15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

ΕΟΠΥΥ: Απόδοση Δαπανών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής – Νέα οδηγία του Οργανισμού για την αποζημίωση των ασφαλισμένων


Διευκρινίσεις για την απόδοση δαπανών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΠΠΥ), για την καλύτερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων γυναικών.

Όπως αναφέρει, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού αποδίδουν τις δαπάνες για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στις ασφαλισμένες που υποβλήθηκαν σε αυτή, είτε η διαδικασία διενεργήθηκε σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται είναι τα εξής:

α) Απόφαση της Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

β) Βεβαίωση θεράποντα ιατρού με την οποία θα βεβαιώνονται αφενός οι φάσεις που πραγματοποιήθηκαν (ωοληψία και εμβρυομεταφορά), αφετέρου οι ημερομηνίες πραγματοποίησης αυτών.

γ) Εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών στην οποία θα αναγράφονται τόσο η μέθοδος όσο και οι πραγματοποιηθείσες φάσεις (ωολοηψία, εμβρυομεταφορά).

δ) Βεβαίωση του Φορέα του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, ότι η συγκεκριμένη δαπάνη δεν έχει υποβληθεί στον Οργανισμό (κωδικοί υποβολής δαπανών 190000001 και 190000013). Η βεβαίωση δεν θα χορηγείται σε περίπτωση υποβολής δαπανών εξωσωματικής στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση διενέργειας μίας εκ των δύο φάσεων (ωοληψία ή εμβρυομεταφορά), αποδίδεται το μισό του κρατικού τιμολογίου, δηλαδή το ποσό των 176,08 ευρώ.

Από την δημοσίευση του παρόντος, οποιαδήποτε άλλη οδηγία παύει να βρίσκεται σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 38 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898/Β΄/1-11-2018),  «αποζημιώνονται δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες, αφού συμπληρωθεί τετράμηνο από την προηγούμενη προσπάθεια».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τo Π.Δ. 157/1991, η εξωσωματική γονιμοποίηση κοστολογείται με 352,32 ευρώ χωρίς ωστόσο να περιγράφεται η μέθοδος.

 

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks