20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Ανοσοποιητικό σύστημα. Μην το παραμελείτε.. είναι το κλειδί της Υγείας


Πάντα είμασταν περίεργοι να μάθουμε για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πώς λειτουργεί, αλλά και πώς μπορεί να βελτιωθεί. Φαίνεται ότι, ειδικά, από τότε που «μπήκε» ο COVID-19 στη ζωή μας, το θέμα αυτό κερδίζει σε δημοφιλία. Σήμερα, είναι πολλά τα άρθρα, που παρέχουν στους αναγνώστες τους χρήσιμες συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, με την κατανάλωση προβιοτικών, μετάλλων και βιταμινών, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Ένα κοινό σφάλμα, είναι ότι ενδιαφερόμαστε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μόνο όταν είμαστε άρρωστοι. Αντιθέτως, πρέπει να γίνει η προτεραιότητά μας και κάτι που θα εισάγουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, ώστε να το ενισχύουμε συνεχώς. 

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;

  • Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Το να έχουμε μια υγιή καρδιά είναι ζωτικής σημασίας για τη γενικότερη υγεία μας. Γι’ αυτό όλοι μας θα πρέπει να αρχίσουμε να υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μπορείτε να ξεκινήσετε, εισάγοντας στην καθημερινότητά σας υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση, η κατανάλωση άπαχου κρέατος, λαχανικών και φρούτων και η μείωση του στρες.

Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν θετικά το σώμα σας και να μειώσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. Δυστυχώς, η πλειονότητα των ηλικιωμένων πιστεύει ότι είναι «πολύ αργά», για να αρχίσουν να ενισχύουν την υγεία τους. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά! Σαφώς, τα οφέλη είναι πολλαπλά, ειδικά αν αρχίσετε να κάνετε θετικές αλλαγές από νωρίς. Εντούτοις, η υιοθέτηση νέων, υγιεινών συνηθειών σίγουρα θα κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία σας, ειδικά αν έχετε ήδη πάθει εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

  • Σας προστατεύει από διάφορες ασθένειες

Πρακτικά κάθε πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας πει ότι μια υγιεινή διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην προστασία σας από πολλές ασθένειες, τοξίνες και λοιμώξεις. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ανθρώπων εξακολουθεί να μην καταναλώνει θρεπτικά, υγιεινά τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, που διατηρούν ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Εάν πιστεύετε ότι σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες ή/και μέταλλα, τότε τουλάχιστον αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τις πάρετε σε μορφή χαπιού. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υψηλής ποιότητας συμπληρώματα, που μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Λάβετε υπόψη ότι προτού αγοράσετε οτιδήποτε, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν αντενδείκνυνται για τυχόν προβλήματα υγείας, που μπορεί να έχετε. Φροντίστε να αγοράσετε πολυβιταμίνες από αξιόπιστες εταιρείες! Δεν θέλετε να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας αγοράζοντας κάτι, που δεν είναι αναγνωρισμένο.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε;

  • Βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων

Το να διατηρείτε τον εαυτό σας υγιή και απαλλαγμένο από κάθε είδους μόλυνση είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι μπορείτε εύκολα να κολλήσετε σχεδόν οτιδήποτε. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους μετάδοσης μιας μολυσματικής νόσου είναι, όταν ακουμπάτε τα χέρια στο πρόσωπο ή στο στόμα σας. Γι’ αυτό ακριβώς είναι απαραίτητο να πλένετε τα χέρια σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα βακτήρια και ιοί μπορούν να επιμείνουν σε πολλές επιφάνειες, που αγγίζετε τακτικά, όπως πόμολα, κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια υπολογιστών, διακόπτες και πολλά άλλα. Φροντίστε, λοιπόν, να πλένετε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα.

  • Προστασία από τα παράσιτα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσπαθεί συνεχώς να δημιουργήσει ένα φράγμα που θα εμποδίσει διάφορους επιβλαβείς εισβολείς, όπως τα παράσιτα να εισέλθουν στο σώμα μας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να κολλήσουν ένα παράσιτο μόνο όταν ταξιδεύουν. Αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Μάλιστα, πάνω από εξήντα εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από αυτά χωρίς καν να το γνωρίζουν, κάτι που είναι ατυχές, καθώς η πλειονότητα των παρασίτων είναι η ρίζα διαφόρων ασθενειών. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να πίνετε εμφιαλωμένο, καθαρό νερό όποτε ταξιδεύετε, να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, ειδικά εάν έχετε αγγίξει μολυσμένο νερό ή φαγητό και να φροντίζετε την προσωπική σας υγιεινή.

Συνολικά, είναι λάθος να δίνετε προσοχή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μόνο όταν αρρωσταίνετε ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας είναι μια συνεχής διαδικασία και, σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι εύκολο να καταλάβετε την σημασία της για την γενικότερη υγεία σας.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks