18 Ιουλίου 2024
37.7 C
Athens

Διαμορφώστε το σπίτι σας κατάλληλα για να προστατευτείτε από τους πονοκεφάλους


Το να χαμηλώνετε τα φώτα, να περιορίζετε τα αλλεργιογόνα του εσωτερικού χώρου και να δοκιμάσετε τις παρακάτω στρατηγικές στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τους πονοκεφάλους στο σπίτι σας.

Τυχαίνει στον τόπο όπου μπορείτε να απλώσετε τα πόδια σας, να χαλαρώσετε και… να σας πιάσει πονοκέφαλος; Ακόμα και όσοι δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στον πόνο μπορεί να είναι ευάλωτοι στους πυροδότες που κρύβονται στο σπίτι.

Αν υποφέρετε από πονοκεφάλους, να ξέρετε ότι μπορεί να πυροδοτούνται από ορισμένες καταστάσεις που επικρατούν στο σπίτι σας.

“Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον αριθμό των πονοκεφάλων που παθαίνετε ελέγχοντας παράγοντες όπως ο φωτισμός και οι μυρωδιές”, δήλωσε στο Health ο νευρολόγος Brian Grosberg, MD, διευθυντής του Hartford Healthcare Headache Program στο Κονέκτικατ.

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να μην διαπιστώνουν όλοι όσοι έχουν πονοκέφαλο ότι αυτοί υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που τους προκαλούν.

Ακολουθούν τέσσερα διαφορετικά πράγματα που μπορεί να προκαλούν τον πονοκεφαλο σας και είναι αρκετά απλοί για να τους εφαρμόσετε.

Διαμορφώστε το σπίτι σας κατάλληλα για να προστατευτείτε από τον πονοκέφαλο

Έντονα φώτα

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας εκτιμά ότι τουλάχιστον 39 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με ημικρανία. Αν είστε ένας από αυτούς, τα υπερβολικά έντονα φώτα στο σπίτι μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα.

Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτούς τους έντονους πονοκεφάλους είναι συχνά ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αισθητηριακές εισροές και το εκτυφλωτικό φως από λάμπες ή ακόμη και το φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαπερνά το κεφάλι, δήλωσε στο Health η Deborah Friedman, MD, νευρολόγος στο University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

Το τρεμόπαιγμα των φώτων φθορίου μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πόνο, δήλωσε ο Peter Goadsby, MD, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο.

Ο τρόπος διόρθωσης είναι: Λαμπτήρες πυρακτώσεως

Αν και δεν υπάρχει η τέλεια επιλογή λαμπτήρων, μπορείτε να αλλάξετε σε λαμπτήρες πυρακτώσεως (όσο χαμηλότερη είναι η ισχύς, τόσο το καλύτερο), οι οποίοι είναι γενικά προτιμότεροι από τους αλογόνους και τους φθορίους, επειδή εκπέμπουν πιο σταθερό κι  πιο υποτονικό φως.

Άλλα μέτρα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να εγκαταστήσετε ρυθμιστές φωτισμού, ώστε να μπορείτε να σκοτεινιάζετε ένα δωμάτιο όταν αισθάνεστε ότι σας έρχεται πονοκέφαλος, δήλωσε ο Dr. Goadsby. Και κρεμάστε περσίδες ή σκίαστρα για να σας προστατεύουν από το φως του ήλιου που τυχόν εισέρχεται.

Διαμορφώστε το σπίτι σας κατάλληλα για να προστατευτείτε από τον πονοκέφαλο

Κρυμμένα αλλεργιογόνα

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology ανέφερε ότι πάνω από το 90% των σπιτιών είχαν τρία ή περισσότερα ανιχνεύσιμα αλλεργιογόνα. Εάν πάσχετε από αλλεργίες, αυτά τα ερεθίσματα που προκαλούν το συνάχι και το φτέρνισμα οπότε μπορεί να οδηγήσουν και σε πονοκεφάλους.

Γιατί; Ερεθιστικές ουσίες όπως τα ακάρεα της σκόνης (μικροσκοπικά πλάσματα που βρίσκονται στη σκόνη του σπιτιού), το τρίχωμα και η μούχλα “φουσκώνουν τις ρινικές διόδους, οι οποίες απελευθερώνουν μια χημική ουσία που σηματοδοτεί πόνο και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο”, δήλωσε ο Δρ Grosberg.

Επίσης, η συμφόρηση που σχετίζεται με τις αλλεργίες μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη αύξηση της πίεσης στις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια.

Η λύση: Αφαίρεση αλλεργιογόνων

Για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα που ενδεχομένως προκαλούν αλλεργίες στο σπίτι σας, επενδύστε σε μια ποιοτική ηλεκτρική σκούπα και έναν αεροκαθαριστή με φίλτρα HEPA, δήλωσε ο Jonathan Bernstein, MD, αλλεργιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Τα φίλτρα HEPA μπορούν να απομακρύνουν έως και το 99% των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων, όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Λειτουργείτε τακτικά έναν αφυγραντήρα για να διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας του σπιτιού σας μεταξύ 30% και 50%, μια ξηρή ζώνη στην οποία τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα είναι λιγότερο πιθανό να ευδοκιμήσουν.

Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα εβδομαδιαίως με ζεστό νερό και βάλτε καλύμματα μικροϊνών που εμποδίζουν τα αλλεργιογόνα πάνω από τα μαξιλάρια, το στρώμα και το ελατήριο, δήλωσε η Jackie Eghrari-Sabet, MD, αλλεργιολόγος στο Gaithersburg του Maryland.

Κακή ποιότητα αέρα και έντονες οσμές

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των περισσότερων σπιτιών μας είναι χειρότερη από ό,τι έξω – τα επίπεδα περίπου δώδεκα κοινών ρύπων, όπως η φορμαλδεΰδη, είναι δύο έως πέντε φορές υψηλότερα στους εσωτερικούς χώρους, κυρίως λόγω του ανεπαρκούς εξαερισμού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Επιπλέον, στρεφόμαστε σε αρωματικά κεριά και αποσμητικά χώρου για να διατηρούμε τα σπίτια μας να μυρίζουν “καθαρά”. Ωστόσο, η συγκάλυψη των οσμών με αυτά συχνά επιδεινώνει τα πράγματα, καθώς πολλά προϊόντα περιέχουν τις ίδιες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που υπάρχουν στους καπνούς των χρωμάτων και στα βερνίκια δαπέδων.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και παράγονται στην κατασκευή χρωμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και ψυκτικών μέσων, σύμφωνα με την EPA.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις ερεθίζουν τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό και προκαλούν πονοκεφάλους, ναυτία και βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ορισμένες από αυτές μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Hazardous Materials σημείωσε ότι τα αρωματικά κεριά απελευθερώνουν διάφορες πτητικές οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων τόσο ευχάριστων αρωμάτων όσο και τοξικών συστατικών, τόσο πριν από το άναμμα όσο και κατά το άναμμα.

Ορισμένα άτομα με ιστορικό πονοκεφάλων μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα έντονα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Ο Dr. Goadsby εξήγησε ότι τα αρώματα μπορεί να ερεθίσουν το τρίδυμο νεύρο, το οποίο περνάει από τη μύτη σας στον εγκέφαλό σας και ευθύνεται για τους περισσότερους πονοκεφάλους.

Η λύση: Καλύτερος εξαερισμός

Για να μειώσετε αυτές τις πιθανές αιτίες πονοκεφάλου, να ανοίγετε τακτικά τα παράθυρά σας, να επιλέγετε μη αρωματικά, μη τοξικά καθαριστικά και να πετάτε στα σκουπίδια προϊόντα που είναι μερικών ετών. Τα δοχεία τους μπορεί να αρχίσουν να διαρρέουν, εκπέμποντας δυσοσμία, δήλωσε ο Δρ Grosberg.

Διαλέξτε χρώματα χαμηλής περιεκτικότητας σε πτητικές οργανικές ενώσεις και αποφύγετε την αγορά επίπλων από μοριοσανίδες, επειδή μπορεί να απελευθερώσουν την πτητική οργανική ένωση φορμαλδεΰδη, σύμφωνα με την EPA. 

Εάν έχετε μυρωδιές που δεν μπορείτε να ελέγξετε (όπως ο καπνός του τσιγάρου που προέρχεται από το διαμέρισμα του γείτονα), χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο άνθρακα, ο οποίος παγιδεύει τα μόρια των αερίων σε ένα στρώμα ενεργού άνθρακα, σύμφωνα με την EPA.

Διαμορφώστε το σπίτι σας κατάλληλα για να προστατευτείτε από τον πονοκέφαλο

Λαμπερά γκατζετάκια

Οι εξαιρετικά φωτεινές οθόνες ορισμένων λαμπερών συσκευών (φορητοί υπολογιστές, tablet) ενέχουν τους ίδιους κινδύνους με τα έντονα φώτα – η λευκή λάμψη τους μπορεί να υπερ διεγείρει τον εγκέφαλο, δήλωσε ο Δρ Φρίντμαν.

Επίσης, το να κάθεστε στον πάγκο ή στον καναπέ σκυμμένος πάνω από το iPhone ή το laptop σας μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς παλμούς.

“Η κακή στάση του σώματος ενώ χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να σφίξει τους μύες του αυχένα, στέλνοντας σήματα πόνου στον εγκέφαλο, προκαλώντας πονοκέφαλο”, δήλωσε ο Δρ Φρίντμαν.

Η λύση: Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις

Αν οι φωτεινές οθόνες προκαλούν τους πονοκεφάλους σας, προσαρμόστε τη ρύθμιση φωτεινότητας στις συσκευές σας ώστε να μην σας ενοχλούν και προμηθευτείτε ένα φίλτρο μείωσης της αντανάκλασης για την οθόνη σας.

Καθίστε σε ένα κάθισμα με καλή στήριξη της πλάτης και βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής ή το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ανάγνωσης βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας, δήλωσε ο Alan Hedge, PhD, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινων Παραγόντων και Εργονομίας του Cornell στο Ithaca της Νέας Υόρκης.

Μια τελευταία συμβουλή: “Κάνοντας ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά θα χαλαρώσετε τους μύες”, δήλωσε ο Dr. Hedge, “και θα μειώσετε δραματικά την πιθανότητα να πάθετε πονοκέφαλο”.

Άρθρα για το σπίτι

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks