18 Μαΐου 2024
17.4 C
Athens

Διαβήτης: Μέχρι τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος


Ο διαβήτης τύπου 2 έχει άμεση σχέση με την διατροφή μας. Το πόσο τρώμε, το τι τρώμε … ακόμα και το πότε τρώμε επηρεάζει τις ποιθανότητες να εμφανιστεί διαβήτης τύπου 2. Μια νεα έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες για περίπου 7 χρόνια. Οι ειδικοί έβγαλαν το συμπέρασμα πως όσοι έπαιρναν πρωινό μετά τις 9 το πρωί είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πρωινό πριν τις 8 π.μ.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας μελέτης που ακολούθησε περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες σε μια γαλλική έρευνα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη όχι μόνο αλλάζοντας αυτό που τρώμε, αλλά και το πότε το τρώμε.

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα. Αλλά ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός: η ώρα που τρώμε.

“Γνωρίζουμε ότι η ώρα των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων. Αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος ή νηστείας και του διαβήτη τύπου 2”, είπε η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια και πρώτη συγγραφέας στην μελέτη.

Σε αυτήν την μελέτη, διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της συχνότητας και του χρόνου γευμάτων με την επίπτωση του διαβήτη τύπου 2 σε 103.312 ενήλικες (79% γυναίκες) από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά αρχεία διατροφής για το τι έτρωγαν και έπιναν σε ένα 24ωρο σε 3 μη συνεχόμενες ημέρες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τον μέσο όρο των διατροφικών αρχείων για τα δύο πρώτα χρόνια παρακολούθησης και αξιολόγησε την υγεία των συμμετεχόντων τα επόμενα χρόνια (κατά μέσο όρο επτά χρόνια).

Πρωινό νωρίς, δείπνο εξίσου νωρίς

Υπήρξαν 963 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα όσων έτρωγαν τακτικά πρωινό μετά τις 9 το πρωί, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πρωινό πριν τις 8 το πρωί.

“Βιολογικά, αυτό είναι λογικό, καθώς η παράλειψη πρωινού είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης”, εξηγεί η Palomar-Cros. “Και είναι σύμφωνο με δύο μετα-αναλύσεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2”, προσθέτει.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι:

  • Το βραδινό γεύμα αργά (μετά τις 22:00) φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ το να τρώτε πιο συχνά (περίπου πέντε φορές την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερη επίπτωση της νόσου.
  • Αντίθετα, η παρατεταμένη νηστεία είναι ευεργετική μόνο εάν γίνεται με ένα πρωινό νωρίς (πριν τις 8 π.μ.) και ένα βραδινό εξίσου νωρίς.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ένα πρώτο γεύμα πριν από τις 8 το πρωί και ένα τελευταίο γεύμα πριν από τις 7 το απόγευμα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2”, καταλήγει ο Μανώλης Κογεβίνας, Έλληνας ερευνητής του ISGlobal και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: https://www.isglobal.org

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks