21 Απριλίου 2024
14.4 C
Athens

Αυτιά: Τα νοιώθετε βουλωμένα; Διαβάστε τι μπορεί να φταίει


Γιατί νιώθετε βουλωμένα τα αυτιά σας όταν είστε άρρωστοι;

Τα αυτιά, η μύτη και ο λαιμός συνδέονται μέσω μικροσκοπικών καναλιών που ονομάζονται ευσταχιανές σάλπιγγες. Αυτές βρίσκονται σε κάθε πλευρά του κεφαλιού και ξεκινούν από τη μέση του αυτιού και καταλήγουν στο πίσω μέρος της μύτης και του άνω λαιμού. Αυτοί οι σωλήνες ανοίγουν και κλείνουν τακτικά για να ρυθμίσουν την πίεση του αέρα στο μεσαίο τμήμα του αυτιού, να αφαιρέσουν φυσικά υγρά από το ίδιο σημείο και να κυκλοφορήσουν νέο αέρα μέσα στο αυτί. 

Όταν αντιμετωπίζετε κάτι σαν αναπνευστική λοίμωξη, που περιλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη  ή τον COVID-19, τα ανοίγματα της ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να μπλοκαριστούν εν μέρει λόγω φλεγμονής των ιστών και των εκκρίσεων βλέννας. Αυτή η απόφραξη μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία των σωλήνων, οδηγώντας σε ανισορροπία πίεσης. Όταν οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι μερικώς φραγμένες, είναι πιο δύσκολο για αυτές τις εκκρίσεις του μεσαίου τμήματος του αυτιού να ρέουν στο πίσω μέρος του λαιμού σας, με αποτέλεσμα το αυτί σας να αισθάνεται βουλωμένο.

Εάν τα αυτιά σας βουλώνουν κάθε φορά που αρρωσταίνετε, αυτό συμβαίνει διότι οι ευσταχιανές σάλπιγγες ορισμένων ανθρώπων έχουν σχηματιστεί φυσικά με τρόπο που τους κάνει πιο επιρρεπείς σε δυσφορία στο αυτί, όταν είναι άρρωστοι. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες που είναι στενότερες ή πιο οριζόντιες από τον μέσο όρο διευκολύνουν τη συλλογή υγρών στο μέσο αυτί. Οι παιδικές ευσταχιανές σάλπιγγες διαμορφώνονται με αυτόν τον τρόπο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα στο αυτί να είναι πιο συνηθισμένα στα παιδιά. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν άφθονες βλεννώδεις επενδύσεις στο άνοιγμα των ευσταχιανών σαλπίγγων τους, οι οποίες καθιστούν το πρήξιμο πιο πιθανό, όταν αρρωσταίνουν.

young man having ear pain touching his painful ear ,

Ποιοι είναι άλλοι πιθανοί λόγοι που νιώθετε βουλωμένο το αυτί σας;

  • Αντιμετωπίζετε αλλεργίες.

Είναι εύκολο να συγχέουμε τις αλλεργίες με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, επειδή και οι δύο έχουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από μια επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε γενικά μη απειλητικές ουσίες όπως τα τρόφιμα, η γύρη ή η μούχλα. Ο λόγος για τον οποίο, οι αλλεργίες προκαλούν αίσθηση πίεσης στα αυτιά, είναι η πρόκληση ρινικής φλεγμονής και πρηξίματος των ιστών στο πίσω μέρος της ρινικής οδού.

  • Έχετε λοίμωξη στο αυτί.

Η μέση ωτίτιδα, η οποία είναι μια λοίμωξη στο μέσο αυτί, συμβαίνει όταν ένας ιός ή ένα βακτήριο μολύνει το υγρό πίσω από το τύμπανο και προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο στο τύμπανο, πρήξιμο και συμφόρηση του αυτιού. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να εμφανίσουν αυτό το είδος ωτίτιδας λόγω του σχήματος των ευσταχιανών σωλήνων τους.

Ομοίως, το αυτί του κολυμβητή (εξωτερική ωτίτιδα, μόλυνση του εξωτερικού μέρους του αυτιού σας) μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στο αυτί, κνησμό, έκκριση υγρών και φλεγμονή του δέρματος μέσα και γύρω από το αυτί. Οι άνθρωποι συχνά παθαίνουν το αυτί του κολυμβητή, όταν παγιδεύεται νερό στο αυτί τους, που οδηγεί σε υπερανάπτυξη βακτηρίων. Χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να επηρεάσουν προσωρινά την ακοή σας.

  • Έχετε μια διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ).

Εάν έχετε πόνο ή δυσκαμψία στη γνάθο, συνεχείς ανεξήγητους πονοκεφάλους και συνεχή πόνο στον αυχένα, μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας για τη διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης. Έχετε δύο κροταφογναθικές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας που λειτουργούν κάπως σαν συρόμενοι μεντεσέδες, συνδέοντας τη γνάθο με το κρανίο σας. Εάν κάποια άρθρωση τραυματιστεί ή εάν οι μύες και οι σύνδεσμοι γύρω από μία από τις αρθρώσεις φλεγμονωθούν μπορεί να αναπτύξετε διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Καθώς η εν λόγω άρθρωση βρίσκεται λίγο πάνω από το αυτί, οποιαδήποτε φλεγμονή που προκύπτει από TMJ μπορεί να επηρεάσει τη γύρω περιοχή. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσετε χρόνιο ή σποραδικό πόνο στο αυτί, κουδούνισμα ή συμφόρηση στα αυτιά σας. Για μερικούς ανθρώπους, η συμφόρηση του αυτιού και ο πόνος θα υποχωρήσουν μετά τη θεραπεία με TMD, αλλά μπορούν επίσης να συνεχιστούν σποραδικά μετά τη θεραπεία σε άλλους.

  • Έχετε υπερβολική συσσώρευση κεριού στο αυτί.

Συνήθως, το κερί του αυτιού κινείται μέσω του ακουστικού πόρου και πέφτει από μόνο του ή ξεπλένεται όταν φτάσει στο εξωτερικό του αυτιού, πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε κανένα είδος καθαρισμού. Στην πραγματικότητα, ο καθαρισμός των αυτιών σας με μια μπατονέτα μπορεί να πιέσει την κίτρινη ουσία βαθύτερα στο αυτί και να προκαλέσει συσσώρευση κεριού. Επίσης, μερικοί άνθρωποι παράγουν φυσικά περισσότερο κερί στο αυτί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη.

  • Ταξιδεύετε με αεροπλάνο.

Σε αυτή την περίπτωση, το αίσθημα πίεσης προκαλείται όταν μια ξαφνική αλλαγή στάσης αλλάζει την πίεση του αέρα στο αεροπλάνο, κάτι που συμβαίνει συνήθως κατά την απογείωση ή την προσγείωση. Όταν η πίεση του αέρα αλλάζει πολύ γρήγορα, προκειμένου να προσαρμοστούν οι ευσταχιανές σας σάλπιγγες, παίρνετε λιγότερο ή περισσότερο αέρα πίσω από το τύμπανο του αυτιού σας, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση του αυτιού.

Πως μπορείτε να ανακουφίσετε το αίσθημα της πίεσης;

Συνήθως, το αίσθημα πίεσης υποχωρεί μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, της έξαρσης της αλλεργίας ή της απομάκρυνσης του περιττού κεριού. Εάν το αυτί σας παραμένει βουλωμένο μετά από αυτό το σημείο ή αντιμετωπίζετε νέα προβλήματα, όπως πόνο στο αυτί ή έκκριση υγρών, μπορεί να αντιμετωπίζετε λοίμωξη του αυτιού. Ορισμένες λοιμώξεις του αυτιού εξαφανίζονται από μόνες τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι συνετό να επισκεφθείτε το γιατρό σας, όταν η ενόχληση παραμένει.

https://www.self.com/story/relieve-ear-pressure-sick 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks