «αίσθηση» της γονιμότητας μιας γυναίκας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξήσει την τεστοστερόνη των ανδρών και στη συνέχεια να αυξήσει τις ανταγωνιστικές συμπεριφορές, όπως η κυριαρχία. Έχει, επίσης, θεωρηθεί ότι τα γυναικεία δάκρυα περιέχουν ένα χημειοσύστημα που μειώνει την ανδρική επιθετικότητα.

Διαφορετικοί τύποι φερομονών.

  1. Φερομόνες απελευθέρωσης

Οι φερομόνες απελευθέρωσης λειτουργούν αμέσως και αφορούν κυρίως την πρόκληση συγκεκριμένων, γρήγορων αντιδράσεων όπως η προσέλκυση ή η έλξη προς έναν πιθανό σύντροφο.

2. Βασικές φερομόνες 

Οι βασικές φερομόνες επηρεάζουν τη φυσιολογία του δέκτη και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στοχεύουν σε αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαδικασίες όπως η εφηβεία, ο εμμηνορροϊκός κύκλος και η εγκυμοσύνη.

3.  Φερομόνες σηματοδότησης

Οι φερομόνες σηματοδότησης παρέχουν πληροφορίες και κοινωνικές ενδείξεις. Εκτός από τον προσδιορισμό της ηλικίας και του φύλου, προσδίδουν επίσης μια μοναδική γενετική οσμή τόσο ισχυρή που οι μητέρες μπορούν να αναγνωρίσουν τα νεογέννητά τους μόνο από την όσφρηση, μια ικανότητα που μπορεί να μην έχουν οι πατέρες. 

4.  Ρυθμιστές φερομόνες

Οι ρυθμιστικές φερομόνες, που συνήθως βρίσκονται στον ιδρώτα, πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον δέκτη νευροψυχολογικά, με τις κύριες επιπτώσεις τους στον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών ή/και τη διάθεση. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν τοποθετούνται στο άνω χείλος, δύναται να προκαλέσουν αισθήματα βελτιωμένης διάθεσης και αυξημένη εστίαση στον δέκτη.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Οι φερομόνες εξακολουθούν να μελετώνται και θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχουν στον άνθρωπο, την ακριβή λειτουργία τους και πώς μπορεί να ανταποκριθούν οι άνθρωποι σε αυτές. 

https://www.mindbodygreen.com/articles/pheromones 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks