21 Μαΐου 2024
21 C
Athens

Διαβήτης: Ποιες είναι οι διαφορές και ομοιότητες του διαβήτη τύπου 1 και 2;


Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να μοιράζονται ένα όνομα, αλλά έχουν διαφορές και ομοιότητες.

Στον πυρήνα τους, και οι δύο ασθένειες περιλαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που είναι μια επικίνδυνη, αν όχι απειλητική για τη ζωή, κατάσταση. Οι αλλαγές σακχάρου στο αίμα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας στην ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη.

Τυπικά, η ινσουλίνη, η οποία παράγεται στο πάγκρεας σας, κατευθύνεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά το φαγητό. Σκοπός της είναι να διασπάσει το σάκχαρο από τα τρόφιμα πριν τα οδηγήσει στα κύτταρά σας, όπου περιμένουν να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια.

Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται.

Αλλά ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια εντελώς διαφορετική φυσιολογία, με την ινσουλίνη να γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου, αντί να σβήνει απότομα, είπε στο Health η Μαίρη Βουγιουκλής Κέλλης, MD, ενδοκρινολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ. Αυτά τα ζητήματα με την ινσουλίνη είναι γνωστά ως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Δείτε περισσότερα για το πόσο διαφορετικοί και παρόμοιοι είναι ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μεταξύ τους.

Τι κάνει τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 διαφορετικούς;

Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 που τα κάνουν να διαφέρουν.

Μόνο ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί. 

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του τύπου 1, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη του τύπου 2 με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής.

«Μιλάμε για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα και λήψη φαρμάκων», είπε στο Health η Jasmine D. Gonzalvo, PharmD, διευθύντρια του Κέντρου Ισότητας και Καινοτομίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Purdue στο West Lafayette της Ιντιάνα.

Συγκεκριμένοι τρόποι για την πρόληψη ή την καθυστέρηση του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν: 

 • Απώλειας βάρους
 • Πρόγραμμα υγιεινής διατροφής
 • Κινηθείτε περισσότερο
 • Παρακολούθηση προόδου στόχου
 • Συμβουλευτείτε μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης
 • Λήψη υποστήριξης για αλλαγές στον τρόπο ζωής σας

Οι αιτίες τους είναι διαφορετικές

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στο σώμα σας. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κυνηγούν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, γεγονός που προκαλεί την ξαφνική διακοπή της παραγωγής ινσουλίνης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.

«Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχουν δεδομένα ότι μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να πυροδοτήσει τη διαδικασία εάν έχετε ήδη προδιάθεση», είπε ο Δρ Βουγιουκλής Κέλλης. «Μπορεί να έχετε ήδη αυτά τα αντισώματα [τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στο πάγκρεας], αλλά το δεύτερο χτύπημα είναι μια ιογενής λοίμωξη». Πέρα από τις ιογενείς λοιμώξεις, η γενετική μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στον διαβήτη τύπου 1.

Με το διαβήτη τύπου 2, η γενετική, συμπεριλαμβανομένου και του οικογενειακού ιστορικού, μπορεί επίσης να παίξει ρόλο μαζί με την αντίσταση στην ινσουλίνη. , είπε ο Γκονζάλβο.

Η αρχική διάγνωση για τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε διαφορετικούς πληθυσμούς

Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες συνήθως διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1. Το αντίθετο συμβαίνει γενικά για τον διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες.

Υπάρχουν κι άλλες διαφορές. «Ο διαβήτης τύπου 1 τείνει να διαγιγνώσκεται σε νεότερα άτομα κανονικού βάρους, αν και μπορεί να έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου», είπε η Deena Adimoolam, MD, ειδική στην ενδοκρινολογία και την προληπτική ιατρική, που ασκεί το επάγγελμα στο New Jersey. . «Ο διαβήτης τύπου 2 τείνει να διαγνωστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα».

Η ινσουλίνη είναι πάντα απαραίτητη για άτομα με διαβήτη τύπου 1

Υπάρχει μόνο μία θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1: η υποκατάσταση ινσουλίνης. «Χωρίς ινσουλίνη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να πεθάνουν από επιπλοκές όπως η διαβητική κετοξέωση», είπε ο Δρ Αντιμολάμ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να πάρει ινσουλίνη. Μερικές από τις κοινές μεθόδους περιλαμβάνουν: 

 • Μια βελόνα και μια σύριγγα
 • Ένα στυλό ινσουλίνης
 • Μια αντλία ινσουλίνης

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι ινσουλίνης που μπορεί να λάβει ένα άτομο με διαβήτη, από ταχείας δράσης έως εξαιρετικά μακράς δράσης. Ένας πάροχος υγείας θα καθορίσει ποιες επιλογές είναι κατάλληλες για εσάς.

Τι κάνει τις δύο συνθήκες παρόμοιες;

word diabetes made of sugar cubes on blue background diabetes accessories

Αν και μπορεί να έχουν τις διαφορές τους, υπάρχουν χαρακτηριστικά που ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 είναι παρόμοιοι.

Διαγιγνώσκονται με παρόμοιο τρόπο

Αν και ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 συνήθως διαγιγνώσκονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, και τα δύο μπορούν να διαγνωστούν ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, η διάγνωση βασίζεται σε εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστεί πόσο υψηλό είναι το σάκχαρό σας καθώς και ποιο τύπο διαβήτη μπορεί να έχετε. Οι δοκιμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

 • Τεστ A1C: Εξετάζει τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες
 • Δοκιμή γλυκόζης πλάσματος αφού προηγηθεί νηστεία: Μετρά τα επίπεδα μετά από νηστεία για τουλάχιστον οκτώ ώρες
 • Τυχαία δοκιμή γλυκόζης πλάσματος: Μετρά τα επίπεδα χωρίς νηστεία οκτώ ωρών
 • Εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιστεύει ότι έχετε διαβήτη τύπου 1, μπορεί να ζητήσει ορισμένες εξετάσεις αντισωμάτων.

Μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα και επιπλοκές

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν τα συμπτώματα και των δύο τύπων διαβήτη και πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι τα ίδια.

«Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι παρόμοια σε όλες τις μορφές διαβήτη—αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, θολή όραση, επιδείνωση της κόπωσης, απώλεια βάρους», είπε ο Δρ Αντιμολάμ. «Δεδομένου ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 παράγουν πολύ λίγη εώς καθόλου ινσουλίνη τη στιγμή της διάγνωσης, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στο νοσοκομείο με μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση (DKA).»

Ένα μοναδικό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2 είναι μια πάθηση που ονομάζεται acamphotisi nigricans, εξήγησε ο Δρ Βουγιουκλής Κέλλης. Τότε είναι που βλέπετε ένα σκουρόχρωμο σημείο στο δέρμα, στο πίσω μέρος του λαιμού ή στο πίσω μέρος του χεριού, σημεία όπου υπάρχουν πτυχές κάτω από το δέρμα. Αυτή η πάθηση του δέρματος είναι σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2 αλλά όχι του διαβήτη τύπου 1.

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες είναι παρόμοιες και για τους δύο τύπους διαβήτη, σύμφωνα με τον Δρ Adimoolam. Αυτά περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στα νεφρά, νευρικές βλάβες, προβλήματα στα πόδια και προβλήματα με τα μάτια.

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διαχείριση και των δύο μορφών διαβήτη. Άλλες μέθοδοι διαχείρισης περιλαμβάνουν: 

 • Παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
 • Έχοντας υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη
 • Λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
 • Συνεργασία με ομάδα υγειονομικής περίθαλψης
 • Εύρεση υγιεινών τρόπων αντιμετώπισης του διαβήτη (π.χ. γιόγκα, ομάδες υποστήριξης)

Σύνοψη

Ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2, στην αρχή, είναι καταστάσεις υψηλού σακχάρου στο αίμα. Έχουν μια σειρά από διαφορές (π.χ., αιτίες και την ικανότητα πρόληψης του διαβήτη τύπου 2) και ομοιότητες (π.χ. συμπτώματα και διαγνωστικές εξετάσεις). Τελικά, η συζήτηση με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι χρήσιμη για τον καθορισμό της θεραπείας καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρόμοιο τρόπο.

Διαβήτης: Ποιες είναι οι διαφορές και ομοιότητες του διαβήτη τύπου 1 και 2;

Άρθρα Υγείας

Πηγή 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks