19 Μαρτίου 2024
18.8 C
Athens

Ηπατίτιδα: μύθοι για την ασθένεια που πρέπει να διαβάσετε


Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, που αναπτύσσεται συνήθως λόγω ιογενούς λοίμωξης ή κατανάλωσης αλκοόλ. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε τοξίνες, φάρμακα και ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων νοσημάτων. Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ηπατίτιδας: A, B, C, D και E. Η ηπατίτιδα Β και C είναι οι πιο συχνοί. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε και καταρρίπτουμε 11 μύθους που συνδέονται συνήθως με την ηπατίτιδα. 

  1. Όλοι οι τύποι ηπατίτιδας είναι εξίσου σοβαροί

Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας είναι αυτοπεριοριζόμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι υποχωρούν από μόνοι τους. Δύναται, όμως, να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος ή μόνιμη ηπατική βλάβη. Οι ιοί της ηπατίτιδας είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικοί:

  • Η ηπατίτιδα Α συχνά κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ άρρωστοι για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά είναι πολύ σπάνιο να έχουμε οποιοδήποτε είδος σοβαρών επιπλοκών ή μακροχρόνιας ασθένειας.
  • Η ηπατίτιδα B μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, εάν η αρχική ιογενής λοίμωξη γίνει χρόνια λοίμωξη. Βέβαια, αυτό συμβαίνει μόνο στο 2-6% των ενηλίκων και μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα κατά την αρχική μόλυνση (αν και η πλειοψηφία εμφανίζει).
  • Η ηπατίτιδα C συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στην αρχή, αλλά περίπου το 60–80% των ατόμων με λοίμωξη από ηπατίτιδα C συνεχίζουν να αναπτύσσουν μια χρόνια λοίμωξη, η οποία τελικά μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος, κίρρωση του ήπατος και θάνατο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

 

2. Η ηπατίτιδα C είναι σπάνια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ηπατίτιδα Β, C ή και τα δύο. Το 2016, ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι 399.000 άνθρωποι πέθαναν από ηπατίτιδα C παγκοσμίως. Μαζί, η ηπατίτιδα Β και C είναι οι πιο κοινές αιτίες κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος και προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με ιογενή ηπατίτιδα.

3. Τα άτομα με ηπατίτιδα C δεν μπορούν να θηλάσουν

Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν εξαπλώνεται μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, οι ραγισμένες ή αιμορραγικές θηλές απαιτούν την προσωρινή παύση του θηλασμού μέχρι να υπάρξει επούλωση. 

4. Η ηπατίτιδα μεταδίδεται με το φιλί ή ακόμα και την δερματική επαφή

Αν και αυτός ο μύθος είναι ευρέως διαδεδομένος, εξακολουθεί να είναι μύθος. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσβληθούν από τον ιό της ηπατίτιδας C μέσω του φιλιού, του αγγίγματος, της χρήσης κοινών σκεύων φαγητού, των κουνουπιών, του βήχα ή του φτερνίσματος. Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται, όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με το αίμα ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον ιό, μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού έγχυσης ναρκωτικών, μη αποστειρωμένου εξοπλισμού τατουάζ, τοκετού ή, σπάνια, σεξ.

5. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν σεξ εάν έχουν ηπατίτιδα C

Σίγουρα δεν είναι αλήθεια ότι τα άτομα με ηπατίτιδα C δεν μπορούν να κάνουν σεξ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται, όπως είπαμε, μέσω της επαφής με το αίμα κάποιου που έχει προσβληθεί από τον ιό. Συνεπώς, οι σεξουαλικές δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης στο αίμα (πρωκτικό σεξ και σεξ κατά την έμμηνο ρύση) είναι υψηλού κινδύνου.

Για μονογαμικά ζευγάρια δεν συνίσταται η χρήση προφυλακτικού για την πρόληψη της μετάδοσης. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος σε άτομα με HIV και σε άτομα με πολλαπλές βραχυπρόθεσμες σεξουαλικές σχέσεις με συντρόφους που έχουν τον ιό της ηπατίτιδας C. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα προφυλακτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά.

6. Όλοι οι άνθρωποι με ηπατίτιδα έχουν ίκτερο

Ο ίκτερος είναι σημάδι ηπατικών προβλημάτων, αλλά δεν προκαλούν όλοι οι ιοί της ηπατίτιδας άμεσα ηπατικά προβλήματα. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα μερικές φορές για δεκαετίες, όταν ο ιός έχει βλάψει το συκώτι τους αρκετά σοβαρά, ώστε να εμφανιστεί ίκτερος ή άλλα συμπτώματα.

7. Η ηπατίτιδα είναι γενετική

Υπάρχει ένας μύθος ότι η ηπατίτιδα C είναι γενετική. Καθώς η ηπατίτιδα C προκαλείται από ιό, δεν γίνεται να έχει γενετικά ή κληρονομικά αίτια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ηπατίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο, η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι περίπου 2-8%.

8. Υπάρχει εμβόλιο για όλους τους τύπους ηπατίτιδας

Αυτό δεν ισχύει. Επί του παρόντος, υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β. Και τα δύο απαιτούν πολλαπλές δόσεις, για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C.

9. Η ηπατίτιδα C δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα

Το 2014, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ ανακάλυψαν ότι ο ιός της ηπατίτιδας C παρέμεινε ζωντανός 6 ολόκληρες εβδομάδες πάνω σε μια επιφάνεια και ήταν αρκετά μολυσματικός, για να μολύνει κάποιον. Προηγουμένως οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούσε να ζήσει μόνο 4 ημέρες έξω από το σώμα. 

10. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσβληθούν από ηπατίτιδα C δύο φορές

Μόλις κάποιος θεραπευθεί από ηπατίτιδα C, μπορεί να μολυνθεί ξανά. Η πρώτη μόλυνση δεν προσφέρει ανοσία έναντι του ιού, διότι τα αντισώματα από την αρχική λοίμωξη δεν προστατεύουν.

11. Τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C έχουν παρενέργειες

Αυτό δεν ισχύει. Τα ποσοστά ίασης είναι πλέον πάνω από 90%, καθώς τα νέα φάρμακα είναι αποτελεσματικά και έχουν πολύ λίγες παρενέργειες.




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks