21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Ανησυχητική Αύξηση Εγκεφαλικών Επεισοδίων μέχρι το 2050


Ανησυχητική η Αύξηση Εγκεφαλικών Επεισοδίων μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Neurology τον Οκτώβριο του 2023. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 9,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως να οφείλονται στην παραπάνω αιτία.

Νεαροί άνθρωποι και άτομα από  χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Αυτή η μέλετη, που υπογράφεται από δεκάδες ερευνητές που συνέγραψαν ως Ομάδα Συνεργασίας για τα Εγκεφαλικά της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τα Εγκεφαλικά, προβλέπει ότι το επιβαρυντικό πρόβλημα των εγκεφαλικών  θα συνεχίσει να αυξάνεται. Παράλληλα,   καλεί για “πρακτικές λύσεις” με σκοπό τη μείωση της επιδημίας αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο.

male doctor examines mri brain scan of a patient 2021 09 03 14 39 36 utc scaled

Σήμερα, τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και προκαλούν αναπηρίες, άνοια και άλλα προβλήματα υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνά και η μελέτη έδειξε ότι  το 86% των περιπτώσεων σημειώνεται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων κάτω των 55 ετών που επηρεάζεται από αυτό το πρόβλημα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την διαφοροποίηση αυτή  στην ανισότιμη κατανομή των πόρων υγείας, την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης, τη ρύπανση και τον τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι αγνοούν την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η έρευνα προβλέπει ότι το κόστος των θεραπειών για τα εγκεφαλικά επεισόδια και το χαμένο εισόδημα θα αυξηθεί από 891 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2017 σε έως και 2,31 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050.

Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Ο πρόεδρος της επιτροπής Valery L. Feigin του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε : “Τα εγκεφαλικά επεισόδια δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στον πλανήτη, οδηγώντας σε θάνατο και μόνιμη αναπηρία εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της συνεχώς αυξανόμενης επιβάρυνσης που θα δούμε τα επόμενα χρόνια, εάν δεν αναληφθεί επείγουσα και αποτελεσματική δράση.”

Αυτή η δράση πρέπει να περιλαμβάνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης, χαμηλού κόστους επιτήρηση, βελτιωμένες επιλογές θεραπείας και φαρμάκων, καθώς και ευρύτερη συνεργασία, αναφέρουν οι ερευνητές.

Παρά το μέγαλο πρόβλημα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο “είναι υψηλά αποτρέψιμο και θεραπεύσιμο.” Παράγοντες τρόπου ζωής, όπως μια υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος και η τακτική παρακολούθηση παραγόντων όπως η υπέρταση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

ΠΗΓΗ Washingtonpost.com
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks