Τα ποσοστά διαβήτη αυξάνονται σταθερά και οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προεμμηνοπαυσιακού διαβήτη στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.

Διαβήτης και εμμηνόπαυση

Η μελέτη σε περισσότερες από 11.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι τόσο η διάγνωση με διαβήτη τύπου 1 πριν από την ηλικία των 30 ετών, όσο και με διαβήτη τύπου 2 μεταξύ 30 και 39 ετών, συνδέονται με πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Η διάγνωση διαβήτη τύπου 2 μετά την ηλικία των 40, ωστόσο, σχετίζεται με μεταγενέστερη εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη κύησης και της ηλικίας εμμηνόπαυσης.

«Ακόμη και αφού λάβαμε υπόψιν μεταβλητές που σχετίζονται με τη φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης, εξακολουθούμε να βρίσκουμε συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης διάγνωσης διαβήτη και της πρώιμης εμμηνόπαυσης και μιας μεταγενέστερης διάγνωσης διαβήτη με μια μεταγενέστερη είσοδο στην εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Vrati Mehra από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Ελπίζουμε η δουλειά μας να θέσει τα θεμέλια για περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα και να αποτρέψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του διαβήτη στο ανθρώπινο σώμα και στο αναπαραγωγικό σύστημα», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Ατλάντα, στο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Β. Αμερικής (NAMS).

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την συνολική επιβάρυνση που προκαλεί ο διαβήτης στο ανθρώπινο σώμα.

Οι νεαρές γυναίκες που ζουν με διάγνωση διαβήτη είναι πιο ευάλωτες στην επιταχυνόμενη γήρανση των ωοθηκών και στην πρώιμη εμμηνόπαυση, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή