18 Μαΐου 2024
17.4 C
Athens

Επιδημία σαλμονέλωσης από κοτόπουλο στην Ευρώπη με κρούσματα και θάνατο


Έκθεση του ECDC αναφέρει δύο συρροές (clusters) κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε Δανία και Αυστρία από τις οποίες έχει προκληθεί σειρά μολύνσεων.

«Επιδημία» σαλμονέλωσης που συνδέεται με κατανάλωση κοτόπουλου επηρεάζει 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο φορέας καταγράφει δύο συρροές (clusters), σε Δανία και Αυστρία, με τις συνεντεύξεις που έχει λάβει να υποδηλώνουν το κρέας κοτόπουλου ως πιθανό φορέα μόλυνσης.

Πιο αναλυτικά, τον Ιούλιο του 2023, η Δανία ανέφερε μια συρροή λοιμώξεων από το μικρόβιο Salmonella Enteritidis ST11.

Έως τις 25 Αυγούστου 2023, 97 περιπτώσεις που συνδέονταν, αναφέρθηκαν στην Αυστρία (6), το Βέλγιο (6), τη Δανία (22), τη Φινλανδία (5), τη Γαλλία (19), Γερμανία (1), Ιρλανδία (12), Ολλανδία (12), Νορβηγία (9), Σλοβενία (3) και Σουηδία (2).

Βρώση τροφών που συνδέεται με το φαινόμενο

Στη Δανία, η πλειονότητα των 19 περιπτώσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κεμπάπ ή πίτσας που μπορεί να είχαν ως συστατικό το κοτόπουλο, πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Στην Αυστρία, δύο από τις πέντε περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κεμπάπ κοτόπουλου εντός επτά ημερών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και δύο περιπτώσεις ανέφεραν ότι έτρωγαν άλλα πιάτα με κοτόπουλο (μπουρίτο με κοτόπουλο και σνίτσελ κοτόπουλου).

Στις αρχές Αυγούστου 2023, η Αυστρία ανέφερε ένα cluster λοιμώξεων από Salmonella Enteritidis ST11, η οποία οδήγησε σε έναν θάνατο. Η έναρξη της νόσου του πρώτου κρούσματος σε αυτό το σύμπλεγμα αναφέρθηκε ότι ήταν στα μέσα Μαρτίου με την τελευταία ημερομηνία εμφάνισης στα μέσα Ιουλίου 2023.

Μέχρι τις 25 Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν οκτώ περιπτώσεις στην Αυστρία και πέντε από τις οκτώ περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κοτόπουλου κρέας κεμπάπ λίγο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Πρόσθετα κρούσματα με απομονωμένα στελέχη που είχαν στενή σχέση αναφέρθηκαν στη Γαλλία (10), τη Γερμανία (10), τη Νορβηγία (3), τη Σλοβενία (2) και τη Σουηδία (4), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε αυτή την εστία σε 37.

Στη συρροή της Δανίας, οι ηλικίες κυμαίνονταν από 10 έως 98 ετών, και στην αυστριακή από 5 έως 75 ετών. Και στις δύο ομάδες, προσβλήθηκαν γυναίκες και άντρες, αλλά οι άνδρες κυριαρχούσαν στην Αυστρία (86%) και στη Γερμανία (71%).

Κίνδυνος σε όλη την Ευρώπη

Το ECDC επισημαίνει ότι οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ποσοστό όλων των λοιμώξεων από S. Enteritidis ST11 και αυτά τα στελέχη συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για λοιμώξεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ έως ότου διερευνηθούν και ελέγχονται κατάλληλα οι πηγές στην τροφική αλυσίδα.

 

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks