21 Μαρτίου 2023

Διατροφή: Γιατί δεν πρέπει να τρώμε όρθιοι

Πολλές φορές τρώμε βιαστικά. Ακόμα και όρθιοι για να κάνουμε πιο γρήγορα. Είναι όμως το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Η καθιστική ζωή είναι εχθρός της υγείας όσο και το να τρώμε ενώ είμαστε ξαπλωμένοι. Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός της πρώτης με παράλληλη αύξηση της σωματικής άσκησης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας. Στη δεύτερη περίπτωση ωστόσο, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το τραπέζι και να απολαύσουμε το γεύμα μας όρθιοι;

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο γαστρεντερολόγο από το Ινστιτούτο της Νότιας Καλιφόρνιας, Δρ Peyton Berookim, η επιλογή είναι στο χέρι μας. Αρκεί πάντα να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε περίπτωσης. Τι πρέπει επομένως να λάβετε υπ’ όψιν;

Διατροφή μόνο στο τραπέζι

Τρώγοντας όρθιοι, άνθρωποι με πρόβλημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ενδεχομένως να νιώσουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Όπως εξηγεί ο ειδικός, σε αυτή τη στάση η βαρύτητα βοηθά το περιεχόμενο του στομάχου (τροφή, γαστρικά υγρά) να παραμείνει εκεί και να μην προωθηθεί στον οισοφάγο, κάτι που συμβαίνει σε άτομα με την παραπάνω διαταραχή με συνέπεια τις καούρες, την ερυγή (ρέψιμο) και αίσθηση μουδιάσματος στο στόμα.

Για το λόγο αυτό πρέπει και να αποφεύγεται η κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, ώστε να μην δέχεται το στομάχι μεγαλύτερη πίεση. Περνώντας στην αρνητική πλευρά της κατανάλωσης φαγητού σε όρθια στάση, ο Δρ Berookim ανέφερε δύο βασικά προβλήματα της κατανάλωσης φαγητού σε όρθια θέση.

Κατ’ αρχάς, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια. Όπως εξηγεί ο ειδικός όταν στεκόμαστε όρθιοι το αίμα ρέει προς τα πόδια και ενώ το έντερο δεν αιματώνεται όσο χρειάζεται για την πέψη των υδατανθράκων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αερίων. Παράλληλα, όταν καταναλώνουμε το γεύμα μας όρθιοι τρώμε με γρηγορότερους ρυθμούς, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ταυτόχρονης κατάποσης αέρα με συνέπεια το φούσκωμα.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας