20 Ιουλίου 2024
37.2 C
Athens

7 Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός κατοικίδιου


Δεν είναι ποτέ εύκολο να χάσετε ένα ζώο-σύντροφο, αλλά είναι δυνατόν να θρηνήσετε με τρόπο που να τιμά τη μνήμη του κατοικίδιου σας.

Τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για την περίπτωση που το κατοικίδιό σας πεθάνει. Η διαδικασία πένθους του καθενός είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αγκαλιάσετε και να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα.

Αν είναι η πρώτη φορά που χάνετε ένα κατοικίδιο ζώο, μπορεί να εκπλαγείτε από την ένταση του πένθους σας, λέει η Nancy Curotto, PsyD, αδειούχος κλινική ψυχολόγος στο Σικάγο, η οποία είναι εκπαιδευτής πένθους και ειδικός στην απώλεια κατοικίδιου ζώου. Αλλά το να χάσετε ένα κατοικίδιο ζώο για δεύτερη φορά (ή και περισσότερο) δεν κάνει την εμπειρία ευκολότερη. “Η έρευνα δείχνει ότι η προσκόλληση σε ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι βαθιά”, λέει η ίδια. Μια ανασκόπηση 17 μελετών που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Death Studies διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου με τον ίδιο τρόπο που θα βίωναν το θάνατο ενός ανθρώπου.

Γιατί; Το κατοικίδιο ζώο σας, σας βλέπει. Είναι εκεί στα καλύτερα και στα χειρότερα σας, μαζί σας κάθε μέρα, δίπλα σας καθώς περνάτε από μεταβάσεις που αλλάζουν τη ζωή σας -όπως νέες σχέσεις, γέννηση παιδιών, μετακομίσεις και μετεγκαταστάσεις ή μεγάλες απώλειες- και σας αγαπούν ό,τι κι αν συμβεί. “Αυτός ο τύπος προσκόλλησης δημιουργεί μια σχέση που σπάνια αναπαράγεται, γεγονός που εξηγεί γιατί ο θάνατός τους είναι τόσο δύσκολος”, λέει ο Δρ Κουρότο.

Καθώς προσεγγίζετε το πένθος σας, να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό και επίσης ότι δεν είναι κάτι που πρέπει απλώς να “ξεπεράσετε”. “Η δουλειά μου με τους πελάτες είναι να τους βοηθήσω να μάθουν να αναπτύσσονται γύρω από τη θλίψη τους”, λέει η Curotto. Έχετε κατά νου ότι η διαδικασία του πένθους δεν είναι γραμμική. Δεν θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο κατά το οποίο θα το έχετε ξεπεράσει και θα πρέπει να περιμένετε ότι τα θλιβερά συναισθήματα μπορεί να επιστρέψουν ορμητικά σαν κύμα. Έτσι, αν βρεθείτε να δακρύζετε στο μανάβικο ή στο ντους χωρίς προειδοποίηση, να ξέρετε ότι και αυτό είναι φυσιολογικό.

Ένα από τα πιο αναπάντεχα πράγματα που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια απώλεια είναι τα θετικά διδάγματα που αποκομίσατε και ακόμη και κάποια συναισθηματικά οφέλη. Η προαναφερθείσα ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι δήλωσαν ότι ανέπτυξαν ανθεκτικότητα, αυτοπεποίθηση, θάρρος και προσωπική δύναμη, καθώς και μια ισχυρότερη εκτίμηση της ζωής και μια νέα ικανότητα να αγαπούν τις αναμνήσεις.

Η δυσάρεστη πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου δεν θεωρείται από την κοινωνία τόσο σημαντική όσο είναι, κάτι που μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη, προσθέτει η Jennifer Breslow, ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος απώλειας κατοικίδιων ζώων στη Νέα Υόρκη. 

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διεκπεραιώσετε τη διαδικασία του πένθους, τα οποία μπορεί να σας ανακουφίσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Λάβετε υπόψη σας ότι “το εγχειρίδιο δεν θα είναι το ίδιο για όλους”, λέει η Breslow, οπότε η εύρεση στρατηγικών που σας ταιριάζουν είναι το κλειδί. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

7 Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός κατοικίδιου

1. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι τα συναισθήματά σας είναι αληθή

“Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε στον εαυτό σας ότι πρόκειται για μια νόμιμη απώλεια και ότι είναι εντάξει να αισθάνεστε άσχημα – δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να αισθάνεστε αυτή τη στιγμή”, λέει η Breslow. 

Μπορεί να αισθάνεστε θλίψη, θυμό, ενοχή, συντριβή (οποιοσδήποτε άλλος αριθμός περιγραφών μπορεί να ταιριάζει στα συναισθήματά σας) και είναι σημαντικό να καθίσετε με αυτά τα συναισθήματα και να μην τα απωθήσετε ή να τα αγνοήσετε. Επιπλέον, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πόσο καιρό θα πρέπει να θρηνήσετε. 

“Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να θεραπευτεί. Παίρνει όσο χρόνο χρειάζεται για να νιώσετε καλύτερα”, προσθέτει η Breslow. Να έχετε επίσης κατά νου ότι αυτά τα συναισθήματα δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Θα περάσετε τη διαδικασία του πένθους και θα εξακολουθείτε να αναπολείτε τις όμορφες αναμνήσεις του κατοικίδιου ζώου σας.

2. Απομακρύνετε τους ανθρώπους που σας υποδεικνύουν ότι είναι “μόνο ένα κατοικίδιο”

Είναι τόσο απογοητευτικό όσο και σπαρακτικό όταν ένας συνάδελφος, φίλος, μέλος της οικογένειας ή γείτονας λέει ότι είναι “μόνο ένα κατοικίδιο” ή “θα το ξεπεράσεις σύντομα” ή “απλά πάρε έναν άλλο σκύλο/γάτα”. 

Η Curotto βοηθά τους πελάτες να θέσουν όρια για να προστατεύσουν την ηρεμία τους. Ένα πράγμα που μπορείτε να τους απαντήσετε; “Είναι ξεκάθαρο ότι η σχέση μου δεν είναι κατανοητή. Αυτή είναι μια στιγμή θλίψης για μένα”. Μια άλλη έκφραση που μπορείτε να δοκιμάσετε; “Ποτέ δεν μοιράστηκα πόσο πολύ σήμαινε για μένα το [βάλτε εδώ το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας] και έτσι μπορώ να καταλάβω γιατί λέτε κάτι τέτοιο”. Στη συνέχεια, συνεχίστε τη μέρα σας.

7 Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός κατοικίδιου

3. Χρησιμοποιήστε την τέχνη ή τη φυσιοθεραπεία για να μεταμορφώσετε τον πόνο σας

Ως πιστοποιημένη θεραπεύτρια τέχνης, η Breslow συνιστά στους πελάτες της τη θεραπευτική δύναμη των τεχνών. Η έκφραση των συναισθημάτων σας μέσω της ζωγραφικής ή της σχεδίασης, της μουσικής, της γραφής ή ακόμη και της καλλιέργειας ενός κήπου “μπορεί να μετατρέψει αυτόν τον πόνο σε κάτι όμορφο. 

Είναι χρήσιμο να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας και να τα βγάλετε από τον εαυτό σας”, εξηγεί. Επίσης, δεν χρειάζεται να είστε εμφανώς ταλαντούχοι σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική ενασχόληση – αυτό που θα δημιουργήσετε θα τιμήσει το κατοικίδιό σας, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Η Breslow ασχολήθηκε με τον τομέα της μετά τη δική της εμπειρία από την απώλεια της γάτας της. Ανησυχώντας ότι θα ξεχνούσε τις λεπτομέρειες του αιλουροειδούς της, έγραψε για τις αναμνήσεις που μοιράζονταν και για τις ιδιοτροπίες και την προσωπικότητα της γάτας της. 

“Μετά από μια απώλεια, είναι εύκολο να μείνουμε προσκολλημένοι στις οδυνηρές εικόνες των τελευταίων ημερών τους, αλλά η συγγραφή μπορεί να είναι ένας τρόπος να αρχίσουμε να μετατοπίζουμε αυτή την ενέργεια”, εξηγεί.

4. Βρείτε υποστήριξη και μιλήστε για την απώλεια του κατοικίδιου σας

Η συζήτηση με έμπιστους φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που δείχνουν κατανόηση θα σας βοηθήσει να εκφράσετε και να επεξεργαστείτε αυτό που μόλις χάσατε. 

Οι ομάδες υποστήριξης κατοικίδιων ζώων συνιστώνται ανεπιφύλακτα, λέει η Curotto, η οποία ηγείται μιας ομάδας στο PAWS Chicago, μια ομάδα διάσωσης ζώων χωρίς θανάτους, που ονομάζεται HEAL (Helping Each Other Alleviate Loss). 

“Οποιοδήποτε είδος θλίψης είναι καλύτερο να μην αντιμετωπίζεται σε απομόνωση. Είναι καλύτερο να την επεξεργάζεται κανείς μέσα στην κοινότητα και σε σύνδεση με άλλους”, εξηγεί. Είναι ένα μέρος όπου δεν θα σας κρίνουν, ούτε θα περιθωριοποιήσουν τη σχέση σας με το κατοικίδιό σας. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει να επέλθει γαλήνη.

5. Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πένθους

Μπορεί να είναι δύσκολο να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν πενθείτε μια απώλεια, αλλά κάντε ό,τι μπορείτε. Αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια να τρώτε καλά (όπως μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή), να κοιμάστε τις συνιστώμενες επτά ή περισσότερες ώρες ανά νύχτα και να βρίσκετε χρόνο για άσκηση. 

“Η φροντίδα της σωματικής σας ευεξίας θα ενισχύσει τα αποθέματα που χρειάζεστε για να υποστηρίξετε την ψυχική σας ευεξία”, λέει ο Breslow.

6. Αναζητήστε επαγγελματική ψυχική βοήθεια αν τη χρειάζεστε

Η απώλεια μπορεί να είναι πραγματικά έντονη, και μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από τη συζήτηση με έναν ψυχολόγο. 

Αν δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε καθημερινά, δυσκολεύεστε να πάτε στη δουλειά ή να φροντίσετε τις οικογενειακές σας υποχρεώσεις, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή να φάτε ή νιώθετε σαν να έχετε κατάθλιψη, αναζητήστε έναν εγκεκριμένο σύμβουλο, ειδικά έναν που ειδικεύεται στο πένθος ή στην απώλεια κατοικίδιων ζώων, συμβουλεύει η Breslow.

7 Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός κατοικίδιου

7. Πάρτε ένα νέο κατοικίδιο εάν και όταν είστε έτοιμοι

Μερικοί άνθρωποι βιάζονται να αποκτήσουν ξανά ένα κατοικίδιο, ενώ άλλοι τείνουν περισσότερο να περιμένουν. Δεν υπάρχει σωστός χρόνος. “Είχα πελάτες που απέκτησαν νέο κατοικίδιο μια ώρα έως 10 χρόνια μετά το θάνατο ενός κατοικίδιου”, λέει η Curotto. “Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος χρόνος. Λέω στους ανθρώπους, αν είστε έτοιμοι να αγαπήσετε, αγαπήστε. Εσείς αποφασίζετε πότε είστε έτοιμοι να δώσετε ξανά την αγάπη σας”, λέει. 

Είναι επίσης δυνατό να αγαπάς και να πενθείς ταυτόχρονα. Δηλαδή, η απόκτηση ενός νέου κατοικίδιου δεν θα σβήσει τη θλίψη σας ή θα αντικαταστήσει το χαμένο σας κατοικίδιο, αλλά θα φέρει περισσότερη αγάπη στη ζωή σας όταν είστε έτοιμοι γι’ αυτό.

Άρθρα για Κατοικίδια

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks