19 Μαρτίου 2024
18.8 C
Athens

Οι καρκίνοι στην Ευρώπη θα αυξηθούν λόγω κορωνοϊου


Πολλές διαγνώσεις καρκίνου μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν τα τελευταία δυο χρόνια. Αναλυτές αναφέρουν ότι το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσεις και το ένα εκατομμύριο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή «επιδημία» καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Επιστήμονες του ιατρικού περιοδικού «The Lancet Oncology», με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λόουλερ του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ, αναφέρουν ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας καταγράφονται πολλές αδυναμίες τόσο στο πεδίο της έρευνας όσο και στο πεδίο της θεραπείας. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο αυτό υπάρχει κίνδυνος να επέλθει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του καρκίνου κατά μια σχεδόν δεκαετία.

«Ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου περίπου, χάθηκαν στην πανδημία»

«Κάνουμε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βρούμε αυτούς τους χαμένους καρκίνους. Επιπλέον, είδαμε μια ανησυχητική επίπτωση στην αντικαρκινική έρευνα, με εργαστήρια να κλείνουν και κλινικές μελέτες να καθυστερούν ή να ματαιώνονται κατά το πρώτο πανδημικό κύμα», ανέφερε ο δρ Λόουλερ.

Στο συνέδριο «European Cancer Summit 2022», παρουσιάστηκε η έκθεση «European Groundshot» της Επιτροπής Lancet Oncology Commission Σε αυτήν αναφέρεται ότι κατά το πρώτο έτος της πανδημίας οι γιατροί είδαν 1,5 εκατομμύρια λιγότερους ασθενείς με καρκίνο, ενώ ο ένας στους δύο καρκινοπαθείς δεν έκανε έγκαιρα την αναγκαία χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Επιπρόσθετα, δεν έγιναν 100 εκατομμύρια διαγνωστικές-απεικονιστικές εξετάσεις για καρκίνο, με αποτέλεσμα έως ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι μπορεί σήμερα να έχουν μη διαγνωσμένο καρκίνο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρρεάζει το φαινόμενο

Εκτός από τον κορωνοϊό, την δική του επίπτωση έχει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία ήταν ανέκαθεν δύο χώρες με μεγάλη συμμετοχή στην κλινική έρευνα για τον καρκίνο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου, δρ Ανδρέας Χαραλάμπους, , δήλωσε ότι “ενώ έχει υπάρξει μεγάλη ειδησεογραφική κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει περάσει σχετικά απαρατήρητη η βαθιά και συνεχιζόμενη επίπτωση στην κλινική έρευνα για τον καρκίνο. Υπάρχει ήδη ένα διευρυνόμενο χάσμα Ανατολής-Δύσης στην ευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο και είναι κρίσιμο ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας να μη διευρύνει περαιτέρω αυτό το χάσμα».

Εάν οι στρατηγικες πρωτοβάθμιας πρόληψης δούλευαν αποτελεσματικότερα εκτιμάται ότι το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προληφθούν. Ακόμη, έως το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανότερο να είχαν καλύτερη έκβαση, αν ανιχνεύονταν πιο νωρίς», δήλωσε η Άνα Σμουτς της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) με έδρα τη Γαλλία

Αύξηση χρημοτοδότησης

Την προηγούμενη δεκαετία 2010-2019 οι συνολικές επενδύσεις στην Ευρώπη για έρευνες στον καρκίνο ήταν γύρω  στα 20 έως 22 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 26 ευρώ ανά κεφαλή, έναντι 80,5 δισ. δολαρίων (76 δισ. ευρώ) ή 234 ανά κεφαλή στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Προτείνεται από την επιτροπή  ο  διπλασιασμός της αντικαρκινικής έρευνας στην Ευρώπη στα 50 ευρώ ανά κάτοικο μέχρι το 2030, με έμφαση στη βελτίωση της πρόληψης.




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks