18 Μαΐου 2024
17.4 C
Athens

Βραδινές συνήθειες, που θα βοηθήσουν να ξυπνήσετε χαρούμενοι!


Η ευτυχία δεν είναι κάτι, που συμβαίνει έτσι απλά. Αντιθέτως, είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργούμε συνειδητά στη ζωή μας ξανά και ξανά. Είναι μια καθημερινή πρακτική! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μικρές καθημερινές συνήθειες, που θα μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι μέσα μας. Μια από αυτές τις μικρές καθημερινές συνήθειες είναι να βρείτε τρόπους ώστε να ξυπνάτε πιο χαρούμενοι. Αυτό θα λειτουργήσει κυκλικά, γιατί συνήθως καταλήγει στο να πηγαίνετε για ύπνο πιο χαρούμενοι.

Λοιπόν, πώς ακριβώς θαα προετοιμαστείτε για ένα χαρούμενο πρωινό το προηγούμενο βράδυ; Παρακάτω ακολουθούν 7 απλοί μέθοδοι, που θα σας βοηθήσουν, να το πετύχετε.

  1. Ασκήστε την ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι μια δημοφιλής πρακτική, που προάγει την ευτυχία. Σύμφωνα με στοιχεία που υποστηρίζονται από έρευνες, η πρακτική αυτή είναι αποτελεσματική. Ειδικότερα, προτού πέσετε για ύπνο, σκεφτείτε 10 πράγματα, για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας. Μπορείτε να το κάνετε στο μυαλό σας ή να τα γράψετε. Εστιάζοντας συνειδητά στα γεγονότα ή τις καταστάσεις, για τα οποία είστε ευγνώμονες, επηρεάζει τη νευροχημεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, αυτή η πρακτική προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ή αλλιώς την «ορμόνη της ευτυχίας». Η ίδια δεν προκαλεί κάποιο συναίσθημα, ενισχύει, όμως, τα αισθήματα ευτυχίας και απόλαυσης, συσχετίζοντας την καλή αίσθηση με συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές. Και αν θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να υιοθετήσετε αυτή τη νέα συνήθεια, πριν από τον ύπνο, ξεκινήστε να την ενσωματώνετε σταδιακά στη ρουτίνα σας, με συνέπεια. Πολύ σύντομα θα αντιληφθείτε τα οφέλη της, γεγονός που θα σας δώσει μεγαλύτερο κίνητρο.

2. Κάντε διασκεδαστικά σχέδια

Μερικές φορές, η μισή χαρά του να κάνεις κάτι διασκεδαστικό είναι ο προγραμματισμός και η προσμονή, που προηγούνται της διασκέδασης. Πριν σας πάρει ο ύπνος, αφιερώστε λίγο χρόνο, για να προγραμματίσετε σχέδια ή δραστηριότητες για την επόμενη μέρα, δίνοντας στον εαυτό σας κάτι για να ανυπομονεί. Είτε πρόκειται να πάτε σινεμά, να συναντήσετε έναν φίλο για καφέ, ή ακόμα και απλώς να σχεδιάσετε μια βόλτα στο αγαπημένο σας πάρκο, το να έχετε προσμόνη για κάτι μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε πιο χαρούμενοι.

3. Τακτοποίηστε τον χώρο σας

Ο χώρος γύρω μας επηρεάζει τον ψυχικό και συναισθηματικό χώρο μέσα μας. Γι’ αυτό και το να ξυπνάτε σε ένα δωμάτιο γεμάτο σωρούς από ρούχα και έναν νεροχύτη γεμάτο βρώμικα πιάτα μπορεί να σας αγχώσει ή ακόμα και να σας εκνευρίσει, πριν καλά καλά ξυπνήσετε. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν; Λίγο πριν κοιμηθείτε, αφιερώσετε λίγα λεπτά, για να καθαρίσετε το σπίτι σας, ώστε να μπορείτε να ξυπνάτε νιώθοντας φρέσκοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε μπορεί να φέρει η μέρα. 

4. Προετοιμαστείτε για την επόμενη μέρα 

Όπως συμβαίνει με την καθαριότητα του χώρου σας, έτσι και ο προγραμματισμός της ημέρας σας και η οργάνωση των υποχρεώσεών σας θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα πιο χαρούμενο και χαλαρό πρωινό. Αυτό δεν σημαίνει να φτιάξετε μια ατελίωτη λίστα με υποχρεώσεις και δουλειές, καθώς θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ο στόχος αυτής της πρακτικής είναι να μην απασχολήσετε πρωί πρωί το μυαλό σας με τις υποχρεώσεις της ημέρας. Όταν, λοιπόν, οργανώνετε εκ των προτέρων, ξυπνάτε με αυτοπεποίθηση και διαύγεια, επειδή οι βασικές υποχρεώσεις της ημέρας σας είναι ήδη προγραμματισμένες. 

5. Οραματιστείτε την επόμενη μέρα

Εάν ο παραδοσιακός διαλογισμός δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να δοκιμάσετε διαλογισμό οπτικοποίησης, λίγο πριν κοιμηθείτε, ο οποίος θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το μυαλό σας για ένα πιο χαρούμενο πρωινό. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να καθορίσετε νοητά τις προθέσεις σας για την επόμενη μέρα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να σκεφτείτε ότι θα πάει καλά από την αρχή μέχρι το τέλος. Μάλιστα, μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο συγκεκριμένοι και να σκεφτείτε ποια είναι οι θετικές εξελίξεις, που θα συμβούν. Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσετε και πώς θα ανταποκριθείτε θετικά;

6. Γράψτε στον εαυτό σας ένα σημείωμα αγάπης

Γράψτε στον εαυτό σας ένα θετικό σημείωμα το προηγούμενο βράδυ. Δώστε στον εαυτό σας ένα μήνυμα ενθάρρυνσης, όπως θα κάνατε σε έναν καλό φίλο. Αυτό μπορεί να φαίνεται ανόητο στην αρχή, αλλά το να ξυπνήσετε με μια θετική, ενθαρρυντική σκέψη, όπως «Αυτή θα είναι μια καταπληκτική μέρα για σένα», σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση. Όσο για το πώς θα παραδώσετε το εν λόγω μήνυμα, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα post-it και να το κολλήσετε στην οθόνη του υπολογιστή σας ή ακόμα και να το κρύψετε μέσα στην ατζέντα σας.

7. Μείνετε μακριά από τα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί συχνά να είναι ένα υπέροχο μέρος γεμάτο memes, που σας κάνουν να γελάτε και να χαλαρώνετε, πριν κοιμηθείτε. Ωστόσο, πολλές φορές έχουν αρνητικές επιπτώσεις, καθώς προκαλούν άγχος και ανησυχία σε μερικούς ανθρώπους. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο να πέσει κανεί στην παγίδα της σύγκρισης, βλέποντας μια «τέλεια εικόνα». Για αυτότ το λόγο, είναι απαραίτητο να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν κοιμηθείτε, προκειμένου να μειώσετε το άγχος σας και να είστε πιο χαλαροί και χαρούμενοι την επόμενη μέρα!

 

Επιμέλεια κειμένου! Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks