19 Απριλίου 2024
18.1 C
Athens

Διατροφή: 5 τροφές που προλαμβάνουν τις ρυτίδες


Το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του στον οργανισμό μας αλλά και στο δέρμα μας. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει ώστε αυτά τα σημάδια να είναι πιο αχνά. Να μας κάνει έτσι να φαινόμαστε νεότεροι. Μια ειδικός, μοιράζεται τις τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να «προλάβουμε τις ρυτίδες».

Διατροφή για νεανικό δέρμα χωρίς ρυτίδες

Ενώ συχνά πιστεύουμε ότι το κλειδί για να φαινόμαστε νεότερες είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο πρόσωπό μας, ξεχνάμε ότι η διατροφή παίζει έναν απίστευτα σημαντικό ρόλο. Όπως διαβάζουμε στο The Mirror, η Kate Booker, διατροφολόγος στο Nutrition Geeks, μίλησε για μερικές από τις top τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε και που μπορούν να μας βοηθήσουν να «φαινόμαστε νεότερες προλαμβάνοντας τις ρυτίδες».

Ψευδάργυρος

Σύμφωνα με την Kate, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο είναι «εκπληκτικά για την ανανέωση του δέρματος». Το θρεπτικό συστατικό μπορεί να βρεθεί κυρίως σε ζωικές τροφές όπως τα ψάρια, το κρέας και τα πουλερικά – και μία από τις καλύτερες πηγές είναι τα στρείδια. Η Kate εξήγησε: «Το συκώτι μοσχαριού, το σουσάμι, τα στρείδια, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά είναι οι υψηλότερες πηγές. Αυτές οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα βοηθούν στην επούλωση του σπασμένου δέρματος και διατηρούν το δέρμα υγιές». Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε έλλειψη. Η Kate πρόσθεσε: «Οι λευκές κηλίδες στα νύχια μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο στη διατροφή σας».

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, η οποία είναι «εξαιρετική για τη δημιουργία κυττάρων και την υγεία του δέρματος», εξήγησε η Kate: Τροφές όπως τα καρότα, το σκουός, το μάνγκο, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες είναι φυτικές πηγές βιταμίνης Α ή καροτενοειδών. Πρέπει να μετατραπούν σε ρετινόλη, τη δραστική μορφή της βιταμίνης Α για να τα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός.

«Έως και το 45% του πληθυσμού αγωνίζεται να μετατρέψει φυτικές πηγές καροτενοειδών σε πραγματική βιταμίνη Α για χρήση από τον οργανισμό, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να προσθέσετε ζωικές πηγές βιταμίνης Α στη διατροφή σας όπως βούτυρο, κρόκοι αυγών, συκώτι, οστρακοειδή, σκουμπρί, άγριος σολομός καθώς και οι φυτικές πηγές».

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνης Ε, η οποία είναι απαραίτητη για την «πρόληψη της βλάβης του δέρματος». Ενώ το ελαιόλαδο είναι επίσης υψηλό σε βιταμίνη Ε, μια άλλη καλή πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί.

Η Kate εξήγησε: «Τα τρόφιμα με βιταμίνη Ε είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων. Το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει από τη γήρανση του δέρματος καθώς είναι αντιφλεγμονώδες και περιέχει αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε πάντα 100% ελαιόλαδο, ιδανικά ψυχρής έκθλιψης και σε γυάλινο μπουκάλι.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο άγριος σολομός και το σκουμπρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε αλλά και ωμέγα 3 λιπαρά που είναι ευεργετικά για το δέρμα. Είναι επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών που είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα σας να παράγει το δικό του κολλαγόνο και ελαστίνη που βοηθά στη διατήρηση του δέρματος γεμάτη και υγιείς».

Μούρα

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και έχει πολλά βοηθητικά οφέλη, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος -αλλά βοηθά επίσης στο να αποκτήσουμε «λαμπερό δέρμα». Η ειδικός είπε χαρακτηριστικά: «Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το λαμπερό δέρμα σας και βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης με τυχόν ατέλειες. Χρειάζεται επίσης για την παραγωγή κολλαγόνου. Μου αρέσει να συμπεριλαμβάνω τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως ντομάτες, πιπεριές, μούρα και εσπεριδοειδή Οι ντομάτες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις βλάβες στο δέρμα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία».

Ζωμός από κόκκαλα

Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος και είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής κατασκευασμένο από ζώα ή ψάρια. Ένα είδος τροφής που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε «μη επεξεργασμένο κολλαγόνο» είναι ο ζωμός από Κόκκαλα, αλλά η Kate συνιστά τη λήψη του ως συμπλήρωμα.

Η ίδια εξήγησε: «Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του, αλλά είναι επίσης εκπληκτικό για τις αρθρώσεις, τα μαλλιά και τα νύχια. Βρείτε το ως συμπλήρωμα και καταναλώστε το ακόμα και μετά τον καφέ σας».

Τέλος, η ειδικός επισημαίνει πως: «Είναι ωφέλιμο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ασκείστε τακτικά, να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος, να μειώσετε το αλκοόλ και να σταματήσετε το κάπνισμα».

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks