19 Ιουλίου 2024
30.4 C
Athens

Ποια είναι η πραγματική ηλικία του εγκέφαλος


Ο εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο. Από εκεί ρυθμίζονται σχεδόν όλες οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Πολλά είναι αυτά που μπορούν να τον επηρεάσουν. Να τον κρατήσουν πιο νεανικό ή να τον γεράσουν περισσότερο από την πραγματική του ηλικία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος μας μεγαλώνει με διαφορετικό ρυθμό από εμάς. Ανάλογα με την υγεία, τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά μας, θα μπορούσε να είναι πολύ νεότερος ή πολύ μεγαλύτερος από την πραγματική μας ηλικία.

3 σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος σας παραμένει νέος

1. Νιώθετε νεότεροι απ’ ό,τι είστε

Υπάρχει η βιολογική και η «υποκειμενική ηλικία». Αν αισθάνεστε μικρότεροι από την ηλικία σας, αυτό είναι μάλλον καλό σημάδι!

Μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Πανεπιστήμιο «Yonsei» στη Νότια Κορέα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι παρουσιάζουν λιγότερα σημάδια φυσικής γήρανσης του εγκεφάλου καθώς περνούν τα χρόνια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο αυτό μας το αίσθημα επηρεάζει τους νευρικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, μία από τις θεωρίες τους είναι ότι όσο πιο νέος κανείς νιώθει, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμένει σωματικά και ψυχικά δραστήριος, γεγονός που ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου.

2. Μιλάτε περισσότερες από μία γλώσσες

Καναδοί και Ισπανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι νευρικές συνδέσεις ευνοούνται όταν κάποιος μιλά δύο γλώσσες. Αυτό συμβαίνει επειδή με την ομιλία δύο γλωσσών ο εγκέφαλος «επιλέγει» πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και να εξοικονομεί έτσι ενέργεια, παραμένοντας νέος.

3. Ζείτε τη στιγμή

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας που μας βοηθούν να παραμένουμε στο παρόν, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή μνήμη, σύμφωνα με μελέτη από το «UCLA» (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Ο διαλογισμός για παράδειγμα μειώνει το στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει την ανοσολογική μας απόκριση. Μπορεί επίσης να διεγείρει τους νευρώνες του εγκεφάλου έτσι ώστε να είναι σε θέση να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, βοηθώντας παράλληλα τα κύτταρα να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά μεταξύ τους.

4 σημάδια που ότι ο εγκέφαλος σας μεγαλώνει γρήγορα

1. Θα μπορούσατε να χαρακτηριστείτε ως «κυνικό άτομο»

Φινλανδοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα κυνικά άτομα έχουν υψηλότερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης μεγαλώνοντας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αρνητικές σκέψεις και το υπέρμετρο άγχος αυτών των ατόμων θα μπορούσαν να είναι οι ένοχοι.

Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο και είναι γνωστό πως εμποδίζει το μυαλό να σκέφτεται καθαρά.

2. Η προσοχή σας αποσπάται εύκολα

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να παραμένουμε συγκεντρωμένοι όταν είμαστε κυρίως νευρικοί. Ωστόσο, εάν θεωρείτε ότι σας είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να εστιάσετε σε σταθερή βάση, ίσως θα πρέπει να το εξετάσετε σοβαρά.
Ερευνητική ομάδα από το USC (Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική απόσπαση προσοχής αποτελεί σημάδι γνωστικής γήρανσης.

3. Ξεχνάτε πράγματα

Το να σβήνετε πράγματα από τη μνήμη σας πού και πού, είναι φυσιολογικό. Αλλά αν οι φίλοι σας και η οικογένειά σας παραπονιούνται πως ξεχνάτε πολύ συχνά ραντεβού, υποχρεώσεις, συζητήσεις κτλ., θα πρέπει να λάβετε τα σχόλιά τους σοβαρά υπόψη και να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή.

4. Μονίμως νυστάζετε

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας όχι μόνο σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σας δεν λαμβάνει την κατάλληλη ξεκούραση τη νύχτα, αλλά πως μπορεί να έχει υποστεί αλλαγές που συνδέονται με τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτες.

Ο ύπνος «θωρακίζει» την υγεία του εγκεφάλου με την έρευνα να έχει δείξει ότι η υπνική άπνοια μπορεί να κάνει τον ιππόκαμπο, ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη μάθηση και τη μνήμη, μικρότερο.

Πως μένει ο εγκέφαλος νέος

  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή στα πλαίσια της μεσογειακής.
  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.
  • Κοιμηθείτε ποιοτικά και επαρκώς (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ).
  • Μιλήστε για τα συναισθήματά σας στους αγαπημένους σας.
  • Εφαρμόστε τεχνικές ενσυνειδητότητας και αυτοφροντίδας.
  • Καταπολεμήστε το στρες.
  • Παραμείνετε αισιόδοξοι.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks