20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Διατροφή: Πρέπει να πλένουμε ξανά τη συσκευασμένη σαλάτα;


Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και πολλές σαλάτες. Πολλές φορές για πιο γρήγορα παίρνουμε έτοιμες συσκευασμένες σε σακούλες. Αυτές χρειάζονται το ίδιο πλύσιμο;

Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ως στόχο να σε απαλλάξουν από το κόψιμο, τη διαλογή και τον καθαρισμό, με συστατικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά να είναι τα δημοφιλέστερα στην λίστα προτιμήσεων των καταναλωτών.

Το μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα συσκευασμένα λαχανικά

Ο FDA (Oργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος να πλένεις τα προϊόντα σε σακούλες αφού είναι προπλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση, έχοντας υποστεί ειδική διαδικασία πλύσης. Αντίθετα τονίζει όλα τα προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα σε σακούλες να υποβάλλονται σε σχολαστικό ξέπλυμα με νερό για την απομάκρυνση ρύπων και βακτηρίων.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς δεν πρέπει να τα πλύνεις ξανά αφού υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το πλύσιμο να οδηγήσει σε περιττή έκθεση βακτηρίων από τον νεροχύτη, τους πάγκους ή τα ξύλα κοπής που βρίσκονται στην κουζίνα σου.

Why packaged, pre-washed greens can make you sick

Αναφορά από τη Διυπηρεσιακή Συνεργασία Αναλύσεων Ασφάλειας Τροφίμων επισημαίνει πως το 58% των λοιμώξεων από E. coli. προήλθαν από καλλιέργειες κηπευτικών, οι οποίες περιλαμβάνουν τα φυλλώδη λαχανικά και μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, διάρροια και σαλμονέλα.

«Μην ξεπλένετε τα φυλλώδη χόρτα που φέρουν την ετικέτα προπλυμένα, τριπλά πλυμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση γιατί θα διακινδυνεύσετε την πιθανότητα επαναμόλυνσης από την κουζίνα σας», αναφέρει στο self.com η Ghaida Havern, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων του Michigan State University Extension.

Τα κομμένα λαχανικά τείνουν να χαλάνε μόλις εκτεθούν στο οξυγόνο καθώς χάνουν μεγάλο μέρος της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και δεν είναι πια τόσο φρέσκα. Για το λόγο αυτό, τα συσκευασμένα προϊόντα συνίσταται να καταναλώνονται σε 5-6 ημέρες. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβεις αν κάποιο λαχανικό κοντεύει να χαλάσει είναι να ψάξεις για λευκές κηλίδες, οι οποίες δείχνουν ότι έχει απορροφήσει υγρασία.

 

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks