14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Εγκυμοσύνη: ταλαιπωρήστε με πρωινές ναυτίες;


Οι πρωινές ναυτίες είναι συνηθισμένες στην εγκυμοσύνη. Αν και λέγονται πρωινές μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και επηρεάζουν διαφορετικά την κάθε έγκυο.

Πότε αρχίζουν οι πρωινές ναυτίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν την 5η με 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αν και τα αίτια που προκαλούν τις πρωινές ναυτίες δεν έχουν βρεθεί, οι ειδικοί θεωρούν ότι το σύμπτωμα αυτό σχετίζεται με την ορμόνη εγκυμοσύνης, την χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) και τα οιστρογόνα. Και οι δύο ορμόνες αυξάνονται γρήγορα στην αρχή της εγκυμοσύνης και οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα hCG (όπως οι έγκυες με πολύδυμη κύηση) έχουν συχνά έντονα τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας.

Οι πρωινές ναυτίες δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία της εγκύου ή του μωρού. Στις περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι ήπια μπορεί να σημαίνει αίσθημα ναυτίας για μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα και εμετό μία ή δύο φορές. Πολλές γυναίκες επίσης αναφέρουν ότι νιώθουν αποστροφή για συγκεκριμένα τρόφιμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ναυτία διαρκεί αρκετές ώρες και οι έμετοι συμβαίνουν συχνά.

Πιο σοβαρά είναι τα περιστατικά της υπερέμεσης της κύησης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές. Οι γυναίκες με υπερέμηση της κύησης κάνουν εμετό τόσο συχνά που δεν μπορούν να κρατήσουν αρκετό φαγητό και υγρά και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια υγρά, βιταμίνες και φάρμακα.

Πότε κορυφώνονται οι πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη

Αυτό διαφέρει από έγκυο σε έγκυο, αλλά τα συμπτώματα τείνουν να είναι τα χειρότερα περίπου την 9η με 10η εβδομάδα κύησης , όταν τα επίπεδα της hCG φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο. Στις 11 εβδομάδες , τα επίπεδα της hCG αρχίζουν να πέφτουν και στις 15 εβδομάδες έχουν πέσει περίπου 50 τοις εκατό από την κορύφωσή τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πρωινές ναυτίες μπορεί να είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού να προστατεύσει το μωρό στην αρχή της εγκυμοσύνης από τοξίνες και δυνητικά επικίνδυνες τροφές. Αυτή η θεωρία έχει νόημα επειδή το πρώτο τρίμηνο – όταν οι περισσότερες γυναίκες έχουν την πιο έντονη πρωινή ναυτία – είναι η κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης όταν σχηματίζονται όλα τα όργανα του μωρού.

Πόσο διαρκεί η πρωινή ναυτία;

Για τις περισσότερες έγκυες, οι πρωινές ναυτίες έχουν σταματήσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ 14 και 20 εβδομάδων. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο οι ναυτίες συνεχίζονται και στα επόμενα τρίμηνα, σε λιγότερες μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης.

Εάν η πρωινή σας ναυτία διαρκεί και μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης ή μειώνεται και στη συνέχεια επανέρχεται, ενημερώστε τον γιατρό σας. Η επίμονη ναυτία και ο έμετος μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύουν άλλο ιατρικό πρόβλημα επομένως είναι σημαντικό να σας εξετάσει ο γιατρός σας και να λάβετε θεραπεία.

Πηγή: babycenter.com

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks