20 Ιουνίου 2024
27.5 C
Athens

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον σοβαρό πόνο στην πλάτη


Ο μικρός πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία. Αλλά εάν ο πόνος στην είναι πολύ έντονος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σύντομα, καθώς θα μπορούσε να είναι μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης ή άλλη σοβαρή ιατρική ανησυχία.

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα άβολο αλλά πολύ κοινό χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης. Έως και το 70% των ανθρώπων βιώνουν πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ το να σηκώνετε τα πόδια σας ή να κάνετε περιστασιακό μασάζ μπορεί να ανακουφίσει τον μικρό πόνο, η διαχείριση του έντονου πόνου μπορεί συχνά να απαιτεί όλα αυτά και πολλά άλλα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει μερικές από τις αιτίες του πόνου στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τρόπους αντιμετώπισης ή τουλάχιστον μείωσης αυτής της ενόχλησης.

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον σοβαρό πόνο στην πλάτη

Γιατί μπορεί να έχετε έντονο πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όταν είστε έγκυος, η πλάτη σας πρέπει να υποστηρίζει επιπλέον βάρος για μήνες. Και καθώς η μήτρα και το μωρό σας μεγαλώνουν, το κέντρο βάρους σας σπρώχνεται προς τα εμπρός, επηρεάζοντας τη στάση σας και πιθανώς προκαλώντας πόνο. Αυτές οι αιτίες είναι συνήθως υπεύθυνες για τον πόνο στην πλάτη που εμφανίζεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να προέλθει από την απελευθέρωση ορμονών που βοηθούν στο να μαλακώσουν οι χόνδροι στην περιοχή της πυέλου και να χαλαρώσουν οι αρθρώσεις για να διευκολύνουν τον τοκετό. Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι η πλάτη σας χάνει μέρος της υποστήριξης που συνήθως παρέχουν αυτές οι αρθρώσεις και οι χόνδροι. Το ψυχολογικό ή συναισθηματικό στρες της διαχείρισης αυτής της νέας εξέλιξης στη ζωή σας μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή σύσφιξη και πόνο στην πλάτη νωρίς στην εγκυμοσύνη σας.

Ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσουν έντονο πόνο. Η ξαφνική εμφάνιση του μπορεί να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού ή λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI).

Λιγότερο κοινές αιτίες έντονου πόνου περιλαμβάνουν η οστεοπόρωση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, η σπονδυλική οστεοαρθρίτιδα και η σηπτική αρθρίτιδα.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η ανακούφιση του έντονου πόνου στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να απαιτεί μια ποικιλία θεραπειών και αλλαγές στον τρόπο που εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Προσαρμόστε τον τρόπο ζωής σας

Για να αποτρέψετε τις εξάρσεις του πόνου ή να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι ή στην εργασία, έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές:

  • Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Εάν πρέπει να σηκώσετε κάτι, χρησιμοποιήστε μια πιο φαρδιά στάση με ανοιχτά τα πόδια και λυγίστε τα γόνατα, όχι σκυφτά.
  • Διατηρήστε τη σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε. Προσπαθήστε να κάθεστε ίσια σε καρέκλες που παρέχουν καλή στήριξη στην πλάτη και χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο όποτε είναι δυνατόν.
  • Κοιμηθείτε στο πλάι, με ένα μαξιλάρι στήριξης ανάμεσα στα γόνατά σας.

Ντυθείτε κατάλληλα

Ακόμα και ορισμένες επιλογές ρούχων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Φορέστε αθλητικά παπούτσια ή άλλα παπούτσια που παρέχουν καλή στήριξη και αφήστε τα ψηλά τακούνια στην άκρη μέχρι τη γέννηση του μωρού.

Μπορεί, επίσης, να βρείτε ανακούφιση με ένα ρούχο στήριξης της κοιλιάς, το οποίο μοιάζει με ζώνη και αφαιρεί μέρος του βάρους της κοιλιάς από τους μυς της πλάτης σας. Ορισμένα παντελόνια εγκυμοσύνης έρχονται επίσης με μια φαρδιά ελαστική ταινία που εφαρμόζει κάτω από την κοιλιά σας για περισσότερη υποστήριξη.

Μασάζ

Μια ανασκόπηση του 2021 από 10 μελέτες υποδηλώνει ότι το προγεννητικό μασάζ ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη και στα πόδια, καθώς και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Το μασάζ συνιστάται συνήθως μετά το πρώτο τρίμηνο. Για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές μασάζ, προσπαθήστε να βρείτε έναν πιστοποιημένο θεραπευτή μασάζ με εμπειρία στην παροχή προγεννητικού μασάζ.

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον σοβαρό πόνο στην πλάτη

Ασκηση

Η εγκυμοσύνη μπορεί να περιορίσει ορισμένες από τις δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε. Ωστόσο, πολλοί άλλοι τύποι άσκησης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία και την ενέργεια, ενώ παράλληλα μειώνουν τον πόνο στην πλάτη σας.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2023 υποδεικνύει ότι η άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στον πόνο στην πλάτη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του τυπικού πόνου στη μέση που σχετίζεται με ερεθισμένα νεύρα στη σπονδυλική στήλη από τον πόνο της πυελικής ζώνης, που είναι πόνος αισθητός στις πυελικές αρθρώσεις, την πλάτη και τους γοφούς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συστάσεις για άσκηση μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις αιτίες του πόνου στην πλάτη ενός ατόμου.

Μεταξύ των συνιστώμενων ασκήσεων είναι:

  • φυσιοθεραπεία που επικεντρώνεται σε ασφαλείς ασκήσεις για τη βελτίωση της δύναμης και της ευλυγισίας της πλάτης
  • κολύμπι και αερόμπικ στο νερό, που σας επιτρέπουν να είστε δραστήριοι με λιγότερες επιπτώσεις στην πλάτη σας και σε άλλες αρθρώσεις
  • γιόγκα, με ιδιαίτερη προσοχή στις στάσεις και τις κινήσεις που μπορείτε να εκτελέσετε με ασφάλεια

Η άσκηση είναι σημαντική για τη γενική υγεία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι καλύτερο να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας σε ήπια ή μέτρια ένταση, αντί να ασκηθείτε μέχρι το σημείο της εξάντλησης. Πάντα να συμβουλεύεστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε ένα νέο σχήμα άσκησης.

Τέντωμα διατάσεις 

Το επιπλέον βάρος που συνοδεύει την εγκυμοσύνη μπορεί να ασκήσει πίεση στο ισχιακό νεύρο, το οποίο τρέχει από τη σπονδυλική στήλη σας και τα δύο πόδια. Ορισμένες διατάσεις που αφορούν την πλάτη και τα πόδια σας μπορούν να βοηθήσουν με την ισχιαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή για ορισμένες ασφαλείς διατάσεις που μπορεί να βοηθήσουν.

Αντιμετωπίστε οποιαδήποτε μόλυνση

Εάν έχετε διαγνωστεί με ουρολοίμωξη ή άλλη βακτηριακή λοίμωξη, είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσετε έγκαιρα πριν εξαπλωθεί και προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως σήψη. Πολλά αντιβιοτικά, όπως η αμοξικιλλίνη και η ερυθρομυκίνη, θεωρούνται συνήθως ασφαλή στη λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά φροντίστε να συζητήσετε οποιαδήποτε χρήση φαρμάκων με τον επαγγελματία μαιευτήρα σας.

Ποια είναι η προοπτική εάν έχετε έντονο πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο πόνος στην πλάτη συχνά υποχωρεί καθώς το σώμα σας ανακάμπτει μετά τον τοκετό. Το χρονοδιάγραμμα για την ανάκτηση μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Μια μελέτη του 2023 υποδηλώνει ότι περίπου το 40% των ατόμων που εμφανίζουν πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα έχουν επίσης κάποιο επίμονο πόνο στην πλάτη κατά τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν προβλήματα στην πλάτη πριν από την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να έχουν πόνους στην πλάτη και μετά τον τοκετό.

Συχνές ερωτήσεις  

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά να επισκεφτείτε τον επαγγελματία μαιευτήρα σας εάν ο μικρός πόνος στην πλάτη γίνει σοβαρός ή εάν ο πόνος παραμείνει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε άλλα συμπτώματα, όπως κολπική αιμορραγία, έντονο κοιλιακό άλγος ή πυρετό.

Πώς μπορώ να αποσυμπιέσω τη σπονδυλική μου στήλη ενώ είμαι έγκυος;

Η αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μη χειρουργική θεραπεία για προβλήματα οσφυαλγίας και κινητικότητας. Ωστόσο, δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες. Το μασάζ και η φυσιοθεραπεία μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε θερμαντικό μαξιλάρι στην πλάτη σας ενώ είστε έγκυος;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια ένα μαξιλάρι θέρμανσης, αλλά θα πρέπει να το διατηρήσετε στη χαμηλότερη ρύθμιση και να το τυλίξετε σε μια πετσέτα για να αποφύγετε εγκαύματα ή υπερβολική θερμότητα στην πλάτη ή στα πλάγια σας.

Συμπερασματικά 

Αν και κάποιος πόνος στην πλάτη είναι σχεδόν αναπόφευκτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσετε.

Συνιστάται να διατηρείτε συχνή επικοινωνία με τον επαγγελματία μαιευτήρα σας καθώς εμφανίζονται νέα συμπτώματα ή αλλάζουν τα υπάρχοντα συμπτώματα. Και αν ο πόνος στην πλάτη γίνεται σοβαρός και παραμένει για αρκετές ημέρες, μη διστάσετε να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες και να ρωτήσετε το γιατρό σας τι μπορεί να γίνει.

Η ανακούφιση του έντονου πόνου στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί συχνά έναν συνδυασμό θεραπειών και προσαρμογών στον τρόπο ζωής, αλλά αυτές οι ενέργειες μπορεί να βοηθήσουν πολύ στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας σας και στην αποκατάσταση κάποιας ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής περιόδου.

Άρθρα υγείας 

Πηγη
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks