20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Αντιβιοτικά: Σε ποιες λοιμώξεις δεν είναι αποτελεσματικά


Όταν έχουμε κάποια λοίωξη η πρώτη κίνηση είναι πάρουμε αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά όμως δεν καταπολεμούν πάντα όλες τις λοιμώξεις. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η χρήση αντιβιοτικών δεν έχει αποτέλεσμα στη σοβαρότητα ή τη διάρκεια του βήχα… ακόμα και αν υπήρχαν βακτηριακές λοιμώξεις.

Αντιβιοτικά και λοιμώξεις

Σε μεγάλη μελέτη ατόμων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of General Internal Medicine, ζητήθηκε θεραπεία στις ΗΠΑ για λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και διαπιστώθηκε ότι τα αντιβιοτικά φάρμακα δεν είχαν μετρήσιμο αντίκτυπο σε ορισμένες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι λοιμώξεις αυτές τείνουν να έχουν την πιθανότητα να είναι πιο επικίνδυνες, καθώς περίπου το 3% έως το 5% των ασθενών εμφανίζουν πνευμονία.

«Δεν έχουν όλοι εύκολη πρόσβαση στα αντιβιοτικά, κατά την αρχική επίσκεψη σε ακτινογραφία, γεγονός που μπορεί να αποτελεί λόγο που οι κλινικοί γιατροί εξακολουθούν να χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχουν άλλες ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης.

Επιπλέον, οι ασθενείς έχουν συνηθίσει να περιμένουν αντιβιοτικά για τον βήχα, ακόμη και αν δεν βοηθούν», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, Νταν Μερενστάιν.

Αντιβιοτικά: Σε ποιες λοιμώξεις δεν είναι αποτελεσματικά

Στο 29% των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε αντιβιοτικό κατά την αρχική ιατρική επίσκεψη, δεν υπήρξε καμία επίδραση στη διάρκεια ή στη συνολική σοβαρότητα του βήχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν αντιβιοτικό. Επίσης, για τα άτομα με επιβεβαιωμένη βακτηριακή λοίμωξη, η διάρκεια μέχρι την υποχώρηση της ασθένειας ήταν η ίδια για όσους έλαβαν αντιβιοτικό σε σχέση με όσους δεν έλαβαν, περίπου 17 ημέρες.

Για να προσδιοριστεί εάν υπήρχε πραγματικά βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών με προηγμένες εργαστηριακές εξετάσεις για να αναζητήσουν μικροβιολογικά αποτελέσματα που ταξινομούνται ως μόνο βακτήρια, μόνο ιοί, ιός και βακτήρια ή καμία ανίχνευση.

«Γνωρίζουμε ότι ο βήχας μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Είναι ο πιο κοινός λόγος επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία που σχετίζονται με ασθένεια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 3 εκατομμύρια επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία και περισσότερες από 4 εκατομμύρια επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ετησίως» επισημαίνει ο κ. Μερενστάιν και συμπληρώνει: «Τα σοβαρά συμπτώματα του βήχα και ο τρόπος σωστής αντιμετώπισής τους πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, ίσως σε μια τυχαία κλινική δοκιμή, καθώς η μελέτη αυτή ήταν παρατηρησιακή και δεν έχουν γίνει τυχαίες δοκιμές που να εξετάζουν αυτό το θέμα από το 2012 περίπου».

Μια σημαντική ανησυχία για την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι η ανθεκτικότητα. Σε δήλωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 4 Απριλίου 2024 αναφέρει ότι «η ανεξέλεγκτη μικροβιακή αντοχή, λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, αναμένεται να μειώσει το προσδόκιμο ζωής και να οδηγήσει σε πρωτοφανείς δαπάνες υγείας και οικονομικές απώλειες».

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks