9 Οκτωβρίου 2024
21.2 C
Athens

Αναψυκτικά: Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αναψυκτικά: Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 200.000 άτομα χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής που συμπλήρωσαν λεπτομερώς διατροφικά ερωτηματολόγια. Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν εάν ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, τεχνητών γλυκαντικών ποτών ή φυσικών χυμών φρούτων.

Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης περίπου δέκα ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 9.362 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά, αυτοί που κατανάλωναν πάνω από 2 λίτρα εβδομαδιαίως (σχεδόν έξι κουτάκια αναψυκτικού) είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο Circulation: Αρρυθμία και Ηλεκτροφυσιολογία.

Ακόμη και όταν οι άνθρωποι περιόρισαν την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά σε 2 λίτρα κατ’ ανώτατο όριο κάθε εβδομάδα, εξακολουθούσαν να έχουν 10% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Αναψυκτικά – Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώνουν ή ακόμη και να αποφεύγουν τα αναψυκτικα όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Ningjian Wang.

«Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η κατανάλωση τεχνητών ζαχαρούχων ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και λίγες θερμίδες είναι υγιεινά», πρόσθεσε ο Δρ Wang. «Μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία».

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που μπορεί να προκαλέσει γρήγορο, ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονους χτύπους καρδιάς, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, σύγχυση και προκλήσεις στη σωματική δραστηριότητα. Ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, εάν το αφήσουμε χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το νερό και μερικές φορές οι φυσικοί χυμοί είναι καλύτερη επιλογή

Αναψυκτικά: Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%

Όσον αφορά την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής, τα άτομα με που θέλουν συνέχεια γλυκά μπορεί να θέλουν να πίνουν περιστασιακά ένα ποτήρι με φυσικό χυμό φρούτων, υποδηλώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Η κατανάλωση έως και 1 λίτρου την εβδομάδα καθαρού χυμού φρούτων συσχετίστηκε με 8% κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει εάν η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή ποτών μπορεί να προκαλέσει άμεσα κολπική μαρμαρυγή. Ένας άλλος περιορισμός της ανάλυσης είναι ότι βασίστηκε στους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν με ακρίβεια και να αναφέρουν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους συνήθειές, μια μέθοδος που δεν παρέχει πάντα μια ακριβή εικόνα του τι πραγματικά καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα προσφέρουν φρέσκια οπτική για τη σύνδεση μεταξύ των διατροφικών μας συνηθειών και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, δήλωσε η Penny Kris-Etherton, PhD, RD, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ αναψυκτικών χωρίς ή λίγης ζάχαρης, καθώς και ροφημάτων με ζάχαρη, και κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής», είπε ο Δρ. Kris-Etherton.

Χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση και όλων των συνεπειών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, πρόσθεσε ο Kris-Etherton. «Εν τω μεταξύ, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και, με βάση αυτή τη μελέτη, τα αναψυκτικά θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται».

Αναψυκτικά

ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΗΓΗ

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks