23 Απριλίου 2024
21.3 C
Athens

Ύπνος: Αυτές είναι οι 6 τροφές για να κοιμηθείτε καλύτερα


Ο ύπνος είναι δύσκολη υπόθεση για κάποιους. Αν είστε ένας από αυτούς, πριν καταφύγετε σε σκευάσματα, μάθετε πως υπάρχουν και τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες που μάλλον την επιδεινώνουν.

Η ειδικός σε θέματα ύπνου Kavita Desai συμβουλεύει.

Οι καλύτερες τροφές για τον βραδινό ύπνο

Αυγά. Τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να εντάξετε στο βραδινό σας γεύμα για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και αυτό γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν μελατονίνη, την ορμόνη που παράγει το σώμα για να ρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό και να βελτιώσει την ποιότητα του κύκλου του ύπνου» αναφέρει η ειδικός.

Γάλα. Όπως τα αυγά, έτσι και το γάλα περιέχει μελατονίνη. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ένα ποτήρι ζεστό θεωρούνταν και από τους παλιούς ό,τι καλύτερο πριν τον ύπνο.

Λιπαρά ψάρια. Τα ψάρια όπως είναι ο σολομός και οι σαρδέλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ψυχική υγεία και βοηθούν στον καλύτερο ύπνο.

Γαλοπούλα. Η άπαχη πρωτεΐνη που υπάρχει στη γαλοπούλα έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό και ένα από αυτά είναι ο ξεκούραστος και καλής ποιότητας ύπνος. «Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και επιπλέον περιέχει ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στον ύπνο».

Μπανάνες. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θεωρούνται μία από τις καλύτερες τροφές για τον ύπνο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την καλή ποιότητα του ύπνου, αλλά και γιατί ενισχύει το μυϊκό σύστημα, την υγεία της καρδιάς και τη διαδικασία της πέψης.

Αφεψήματα. Τρία είναι αυτά που θεωρούνται πιο ωφέλιμα για τον ύπνο: το χαμομήλι, η βαλεριάνα και το ρόφημα από φρούτα του δάσους.

Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγετε

Όσο για το ποια ροφήματα και τροφές όχι μόνο δεν βοηθούν στον ύπνο, αλλά αντίθετα, μπορεί να σας προκαλέσουν αϋπνία είναι τα εξής:

  • Καφές
  • Αλκοόλ
  • Γλυκά και γενικά τροφές με ζάχαρη

Πηγή: eatingwell.com

 

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks