11 Ιουνίου 2023

Αλκοόλ: Γιατί μας κάνει να πεινάμε

Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως μετά από ένα βράδυ που έχουμε πιεί αλκοόλ, έχουμε περισσότερη όρεξη για φαγητό. Τι το προκαλεί αυτό όμως;

Το αλκοόλ αποδυναμώνει τις αναστολές μας. Κάτι που σημαίνει ότι ξεχνάμε τους διατροφικούς μας στόχους. Αν είμαστε νηφάλιοι, μπορεί να επιλέξουμε μόνο δύο τρία μεζεδάκια να τσιμπήσουμε. Μετά από μερικές μπύρες, όμως, νιώθουμε ότι λίγα ακόμα είναι μια χαρά.

Επίσης, το γεγονός ότι το αλκοόλ αφυδατώνει. Αυτό εξηγεί τις πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα αφού αρχίσετε να πίνετε. Επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό, πρέπει να αντικαταστήσετε αυτά τα χαμένα υγρά. Αν δεν το κάνετε, μπορεί να μπερδέψετε τη δίψα σας με την πείνα. Το αλκοόλ μειώνει, επίσης, το σάκχαρο στο αίμα σας, γεγονός που σας κάνει να επιθυμείτε υδατάνθρακες για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, εξηγεί το CNN.

Αλκοόλ: Αλλάζει τις ορμόνες της όρεξης και τους νευρώνες που σχετίζονται με την πείνα

Μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ έχει να κάνει, επίσης, και με το πόση λεπτίνη εκκρίνεται στο σώμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2001 στο Clinical Endocrinology. Η λεπτίνη παίζει ρόλο στην καταστολή της όρεξης και της πρόσληψης τροφής περιορίζοντας τα νευροπεπτίδια που διεγείρουν την όρεξή μας. Χωρίς λεπτίνη, είναι πιο πιθανό να φάμε περισσότερα πατατάκια, για παράδειγμα.

Το αλκοόλ μπορεί, επίσης, να ενεργοποιήσει ορισμένους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό σας, οι οποίοι θα σας κάνουν να αισθανθείτε πεινασμένοι. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017 στο Nature, χορηγήθηκε αλκοόλ σε ποντίκια για τρεις ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ποντίκια έτρωγαν σημαντικά περισσότερο. Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών και διαπίστωσαν αυξημένη δραστηριότητα των νευρώνων AgRP, οι οποίοι μας δίνουν το αίσθημα της έντονης πείνας.

Και το αλκοόλ ενεργοποιεί αυτούς τους νευρώνες σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που έχουμε όταν νηστεύουμε. Όταν οι ερευνητές περιόρισαν τη δραστηριότητα αυτού του νευρώνα AgRP και δόθηκε αλκοόλ στα ποντίκια, τα ποντίκια δεν έτρωγαν περισσότερο.

Πώς να περιορίσετε την όρεξή σας όταν καταναλώνετε αλκοόλ

Για να μειώσετε τις λιγούρες που σχετίζονται με το αλκοόλ, μπορείτε να ξεκινήσετε το βράδυ σας τρώγοντας ένα υγιεινό γεύμα ισορροπημένο με πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, εξηγεί το CNN. Ένα υγιεινό γεύμα θα αποτρέψει το αλκοόλ από το να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας πολύ γρήγορα.

Το πιο πιθανό είναι να καταναλώσετε ένα ανθυγιεινό φαγητό αν είναι εύκολα προσβάσιμο, οπότε μείνετε μακριά από αυτό. Βοηθάει, επίσης, να αποφεύγετε να κρατάτε ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι, ώστε να μην επιστρέφετε στο σπίτι και κάνετε επιδρομή στο ψυγείο.

Μπορείτε, τέλος, να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ, αναμειγνύοντας τη μισή μπύρα σας με τζίντζερ ale. Το συκώτι σας επεξεργάζεται περίπου ένα ποτό ανά ώρα, οπότε προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε αυτή τη συχνότητα, τονίζει το Craving Health.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας