15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

ΕΟΠΥΥ: Διευκρινίσεις αναφορικά με το άρθρο 42 (ψυχοθεραπείες) του ΕΚΠΥ – Εκελούνται χωρίς συμμετοχή ύστερα από ιατρική γνωμάτευση ψυχιάτρου


Διευκρινίσεις αναφορικά με το άρθρο 42 (ψυχοθεραπείες) του ΕΚΠΥ, εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 42 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ4898/τ Β/1-11-2018), καθορίζεται ότι στους δικαιούχους που δεν παρακολουθούν ή δεν έχουν ενταχθεί εκ παραλλήλου σε πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και χρήζουν ψυχοθεραπειών, δύνανται να αποζημιώνονται ψυχοθεραπείες (ατομική, ομαδική ή οικογενειακή), των οποίων ο μηνιαίος αριθμός συνεδριών προσδιορίζεται κατά είδος ψυχοθεραπείας και κατά διάγνωση (σύμφωνα με το ICD-10), στο ΦΕΚ 5704/τ Β/19-12-2018, το οποίο αποτελεί παράρτημα του εν λόγω άρθρου.

Οποιοσδήποτε κωδικός ή υποκωδικός (ICD-10), δεν αναφέρεται στο παράρτημα του άρθρου 42, δε δύναται να αποζημιωθεί από τον Οργανισμό. Η ιατρική γνωμάτευση για ψυχοθεραπείες, εκδίδεται μόνο από ψυχιάτρους. Οι ψυχοθεραπείες εκτελούνται, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, από πτυχιούχους ψυχολόγους ειδικά εκπαιδευμένους προς τούτο και κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος ή από παιδοψυχίατρους και ψυχιάτρους. Ψυχοθεραπείες αποζημιώνονται σε συμβεβλημένους παρόχους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν και όπου δεν υπάρχει συμβεβλημένος πάροχος, αποζημιώνονται απευθείας σε δικαιούχους.

Δεδομένου ότι ο Οργανισμός δεν έχει συνάψει σχετικές συμβάσεις, η αποζημίωση της εν λόγω παροχής πραγματοποιείται απευθείας στους ασφαλισμένους με την προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:

α) Χειρόγραφη ιατρική γνωμάτευση ιατρού με ειδικότητα ψυχιάτρου, συνταγογραφημένη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του σχετικού παραρτήματος (ΦΕΚ 5704/τ Β/19-12-2018).

β) Εξοφλητική Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών του θεράποντα ιατρού.

γ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599//86, στην οποία θα δηλώνεται ότι ο ασφαλισμένος δεν παρακολουθεί και δεν έχει ενταχθεί εκ παραλλήλου σε πρόγραμμα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι του ανωτέρω άρθρου, δεν εμπίπτουν στα προβλεπόμενα του άρθρου 45 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks